Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Топ-менеджер Favbet Сергій Єфименко: «Аномальні ставки – це найперший показник договірного матчу»

Сергій Деркач
«Рейтинг Букмекерів» в рамках ексклюзивного інтерв’ю з топ-менеджером Favbet Сергієм Єфименком докладно поспілкувався про договірні матчі, причини їх виникнення, методи їх виявлення та реагування на них.
З ФФУ не зверталися з проханням повідомляти про підозрілі матчі

З ФФУ не зверталися з проханням повідомляти про підозрілі матчі

– Ви співпрацюєте з міжнародною організацією протидії корупції у спорті Federbet. Розкажіть про цю співпрацю.

– З Federbet ми досить щільно працюємо вже кілька місяців, це взаємовигідна співпраця. Деталі всіх матчів, щодо яких наша компанія має вагомі підозри у договірному характері гри, відправляються до Federbet на розгляд – далі, найчастіше у співпраці з регулюючими органами і силовими структурами ряду країн, Federbet проводить розслідування інцидентів (зазвичай до 7 днів), за підсумками якого виносить вердикт про характер поєдинку. В разі необхідності відповідні дані передаються в міліцію, прокуратуру і спортивні федерації для ініціації подальших заходів проти зловмисників.

Зі свого боку, Federbet також в разі будь-яких підозр заздалегідь, а іноді і під час поєдинків оповіщає нас про можливу небезпеку договірного характеру того чи іншого матчу. Тобто зв’язок двосторонній.

– Як часто у вас трапляються «дивні» матчі? Які види спорту і ліги входять у вас в число найпопулярніших за цим «показником»?

– Часто… Наприклад, у березні таких було понад 70 матчів, левова частка – волейбол, теніс і баскетбол, дуже багато з них – в країнах СНД.

Левова частка клубів другої половини таблиці української Прем’єр-ліги замішана в підозрілих матчах

– Останнім часом тема договірних матчів в Україні дуже актуальна. Ваша компанія неодноразово заявляла, що «Олімпік» – небезпечна в цьому плані команда. Які ще команди частіше за інших були помічені у дивних матчах?

– В принципі, левова частка клубів другої половини таблиці української Прем’єр-ліги в таких матчах замішана, причому в багатьох випадках – вельми явно, а стосовно Першої та Другої ліги, таких клубів більше половини. Що не дивно, враховуючи в яких фінансових умовах в даний момент перебувають команди.

– В цьому сезоні ви виступили спонсором української баскетбольної Суперліги. Там не траплялося у вас дивних матчів?

– Траплялися, знаходимо, боремося – і дуже показова в даному випадку позиція Михайла Юрійовича Бродського і ФБУ в цілому, які багато роблять для чистоти українського баскетболу.

Траплялися «дивні» матчі і в українській баскетбольній Суперлізі

– В Україні було ухвалено закон про кримінальну відповідальність за маніпулювання результатами спортивних подій. Ви вірите в його ефективність?  

– Хотілося б вірити, але поки що ні.

– Часто про той чи інший дивний матч можна повідомити тільки постфактум. Відповідно, розслідування на предмет маніпулювання результатом не є можливим на 100%. Чи не вважаєте ви, що саме аномальні ставки у букмекерів – це головний показник «дивності» і привід задуматися про чесність команд?  

– Безумовно, це найперший і найголовніший показник з усіх можливих. Ми живемо в раціональному суспільстві, і слава Богу, на відміну від багатьох країн (в тому числі і вельми розвинених країн Європи, таких, як Іспанія чи Італія), у нас переважна більшість дорослих людей мають вищу освіту і володіють надзвичайним інтелектом (недарма Україна в світовому топі по айті-розробкам), і змусити дорослу розсудливу людину поставити велику суму на абсолютно не логічний коефіцієнт і непопулярну подію просто так неможливо, як би вона не любила ту чи іншу команду.

З іншого боку, будь-який договірний матч (не обов’язково з метою наживи – це може бути розмін очками, турнірна або будь-яка інша мотивація) передбачає те, що про нього знає як мінімум кілька людей, які і будуть «виконавцями договірняка», а у цих людей є рідні, близькі, друзі, за допомогою яких ці люди зовсім не проти заробити додаткові гроші – все одно так чи інакше матч «зливати» – чому б грошей не заробити? Ось і йдуть групи людей, яких не зупиняє ніякий коефіцієнт – бо результат все одно «в кишені». Ось і падає коефіцієнт до просто немислимих значень, поки просто матч не знімають з видачі.

Аномальні ставки – це найперший показник договірного матчу

– Часто рисою дивних матчів служать аномальні обсяги ставок на біржах ставок. Ви стежите якимось чином за ринками бірж, щоб відповідним чином міняти свою лінію?

– Так, безумовно. Втім, багато в чому біржі свою актуальність зараз втратили, і вони найбільш показові зараз лише для серйозних тенісних матчів.

У футболі набагато більш показові азіатські букмекерські компанії, які оперують просто немислимими обігами від синдикатів і дуже легко приймають величезні суми ставок від гравців – такі компанії в більшості випадків першими «падають» під тягарем навантаження ставок в разі договірних до немислимих коефіцієнтів, а потім і зовсім закривають лінію.

На локальні чемпіонати високі ліміти не дає ніхто, ось і доводиться людям розподіляти гроші як тільки можливо, невеликими сумами через всіх знайомих, друзів і близьких… Ось тільки на дворі вже не 2001-й рік, і левова частка таких фактів легко розкривається, обчислюється, справи передаються в поліцію і прокуратуру, і ними вже займаються інші органи.

Головний метод боротьби за чистоту спорту – підвищення його фінансування

– Якими ви бачите методи боротьби з договірними матчами?

– Коли в нашому спорті будуть високі зарплати, а покарання будуть реально суворі і застосовуватися без винятків, то і договірняки стануть рідкістю. Адже договірних матчів в топових лігах менше не тому, що там грають спортсмени високої моралі і кришталевої чистоти (так, такі є, не сперечаюся, але на будь-якому рівні), а тому що кожен спортсмен переживає за свою кар’єру і своє майбутнє, і повинен бути вже занадто сильний привід для того, щоб такий спортсмен пішов на ризик – я вже не кажу про змову групи.

А в разі, якщо спортсмену і втрачати-то всього зарплату, яку він легко може отримати на будь-який інший роботі, а договірний матч в гіршому випадку для нього завершиться доганою, то зрозуміло, що проти людської природи не підеш…

Тому вважаю, що головний метод боротьби за чистоту спорту – підвищення його фінансування, залучення великих інвестицій у спорт, в тому числі і чистий прозорий закон про букмекерстві.

ФФУ не зверталась з проханням повідомляти про підозрілі матчі

– Чи не зверталися до вас представники організацій (таких, як ФФУ, наприклад) з проханням повідомляти про підозрілі матчі?

На жаль, не звертались, втім, знаю, що ФФУ зараз в тісному контакті з Federbet, і цілком можливо, в майбутньому ми побачимо позитивні результати такої співпраці.

Читайте також:

Ера договірняків. Частина перша

Ера договірняків. Частина друга. Обмін

«Договірна» гангрена. Кримінальні беттинг-синдикати перемагають в боротьбі з владою

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт