Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Юрист: «Кожен день відстрочки прийняття закону про гральний бізнес – це мільйони гривень, що йдуть повз бюджет України»

Сергій Гумен
Юрист і політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Сергій Назаренко дав свою оцінку законопроєкту № 2285-д «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Крім того, він звернув увагу на прагнення лобістів не допустити ухвалення документу.
Юрист: «Кожен день відстрочки прийняття закону про гральний бізнес - це мільйони гривень, що йдуть повз бюджет України»

Юрист: «Кожен день відстрочки прийняття закону про гральний бізнес – це мільйони гривень, що йдуть повз бюджет України»

Фахівець у галузі права Сергій Назаренко заявив, що законопроєкт про гральний бізнес – єдиний компромісний варіант у ситуації, яка зараз склалася. Юрист пояснює це тим, що у Верховній Раді багато хто не підтримує узаконення азартних ігор, а деяким особам вигідно, щоб цей бізнес продовжував працювати в тіні. Відповідно, держбюджет України не буде отримувати з цього надходжень.

«Законопроєкт № 2285-д запроваджує цивілізований ринок і частково влаштовує лобістів лотерейного бізнесу, який фактично процвітав за часів заборони», – сказав Назаренко.

Серед переваг цього проєкту закону він відзначив комплексний підхід до регулювання галузі, заборону роботи операторів, які не є резидентами України, а також дієві механізми захисту від лудоманії (грати можна з 21 року, ефективний контроль, реєстр самообмеження) та передову систему онлайн-моніторингу. Серед негативних моментів юрист назвав значне податкове навантаження на операторів грального бізнесу та високу вартість ліцензій.

«У тому, що буде високе фіскальне навантаження чи дорогі ліцензії, немає нічого поганого, але це повинно відбуватись поступово: спочатку ринок має запрацювати, а з таким фінансовим тиском працювати в повну силу буде складно і майже неможливо», – заявив експерт в інтерв’ю виданню Login Casino.

Також спікер звернув увагу на те, що винесення лотерей в окремий закон і є тим компромісом, завдяки якому законопроєкту вдалося дійти до другого читання. За словами Назаренка, лобістські групи продавили так правила, які залишили лотерею поза межами регулювання закону про організацію та проведення азартних ігор. Лобісти постійно заважали ухваленню проєкту закону та намагалися «поховати» документ, але в них не вийшло.

Юрист упевнений, що якби закон ухвалили на початку поточного року, то, за розрахунками економістів, державна казна поповнилася б на 7-10 млрд гривень. Ці кошти надійшли б як плата за надання ліцензії операторам грального бізнесу. Але пройшло вже шість місяців, тому сума зменшиться до 3-5 млрд гривень.

Назаренко також вказав, що друге читання законопроєкту було свідомо затягнуте через процедуру погодження поправок.

«Саме так і є. Завдання лобістів стояло таким чином – не допустити ухвалення законопроєкту № 2285-д, а якщо це не виходить, то будь-якими засобами максимально відтягнути момент його схвалення. Кожен день відстрочки – це мільйони гривень для нелегальних ділків, що йдуть повз державний бюджет України», – підсумував експерт.

Раніше стало відомо, що народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк на своїй сторінці у Facebook заявив, що у вівторок, 21-го липня, Верховна Рада України на позачерговому засіданні розгляне поправки до законопроєкту №2285-д «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор», а також постанову про блокування голосування.

Кучухідзе розповів про правки в законопроєкті №2285-д та закордонних інвесторів грального ринку України

Політолог: «Легалізація вдарить по тіньових власниках грального бізнесу, буде перерозподіл ринку та фінансових потоків»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт