Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Баранка: «Ситуація в Європі важча, ніж в Україні, після карантину кількість договірних матчів зросла на 200%»

Сергій Гумен
Голова Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка розповів про проблему договірних матчів в українському футболі та Європі. Його слова наводить видання Footboom.
Баранка: «Ситуація в Європі важча, ніж в Україні, після карантину кількість договірних матчів зросла на 200%»

Баранка: «Ситуація в Європі важча, ніж в Україні, після карантину кількість договірних матчів зросла на 200%»

– Франческо, перед початком сезону ви сказали: «Думаю, ми на 75% вирішили проблему договірних матчів». Як оціните ситуацію в українському футболі зараз?

– З упевненістю можу сказати, що Україна в нинішній ситуації виглядає «happy island» (щасливим островом). Зараз я говорю тільки про футбол. Підозрілих матчів стало менше. Позитивну динаміку пов’язую також з тим, що реагувати на проблемні поєдинки своєчасно нам допомагає компанія FeedConstruct, з якою був укладений контракт. Партнерство передбачає охоплення понад 800 матчів в тому числі в молодіжних лігах, жіночих турнірах і кубкових протистояннях.

– Як виникла ідея співпраці та чому саме FeedConstruct?

– Коли ми почали працювати над проблемою договірних матчів, відразу постало питання взаємодії з провайдером, який збирає дані на матчах. Коли ми отримували інформацію, що на грі планується щось протизаконне, або спостерігали дивні рухи за ставками, то зверталися до провайдерів і просили, щоб їх скаути не йшли на стадіон, не надавали інформацію. Той перший досвід дав нам чітке розуміння, що врегулювання питання з провідним провайдером дасть нам можливість контролювати ситуацію і припиняти негативні явища.

– Фінансовий аспект, мабуть, став ключовим у прийнятті рішення?

– В першу чергу ми орієнтувалися на етичний момент. Були висунуті жорсткі правила, які регламентують передачу даних. Ми спілкувалися з різними компаніями, але найкращою була пропозиція від FeedConstruct. Ми досягли консенсусу за всіма пунктами, включаючи етичний. Переконаний, що завдяки тісній співпраці з FeedConstruct, проблему договірних матчів зможемо вирішити на 99%.

– Якій країні належить ця компанія?

– Це вірменська компанія, яка завоювала європейське визнання і ліцензована, наприклад, в Англії. FeedConstruct – спонсор лондонського «Арсеналу». Імпонує те, як вони ведуть бізнес. Компанія не об’єднує в собі послуги з моніторингу та аналізу чесної гри, а тільки надає дані. Це дозволяє виключити конфлікт інтересів.

– Як це працює?

– Якщо ми бачимо підозрілий рух за ставками, зміни, що йдуть всупереч того, що відбувається на полі, звертаємося в FeedConstruct з проханням тимчасово зупинити передачу даних, закрити інформацію. Минулого тижня у нас був перший такий випадок. Можливо, був договірний матч у першості U-21. Ми відразу ж повідомили клуб і попросили FeedConstruct припинити передачу статистики. Матч перестав пропонуватися всім букмекерам світу. Протягом 20-ти хвилин ми розбиралися з цією проблемою. В умовах такого механізму організатори договірних матчів втрачають можливість ставити й заробляти багато грошей. Вони втрачають інтерес до таких поєдинків.

– Чому ряд букмекерських контор зараз не дають котирування на поєдинки, наприклад, Першої ліги? Чи пов’язано це з тим, що раніше багато матчів першого дивізіону потрапляли під підозру і ви, можливо, чинили тиск на букмекерів?

– Ми боролися з підозрілими ставками в Першій лізі, але букмекерів не обмежували в праві приймати ставки на ці поєдинки. Чому пропозицій по лізі стало менше – можливо, букмекери були трохи налякані тією ситуацією, яка спостерігалася останнім часом. Були розслідування, публічний процес і справи, доведені до суду, що завершилися вироками. Ми не забороняли та не давили в питанні ставок по Першій лізі. Інша справа – молодіжні команди U-19, U-21. Тут ми наполягли на тому, щоб котирування взагалі не пропонувалися – ні до матчу, ні онлайн.

– У минулому сезоні в центрі уваги опинилися поєдинки за участю «Черкащини» – з «Рухом» і «Миколаєвом». Ці підозри та чутки обґрунтовані?

– У комітеті етики та чесної гри є інформація по «Черкащині», ми працюємо по ній.

– Ще один клуб, який опинився під підозрою – «Кремінь». Але за короткий час клуб істотно оновився і з аутсайдера перетворився в команду, яка ставить амбітні цілі. Рецидив «хвороби» виключений?

– Зміни в «Кремені» могли піти якраз після тієї ситуації, коли ми повідомили про підозрілі моменти, що відбувалися в клубі. До слова, це не рідкість, коли ФК, що фігурує в негативних чутках, отримуючи шанс виправитися, використовує його. Одним з таких прикладів є «Аталанта». У них були аналогічні проблеми, коли екскапітана Крістіано Доні звинуватили в участі в договірних матчах. А подивіться тепер, як вони виступають в Серії А і Лізі чемпіонів. Це одна з найчистіших команд Європи. Але звичайно ж, ми будемо продовжувати уважно стежити за «Кременем».

– Гучною вийшла історія з молодіжними командами «Олімпіка» (U21, U19), які через «договірняки» були розформовані та півтора року не брали участь в змаганнях. Чи не вважаєте ви, що головні винуватці так і не були притягнуті до відповідальності?

– Це питання розслідування та позиції суду. Коли відсторонюється команда, клуб вже несе відповідальність. Справа «Олімпіка» – це один зі значних прикладів по боротьбі з договірними матчами не тільки в Україні, але і в європейському масштабі. Звинувачення стосувалися матчів, які не підлягають моніторингу УЄФА – U-19, U-21. Крім того, вперше процес дійшов до Спортивного арбітражного суду в Лозанні (CAS), де завершився перемогою боку звинувачення.

– «Олімпік» зазнав репутаційні втрати, але чи було покарання відчутно? Адже з боку все виглядає так, що клуб-штрафник півтора року міг не витрачати гроші на утримання юнацької та молодіжної команд, які були дискваліфіковані.

– Це неправда, що вони не витрачали гроші. Щоб виконати норми атестації, донецький клуб ніс витрати точно так, як і інші колективи УПЛ. Що стосується репутаційних втрат… У мене склалося враження, що керівництво «Олімпіка» не сильно переживало з цього приводу. Але я щиро сподіваюся, що подібні історії в цій команді не повторяться.

– Екстренер «Сум» Олександр Севідов був відсторонений від футболу на п’ять років. Чи є передумови до того, що цей термін буде пом’якшено?

– Я вважаю, що п’ять років – недостатнє покарання. Порівняно недавно ми почали складний шлях, адже раніше «катати» матчі було фактично не заборонено. Не було ніяких обмежувачів і важелів впливу. Але якщо ви хочете змінити систему, потрібно видалити частини старої системи. А також залишатися твердим у своїй позиції.

– Про клуби та тренерів ми поговорили. А як ви оціните ситуацію з очищенням суддівського корпусу?

– Як ви знаєте, були дискваліфіковані й деякі арбітри. Вважаю, ситуація і тут змінилася в кращу сторону. Не забувайте, що в поліції є матеріали, за якими триває розслідування. Можливо, незабаром спливуть нові цікаві факти.

– Як коронавірус і пауза, пов’язана з припиненням змагань, вплинули на ситуацію з договірними матчами в цілому в Європі?

– Ситуація в Європі важча, ніж в Україні. Я б сказав, вона досить драматична. У Європі після карантину кількість договірних матчів зросла в середньому на 200%. І ця тенденція спостерігається в цілому в спорті. Яскравим прикладом служить недавній випадок на Ролан Гаррос, де одна тенісистка вела гру, немов відвертий любитель. І це топ-турнір!

– А що робити з таким явищем, як матчі-примари?

В Україні була така історія. Ми на неї швидко зреагували. Після нашого втручання в УЄФА також звернули увагу на цей факт.

Швидкий результат в розслідуванні договірних матчів надати важко. Потрібен час. Перший віцепрезидент УАФ Назар Холодницький допомагав і досі допомагає нам у взаємодії з правоохоронними органами. Я ціную цю довіру. Я не єдина людина, яка могла б займатися цією роботою, хоч у світі не так і багато фахівців в даній сфері. Але кваліфікація і компетенція не гратимуть ролі, якщо немає довіри та свободи в діях.

Асоціація наділила мене потрібними повноваженнями. Також важлива наявність команди. У комплексі все це дозволило нам пройти цей шлях. Але незалежно від результату, таке негативне явище, як договірні матчі, може повернутися і дуже швидко, якщо не протистояти їм.

Баранка розповів, як можна мінімізувати кількість договірних матчів в Україні

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт