Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Франческо Баранка: «Україна хоче бути на передовій боротьби проти договірних матчів»

Сергій Деркач
Очільник Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка в інтерв’ю «Рейтингу Букмекерів» розповів про ексклюзивну угоду з Feedconsctuct щодо одноосібного права на збирання та поширення статистичних даних на турнірах під егідою федерації. Як очікують в УАФ, цей революційний крок дозволить унеможливити договірні матчі, а федерація ще й заробить на цьому. Як саме це працюватиме та з якими проблемами УАФ вже стикнулася – читайте нижче.
Франческо Баранка

Франческо Баранка: «Я очікую, що кількість фіксованих матчів знову зменшиться»

Зробимо все, щоб на товариські матчі не приймалися ставки

– Чому саме Feedconstruct?

– Тому що ця компанія зробила найкращу пропозицію і ми повністю довіряємо їй з точки зору доброчесності.

– Коли спливає термін дії договору?

– Контракт розраховано на один рік.

– Наскільки великий дохід це принесе УАФ?

– Я не люблю говорити про цифри, але можу сказати, що ця пропозиція є цілком задовільною для УАФ, особливо в порівнянні зі смішними надходженнями попередніх років.

– А як щодо товариських ігор та ризиків, які вони несуть?

– Товариські ігри не входять в умови контракту, і ми зробимо все, щоб їх не пропонував жоден провайдер і, відповідно, не можна було зробити на них ставку.

Франческо Баранка про «матчі-привиди»: «Неврегульованість роботи провайдерів – реальна перешкода на шляху до чесної гри»


– Як ви плануєте боротися зі скаутами інших провайдерів? Що ви збираєтеся робити, якщо помітите, що якийсь інший постачальник також передає дані?

– Я не можу точно розкрити наші плани, бо це дасть перевагу скаутам інших компаній. Якщо ми знайдемо скаута іншої компанії, ми намагатимемося зробити так, щоб йому довічно заборонили відвідування будь-якого спортивного змагання в Україні.

Ми негайно повідомимо не тільки про них, а також про букмекерів, які купують незаконно отримані дані. Ми будемо співпрацювати з усіма регуляторами азартних ігор.

Цього сезону ми зафіксували в Україні не більше 20 підозрілих матчів

– Якого ефекту ви очікуєте після цього підписання? Як це підписання вплине на світовий ринок передачі даних для беттингу?

– Я очікую, що кількість фіксованих матчів знову зменшиться, і я очікую, що багато інших федерацій зрозуміють, що ситуацію можна змінити.

Я впевнений, що це стане початком для більш етичного та вигідного шляху для всіх видів спорту загалом. Занадто багато років спорт отримував лише проблеми від провайдерів, пора це змінити.

– Ми знаємо, що деякі букмекери допомагали вам розпізнати підозрілі матчі. Чи допомагав вам хтось з провайдерів подібним чином?

– Ми ніколи не отримували від них офіційної допомоги, але у нас є своя внутрішня система моніторингу, тому вона нам і не потрібна.

– Скільки підозрілих матчів в Україні привернули вашу увагу цього сезону?

– Не більше 20 матчів.

Менша кількість скаутів на стадіоні = менша можливість зробити гру з фіксованим результатом

– Чи має право Feedconstruct надавати субліцензію для передачі статистичних даних іншим провайдерам?

– Feedconstruct може субліцензувати продукт, але лише дотримуючись узгодженого нами протоколу. Це означає, що якщо ми попросимо заблокувати передачу даних, це мають зробити усі.

– Чи була якась співпраця з провайдерами до підписання контракту з Feedconstruct?

– У нас були певні взаємини з Perform і Betgenius.

Франческо Баранка: «Занадто багато років спорт отримував лише проблеми від провайдерів»

Франческо Баранка: «Занадто багато років спорт отримував лише проблеми від провайдерів»

– У нас є інформація, що існує конфлікт між постачальником даних Sportradar, конкурентом Feedconstruct, та УАФ через цей новий контракт. У Sportradar стверджують, що виключне право передачі даних не гарантується європейським законодавством. Як ви плануєте розв’язати проблему?

– Позиція Sportradar – це просто думка, і поки що єдиний вирок суду ЄС – проти них. Я думаю, що наш контракт добре захищений, оскільки він укладений з міркувань захисту чесної гри і боротьби з договірними матчами.

До речі, ми ніколи не приймемо урок чесності від Sportradar. Відповідно до конвенції Маколіна (європейська конвенція, спрямована на боротьбу з договірняками – прим. «РБ»), підписаного Україною, ми вирішили, що певні турніри (наприклад, нижчі ліги або молодіжні турніри) не можуть бути запропоновані у лініях БК. Про провайдерів, які все ж запропонують їх букмекерам, буде негайно повідомлено у відповідні інстанції, от і все. І взагалі, я думаю, що це не питання комерції.

– Ми зв’язались із Sportradar, і вони кажуть, що «наявність декількох джерел передачі даних, особливо на змаганнях нижчого рівня, важлива, щоб уникнути ризику махінацій». Що скажете?

– Ствердження про необхідність декількох джерел – це найсмішніші речі, які я можу почути. Ми захищаємо чесну гру, і тому забороняємо провайдерам ходити на стадіон. Це справді смішно. Якщо ніхто з скаутів не піде на стадіон, то не буде можливостей зіграти договірняк.

Заява Sportradar звучить так: «Ми порушимо правила, якщо не хтось порушить правила замість нас». Менша кількість скаутів на стадіоні = менша можливість зробити гру з фіксованим результатом.

Врегулювання беттингу – дивовижний крок. Букмекери будуть все активніше брати участь у боротьбі проти договірних матчів

– А як ви можете прокоментувати їхнє ствердження «Спортивні дані не підлягають під законодавство про право на інтелектуальну власність чи авторське право. Це було підтверджено Судом Європейського Союзу серед інших»? І вони також додали, що звернулися зі своїми позовами до УАФ.

– Ми збираємось відповісти на їх ствердження офіційним шляхом, і ми зробимо відповідь публічною. Щодо питання про інтелектуальну власність я вже вам відповів. Це всього-на-всього думка Sportradar. Немає жодного вироку на їхню користь. І запитайте їх: а як же їхні ексклюзивні контракти на передачу даних у тенісі чи НФЛ? Це працює тільки на них?

Не існує законного способу передачі даних ставок, якщо УАФ обмежує це певним чином.

Ми опублікуємо нашу відповідь по всім цим питанням.

Баранка: «В УПЛ за останній рік було нуль підозрілих матчів, ми на 75% вирішили цю проблему»

– Одного разу ми з вами розмовляли, і ви сказали, що інші спортивні федерації в Україні також виявляють готовність вжити ваших заходів щодо захисту чесної гри. Як виглядає ситуація сьогодні?

– У нас були деякі контакти з представниками федерацій інших видів спорту в Україні, і загалом у нас була цікава зустріч із міністром спорту України. Україна хоче бути на передовій боротьби проти договірних матчів, і це дуже позитивно.

Запрошую представників всіх інших видів спорту в Україні звернутися до нас – ми можемо допомогти їм у ситуації, коли чесність гри перестане бути цінністю! І ми покажемо їм, що можна забезпечити чесну та чисту конкуренцію, не витрачаючи на це грошей.

– Ви напевно знаєте, що український уряд легалізував азартні ігри. Як саме це допоможе вам боротися з договірними матчами?

– Врегулювання беттингу – дивовижний крок. Букмекери будуть все активніше брати участь у боротьбі проти договірних матчів.

Верховна Рада легалізувала гральний бізнес в Україні

Франческо Баранка: «Збираємося впровадити низку модифікацій»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт