Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

«Стикнувся з цим безпосередньо»: легенда білоруського футболу – про договірняки у СРСР і Росії

Владислав Стародубцев
Найкращий футболіст Білорусі у XX столітті – Сергій Алейников – в інтерв’ю «Футбол 24» висловився про договірні матчі у Радянському Союзі та Росії.
Алейников - про договірняки у СРСР і Росії

Алейников – про договірняки у СРСР і Росії

– У 2003-му році вас запросили в «Торпедо-Металург». Але пропрацювали в Москві ви недовго. Що не вдалося?

– Генеральний менеджер клубу, уродженець Луганська Юрій Білоус запросив мене з Італії, а уродженця Дніпропетровщини Сергія Шавла – з Австрії. Ми повинні були будувати команду з нуля. Плани розписувалися наполеонівські. Але коли приїхав у розташування клубу, виявилося, що реальна картина, м’яко кажучи, не зовсім така, як розповідалася на словах.

Тоді в Росії багато речей ще працювали за іншими стандартами. Процвітали непрозорі контракти, існували договірні матчі. Я з цим зіткнувся безпосередньо.

– Керівництво клубу заявило вам, що «має борги» перед іншими командами за минулий сезон?

– Такого не було. У цьому випадку я б відразу зібрав речі і полетів у Лечче. Але до мене доходили тривожні сигнали. Команда виступала невдало, я намагався щось змінити. А мені казали, мовляв, як ти не старайся, питання вже давно вирішене. Спочатку взагалі відмовлявся вірити в те, що хід ігор кимось заздалегідь визначений. Просто не хотів у це вірити. Але шила в мішку не сховаєш.

– Чому ж не захотіли порозумітися з керівництвом клубу?

– До кого я повинен був йти? До президента? Він би сказав, що про договірний характер ігор йому нічого не відомо. І, цілком можливо, він у цьому випадку не лицемірив би. До кого йти і що казати? Це дуже тонкий і серйозний момент. Людина, по суті своїй, слабка. Не всі можуть встояти перед спокусами. Футболісти – зокрема.

У мене ж не було залізних доказів причетності гравців до договірних ігор. Були підозри і нічого більше. Якщо футболіста після гри викликати до себе в кабінет і почати звинувачувати в змові, думаєте, він зізнається?! 

Звичайно, люди, які все життя провели у футболі, по ходу гри можуть зробити певні висновки. Але фактів на руках у них не буде.

– За часів своєї ігрової кар’єри стикалися з договірними матчами?

– На моїй пам’яті була пара таких зустрічей. Пам’ятаю, перед поєдинком з «Торпедо» Кутаїсі в Мінську, мені зателефонував одноклубник.

Сказав, що йому запропонували здати гру і попросили поговорити на цю тему зі мною. Мовляв, «Торпедо» необхідна гостьова перемога. Я відразу сказав, що в такі ігри не граю. Одноклубник теж зазначив, що здавати матч не збирався, повідомив мені просто як про факт спроби підкупу.

– І з яким рахунком закінчився матч?

– Після першого тайму програвали 0:1. Додам, що напередодні поєдинку Мінськом вже щосили гуляли чутки, що «Динамо» здало гру. Але в другому таймі ми зібралися і забили два голи. Переможний м’яч я забив на 90-й хвилині. Усі розмови відразу вщухли.

– Хто ще робив вам схожі пропозиції

– Була історія, коли в чемпіонаті СРСР-1987 ми приїхали в Ланчхуті. «Гурія» вийшла на лідерів команди з пропозицією здати гру. Точну суму не пам’ятаю, але вона була значна. Ми відмовилися. 

Приїхали до Грузії за день до матчу. Переночували, поснідали, пообідали. Після обіду у більшості хлопців заболіли животи. Вийшли на гру ослабленими і програли 1:2. Не виключаю, що нам щось підсипали в їжу. Ще й другий гол пропустили з пенальті, який вигадав суддя.

За час кар’єри футболіста Алейников відіграв 77 матчів за збірні СНД та СРСР. У його клубному послужному списку матчі за мінське «Динамо» італійські «Лечче» і «Ювентус». Він – перший гравець з СРСР, якому вдалося виграти Кубок УЄФА (у 1990-му році разом зі «Старою синьйорою» – «РБ»). 

Долучайтесь до сторінок «РБ» у Telegram та Instagram.

«Гроші можуть перекреслити кар’єру»: екс-гравець молодіжної збірної України – про договірняки

На 48% зросла кількість повідомлень про підозрілі ставки

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт