Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Матчі-фантоми. Як букмекерів обманюють скаути і злочинці

Рейтинг Букмекерів
Історії букмекерського бізнесу відомі випадки, коли гравці робили ставки на матчі, які насправді не проводились. Так звані матчі-примари (або матчі-фантоми) – явище не настільки поширене, як договірні матчі, але також відноситься до проявів корупції в спорті, в букмекерстві і в пов’язаному з ним бізнесі постачальників спортивних даних. «Рейтинг Букмекерів» публікує переклад статті інтернет-видання Vice Sports, присвяченій цій проблемі. Виражені в матеріалі думки і точки зору належать його автору і не обов’язково поділяються редакцією «РБ».

Як букмекерів обманюють скаути і злочинці

3 лютого 2014 року в товариському матчі ФК «Слуцьк» здобув перемогу над «Шахтарем» з Солігорська, який вважався беззаперечним фаворитом, забивши два пізніх голи в другому таймі. Для «Шахтаря», який має досвід гри в Лізі чемпіонів, ця поразка була дуже відчутною. Втім, ображатися їм не було на що. Адже насправді цей матч ніколи не проводився.

Проте принаймні два легальних європейських букмекера – Bet365 і Sbobet – приймали ставки на цей поєдинок. У Sbobet навіть підтвердили результат зустрічі – перемогу «Слуцька». Відносно цієї події проводилося повноцінне розслідування, і схожі інциденти піднімають очевидне запитання: як таке можливо?

Давайте розберемося. Наш світ – неймовірно велике місце, і не дивлячись на глобальні способи зв’язку, які виникли завдяки інтернету, ніхто не може бути по всіх усюдах одночасно. Футбольні матчі, особливо товариські, проводяться постійно на різних рівнях, між командами різних ліг, країн і в різних часових поясах. Ніхто не дивиться їх всі. Ніхто і не здатний. Але все ж кожен матч, яким би незначним він не був, виявляється привабливий для гравців на ставках.

Цей безперервний попит на беттингову активність приносить вигоду організаторам матчів-фантомів, а вільний доступ до великої кількості інформації, можливо, занадто великим, тільки підливає масла у вогонь. Часто використовуючи реальні команди, шахраї створюють гри з повітря, фальсифікуючи календарі, статистику і результати. Тим часом букмекери, як легальні, так і нелегальні, приймають по всьому світу ставки на такі зустрічі.

Наприклад, в серпні 2014 року португальська «Фреамунде» і іспанська «Понферрадіна» імовірно зіграли виставковий матч. «Фреамунде» дійсно грала в той день, але тільки не проти «Понферрадіна». Проте букмекерський скаут [співробітник, який передає дані про перебіг подій в матчі. – прим. ред.] вніс інформацію про те, що саме ці дві команди зустрілися, і відправляв статистику по ходу матчу, ставки в лайв, на який робили клієнти Betfair. Цей інцидент також розслідувався.

Матчі-фантоми певною мірою – наступний логічний крок для організаторів договірних ігор, які стають більш агресивними і підкуповують гравців, суддів, спортивних чиновників

Хоча тільки чотири матчі-фантоми були визнані офіційно, цілком ймовірно, що «зіграно» набагато більше таких зустрічей, особливо на нелегальних і прибуткових беттинг-ринках Азії. У 2011 році Telegraph в одному зі своїх репортажів заявив, що у ФІФА знають про використання аналогічної шахрайської активності національних збірних з Азійської конфедерації футболу і, можливо, однієї середньосхідної збірної.

Матчі-фантоми певною мірою – наступний логічний крок для організаторів договірних ігор, які стають більш агресивними і підкуповують гравців, суддів, спортивних чиновників. Вони навіть дійшли до того, що організували вихід на поле самозванців в формі збірної Того в товариському матчі проти команди Бахрейна з метою домогтися бажаного результату. Суть в тому, що повсюдна дача хабарів і/або платежі самозванцям можуть обходитися дорого, в той час як створення матчів-фантомів вимагає плати лише одній людині: скауту, який збирає і передає спортивні дані.

Щоб задовольнити постійно зростаючий попит клієнтів букмекерських контор, які бажають ставити на кожен аспект і кожен момент спортивної події, букмекери наймають скаутів, які передають спортивні дані в реальному часі. Вони забезпечують щосекундне оновлення інформації про кожен матч. Якщо врахувати, як багато матчів проводиться в нижчих дивізіонах і лігах, ці співробітники отримують вкрай мало: близько 30 британських фунтів [37 доларів США. – прим. ред.] за матч. Їм доводиться сидіти на трибуні і передавати інформацію про те, що відбувається на полі.

Скаути, які отримують невисоку платню і зберігають анонімність, є легкою жертвою для підкупу. Хто ще, крім подібних фахівців і декількох тисяч фанатів (якщо не менше), дізнається, що насправді відбувалося в цих матчах?

Здавалося б, ринок американського беттингу занадто складний, щоб скотитися до подібного. Справді? Схоже, що ні. Насправді Лас-Вегас міг бути домівкою першого такого «примарного» матчу.

У 60-х роках минулого століття професійний гравець на ставках Піт Вайт, здається, був на крок попереду. Він каталогізував тренерські підходи в студентському футболі [мова про американський футбол. – прим. ред.] та баскетболі, навички гравців, будь-які факти, які, на його думку, могли допомогти йому краще передбачати різницю в рахунку і дати перевагу перед букмекерами. Колишній керівник Stardust Race і Sports Book Скот Шеттлер в своїй книзі «Ми були розумниками і не знали цього» пише, що найкраща ставка Піта Вайта була заснована не так на холоднокровному аналізі, а на цілковитій зухвалості:

…На початку 70-х Піт пішов на красивий обман просто щоб довести, що він це може. Не для грошей, адже він відразу зізнався в скоєному і повернув гроші. Він сфабрикував фальшивий матч між студентськими баскетбольними командами в напружену суботу [день, коли проводиться більшість матчів студентських футбольних і баскетбольних чемпіонатів. – прим. ред.], домігся внесення матчу в розклад, зробив ставку, організував передачу фальшивого рахунку через системи комунікації та «виграв». Він не залишив собі ці гроші, але показав букмекерам, які вони відсталі. Що вони погано знають свою справу…

Звичайно, часи змінилися. Теоретично Вегас і його колеги з Європи та Азії не повинні бути обмануті повністю фальшивими матчами. Як і підпільні букмекери. Тільки матчі-фантоми працюють. І ще одна споріднена їм схема, ніби прямо взята з фільму «Жало» [The Sting].

Ставки на «післягол» – коли скаут передає інформацію букмекерові із запізненням, достатнім для того, щоб його спільник зробив ставку на подію, яка відбулася, – все ще живі й здорові. Думайте про них як про молодшого брата матчів-фантомів. У минулому комунікаційні системи, що використовуються гравцями, які ставлять на скачки, іноді страждали затримкою передачі інформації про результати забігу. Розумні гравці могли користуватися цим знанням для того, щоб робити ставки на забіги, які вже стартували.

Повідомляється, що в Європі скаути отримували гроші за те, щоб затримувати передачу інформації про події, ставки на які приймалися в лайві – досить довго для того, щоб їхні спільники встигали поставити на малоймовірні результати, що вже відбулися. І гаразд хабарі: компанія Sportradar повідомляла про один шокуючий випадок, коли скаут під дулом пістолета був змушений затримати інформацію про забитий гол.

У спробі боротися з подібною нелегальною активністю ФІФА створила систему звітності, яка вимагає від кожної країни повідомляти організацію про офіційні товариські матчі. Сайти букмекерських контор мають вбудовані системи моніторингу підозрілих потоків ставок, завдання яких – вчасно виявити потенційно договірний матч. Незважаючи на ці зусилля, здається, що зловмисники постійно на крок попереду.

Чи можливе остаточне рішення цієї проблеми? Коли справа доходить то матчів-фантомів, то виявляється складно зловити те, чого не існує.

Читайте також: Безпечна ставка: як букмекери протистоять постійним переможцям

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт