Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Сергій Єфименко: у багатьох в БК FavBet відчуття як при розпаді СРСР

Рейтинг Букмекерів
Нещодавно Сергій Єфименко, який займав посаду операційного директора популярної на території СНД букмекерської контори FavBet, повідомив «Рейтингу Букмекерів» про свій відхід з компанії, в якій провів багато років і домігся високих результатів. В ексклюзивному інтерв’ю «РБ» Сергій підвів підсумки своєї роботи в FavBet, докладно розповівши про свої досягнення і компанії в цілому.

Сергій Єфименко: щомісяця компанія Favbet зростає

– Сергій, чи важко вам було прийняти рішення піти з БК FavBet?

– Так, звичайно. Чесно сказати, не думав, що це станеться. Всіх в принципі і налаштовував ставитися до цієї компанії як до свого бізнесу, зараз у багатьох в компанії відчуття як при розпаді СРСР: багато років будували світле майбутнє і вірили в ідею, але ідеологія раптом різко змінилася. Але вчинити інакше не міг. У кожного з нас є свої життєві принципи, і якщо принципово не згоден працювати з певними людьми або робити те, що не вважаєш логічним і правильним, краще розійтися друзями і йти своєю дорогою.

– Що ви не встигли реалізувати в FavBet із запланованого на момент відходу?

– Дуже багато проектів залишилося в розробці. В першу чергу, це «довгограючі» автоматизація лайв і прематч-трейдингу, а також автоматизація ризик-менеджменту і антифрода. Шкода, що так і не злетів новий термінал. Він вже на бойовому тестуванні, але проект відкладений на невизначений час з політичних міркувань. Те ж саме з мобільною версією, готова була ще в листопаді, тоді ж пройшли і основні тести. Чесно сказати, дуже дивно бачити, що вона досі не в бою, втім, упевнений, чекати її не так довго, чого не скажеш про новий фронтенд сайту. Для Хорватії впровадили його, з боями і в божевільної поспіху, викликаним не залежними від нас зовнішніми причинами, планували на нього перевести всі ресурси компанії після доопрацювання, однак процес сильно затягнувся.

Начебто і доопрацьований favbet.hr, але перехід буде плавним і не швидким. По суті, найбільше душа болить саме за автоматизацію трейдингу, бо цей проект заощадить в майбутньому колосальні кошти будь-якої компанії, і багато в чому ми робили і робимо те, чого ще ніхто не зробив в індустрії. Проблема тут одна глобальна: нестача ресурсів програмістів. Плюс, в роботі залишилася і нова система аккаунтингу, і кешаут-функціонал, і CRM, і архітектурна переробка можливості ставити в одному купоні ставки з різних сервісів і багато-багато іншого. Причина все та ж: нестача вільних рук.

Найбільше душа болить саме за автоматизацію трейдингу, бо цей проект заощадить в майбутньому колосальні кошти будь-якої компанії

Також окремі побоювання за проект machine learning команди: він по суті тільки в зародку, зробили фундаментальні кроки, але ще дуже багато роботи, і по суті те, що в майбутньому може «порвати ринок», зараз трохи йде в автономне плавання.

– У реалізації чого ви не досягли успіху в Favbet?

– Не підняв B2B на належний рівень і не довів платформу до бажаного рівня (мікросервісна архітектура, B2B рішення під ключ). Пізно почали реформу IT, втратили кілька дорогоцінних років. Фахівці в IT-відділі компанії дуже класні, команда сильна, але розробників мало, під наявний стек завдань і проектів потрібно в кілька разів більше проектів і команд, мало тих самих «землекопів». З тієї ж причини не довів до бажаного рівня автоматизацію трейдингу і ризик-аналітики і антифрода (проектів на кілька років вперед, а ось рук програмістів не вистачає, щоб використати інструменти для їхнього втілення), те ж саме – з написанням власної CRM. Так, поточний рівень по кожному з проектів хороший, але якщо втілити хоча б третину запланованих IT-проектів, компанія легко за кілька років може помножити свої цифри в багато разів, ще більшими темпами, ніж це робили раніше.

– Назвіть свої досягнення в FavBet, які ви вважаєте найголовнішими?

– Створив команду профі на кожному напрямку. Букмекерство: з 7 лайвістів і 15 прематч-букмекерів – 230 і 40 відповідно, з чіткою структурою, нормативами, мотивацією, системами тренерства, контролю та аналізу роботи. Ключових фахівців тренував сам особисто.

Створив один з найуспішніших в індустрії СНД департаментів з маркетингу. Створив з нуля і автоматизував ризик-менеджмент і антифрод. З чотирьох осіб збільшив команду підтримки більш ніж в десять разів, створив багатомовний саппорт за всіма доступними каналами комунікації (чат, пошта, телефон, дзвінок з сайту, скайп, а в балканських країнах – Viber і Whatsapp. Ретеншен і ВІП – теж з нуля.

Але важливо розуміти, що за кожним з цих напрямків я діяв не один. Скрізь – робота команди, а я – лише один з шурупів в загальній машині, без профі на місцях я б нічого цього не зробив.

З поточної командою IT-розробки і командою RnD створив одну з кращих програмних платформ в індустрії. Пишаюся тим, що всі ключові проекти робилися за моїми техзавданнями, або я активну участь брав у їхньому створенні.

Привів продукт до омні-ченнел рішення (створили додатки під iOS і Android, десткопний додаток, версії для мобільних телефонів і терміналів), інтегрував безліч продуктів (по приходу в компанію були тільки ставки на спорт і старе казино окремим брендом) і привів їх до вирішення єдиного гаманця.

Побудував прибутковий B2B бізнес з нуля. Побудував і спільно з Олексієм Лещенком навчив команду з автоматизації, яка згодом створила і модифікувала власні автоматизовані алгоритми для всіх ключових видів спорту в лайв- і прематч-трейдингу. Побудував систему автоматизованого ризик-менеджменту. Здійснив стандартизацію всього трейдингу під конкурентні запити ринку (розпис, ліміти, заморозки, час виходу та інше).

А в цілому, найлегше для того, щоб зрозуміти, чого я домігся в FavBet, поглянути на те, яким сайт був до мого приходу, і яким став зараз. Ну і, як підсумок, зростання прибутку в 10,5 раз, обігу – більш, ніж в 14 разів.

– Як ви оцінюєте роботу Нікоса Халікіаса до призначення на займану вами посаду? Чому призначили його?

– Я багато в чому не згоден з його особистісними і професійними якостями, тому від коментарів утримаюся. Він в компанії з вересня, я його сам і привів, сам і встиг розчаруватися в його діях. Бажаю йому всього найкращого.

Іноді очевидні рішення треба було доводити на нарадах людям, які за компетенцією були від цього, м’яко кажучи, далекі

– Який період роботи в БК FavBet був найважчим для вас? З чим це було пов’язано?

– Стартові півроку-рік. Пов’язано це з тим, що в компанії багато хто був не на своїх місцях, а з помічників і підтримки – майже нікого (благо, що розуміє власник, який багато в чому довіряв і допомагав мені, по суті новій людині з боку, за що йому окреме величезне людське спасибі), й іноді елементарні і очевидні рішення треба було доводити тижнями-місяцями на різного роду нарадах людям, які за компетенцією були від цього, м’яко кажучи, далекі. Наприклад, необхідність підключення аффілейт софта і запровадження власної аффілейт програми потрібно було більше місяця жорстких нарад, коли поодинці доводилося сперечатися з 5-7 співробітниками. І таких прикладів було безліч. Потім стало легше, когось привів, когось виростив, від когось позбулися, і все налагодилося.

– У якому зараз стані бізнес FavBet? Як ви оціните перспективи FavBet в майбутньому?

– У хорошому, щомісяця компанія зростає. Є багато проектів і завдань, які можуть «вистрілити», дуже багато залежить від роботи IT і RnD. У російському онлайні справи йдуть не дуже добре з огляду на законодавчі обмеження, а ось в цілому по СНД і, зокрема, в онлайні – справи йдуть добре, постійне стабільне зростання. На землі в Україні FavBet не працює. На Балканах на землі багато в чому була проведена реорганізація бізнесу, багато що залежить в подальшому від інвестицій, дуже багато що впирається в продукт: до тих пір, поки одні і ті ж ресурси будуть зайняті кастомизацією продукту під Балкани і доробками стратегічних рішень для продукту в цілому, не слід чекати будь-якої масової експансії на Балкани.

– Що було зроблено в рамках проекту BetInvest з моменту його старту? Які у нього є перспективи?

– По суті, проект будувався повністю з нуля, без відповідного персоналу і продуктів, все вибудовували крок за кроком: створили британську компанію, визначилися з пулом продуктів і планами щодо їхнього впровадження, з очікуваною структурою і почали працювати. Все виявилося не так легко, як здавалося спочатку, по суті зіткнулися з трьома основними труднощами.

Головна – це постійна боротьба інтересів власного оперування і B2B. Часто доводилося переконувати власника, розробників і багатьох топ-менеджерів в тому, що хоч якась локальна задача власного оперування і може в короткостроковому періоді принести більше, але завдання B2B дають відразу два величезних козиря: роблять компанію такою, яка не потоне незалежно від змін в законодавстві тієї чи іншої країни і дозволяють побудувати ідеальний продукт. Те, з чим іноді всередині компанія готова миритися і на що іноді змушені закривати очі у власному оперуванні, партнери виносять на огляд, акцентують на цьому увагу і допомагають стати краще. До того ж, без B2B оперування зараз тримати свою платформу або своїх букмекерів – просто справжня дурість. Дешевше взяти B2B рішення. І якщо немає претензій з побудови якогось свого унікального і в чомусь кращого продукту, то краще самим ставати клієнтами B2B провайдерів. А якщо вирішив боротися зі своїм рішенням, то для окупності потрібні або величезні багатомільйонні інвестиції в освоєння багатьох ринків, або продаж продукту через B2B партнерів, що дозволяє покрити витрати на створення цього продукту.

Друга складність – це люди, як і в будь-якому підрозділі. Ніби й небагато співробітників потрібно, але, з огляду на специфіку по кожному напрямку, тут важливий підбір, на ринку дуже мало профі по даному напрямку, доводилося вирощувати свою команду.

Третя – підтримка і постійні доопрацювання. Тільки ззовні здається, що створив «коробку» і легко продаєш її всім підряд. Кожен клієнт індивідуальний і вимагає і уваги і власних, слушних, доробок. Ринок дуже вузький, «word of mouth» якраз основний двигун продажів, так що, незалежно від розміру клієнта, потрібно постійно під нього виділяти ресурси і робити доопрацювання. А коли, зважаючи на зміни у власному законодавстві та придбанні нових бізнесів та інших обставин, влітають просто пачками нові завдання, в буквальному сенсі іноді доводиться на особистих зв’язках і всіма правдами і неправдами мотивувати ключових розробників жорстко овертаймити і викочувати рішення для партнерів, щоб і B2C бізнес не вбити, і B2B клієнтів утримати. В ідеалі це мають бути різні команди, але до ідеалу ми йдемо до світлого майбутнього, а поки працюємо з тим, що є (ні платформа, яка не є повністю розподіленою, ні обмежені людські ресурси поки не дозволяють цього зробити).

Зараз в B2B бізнесі BetInvest пропонує три рішення: WhiteLabel (omni-channel, seamless-wallet рішення, що включає сайт, мобільну версію, мобільні додатки під iOS і Android, касове рішення під ключ, а також термінальну версію (нова версія терміналів на підході)) , Retail (по суті, частина WhiteLabel концепту, касове партнерство під ключ) і Odds Feed (фід коефіцієнтів лайв і прематч). На підході ще два: термінали (на жаль, новим керівництвом проект був зупинений на етапі готовності і бойового тестування – одна з політичних розбіжностей, з якою я принципово не згоден) і Odds Compiler (автоматизований конструктор прематч-лінії, який дозволяє, маючи одного- двох грамотних фахівців повністю налаштувати свій автоматизований прематч продукт, замінюючи безліч людських трудовитрат автоматикою.

Проект з самого початку мінусового і дотаційного вийшло вивести в плюс, цифри розкрити не маю права, але вони дуже хороші, і, наприклад, поточний прибуток від B2B оперування є джерелом щомісячних інвестицій в B2C в Хорватії та Білорусі.

Ринок Європи з готовими коробковими продуктами мало цікавий, привертають глобальні бренди, в яких можеш щось нове створити

– Чи є у вас вже певні подальші плани? Чи можете ви назвати хоча б країну, в якій ви з найбільшою ймовірністю продовжите свою кар’єру?

– Швидше за все, або СНД, або Британія. Суто просувати продукт, вже працює, без можливості його активно покращувати – нецікаво. Працювати зі стартапами – круто в плані атмосфери, але стартапи не зможуть фізично собі дозволити мою поточну зарплату і зарплату моєї команди, а в відсотки я не вірю – зазвичай при досягненні високих цифр вони ведуть лише до розбратів і поділу бізнесу. Так що ринок Європи з готовими коробковими продуктами мало цікавий, привертають глобальні бренди, в яких можеш щось нове створити.

– Вам було б цікаво попрацювати в російському букмекерстві?

– Так, звичайно. Я б скоріше сказав, не тільки в російському, але, скоріше, в СНД. Чому? По суті, вибір невеликий: або СНД, або Великобританія і Ірландія. Решта країн перейшли на коробкові рішення, для мене це більше як «пенсійний варіант»: продукт є, просування вельми просте і зрозуміле, ризик-менеджмент – теж, нічого нового зробити не можеш. Прибутково, але нецікаво. Та й ринок СНД мені близький, зрозумілий і приємний.

– У чому полягають ваші ідеї, з якими ви ведете пошук нової компанії для роботи і самореалізації?

– В першу чергу, хочеться самореалізації: працювати з проактивним IT, яке зможе втілити в життя левову частку новаторських ідей, моїх і команди. Привертає автоматизація всіх операційних процесів: якщо в CRM і маркетингу досить багато зроблено (а правильніше сказати – стягнуто з інших індустрій), то в трейдингу, підтримки клієнтів і ризик-менеджменті зараз «кам’яний вік», компанії мають громіздкі офіси співробітників, які часто роблять мавпячу роботу, прикриваючись певною унікальністю, замість того, щоб якраз розвинутися і робити щось унікальне і новаторське.

Без розумної вертикалі проактивних людей на кожній позиції поодинці ніхто не переможе машини конкурентів з багатомільйонними бюджетами

– Як ви оцінюєте перспективи інтерактивних ставок, прийом яких почався в Росії в лютому 2016 роки?

– Перспективи величезні, і ринок глобально сильний. Багато хто навіть не розуміє, наскільки. Просто для розуміння зауважу, що у одного з найвідоміших світових брендів з далекого Заходу Росії до недавніх часів була другим за прибутковістю ринком в цілому. Однак, поки не буде нормальної організації всього процесу з нормальними умовами, перш за все для гравця, поки не буде захищеності операторів (адже зараз всі бояться інвестувати в російський гемблінг, адже немає впевненості, що завтра не буде чергових змін в законодавстві) і поки не буде сильних бар’єрів для зовнішніх операторів (блок доменів і IP неефективний, я говорю про блок платіжок і найсуворіші штрафи за рекламу неліцензійного букмекера на доменах рунета), всі ми дружно будемо нарікати на те, як все погано в російському гемблінгу, плакати і скаржитися , але продовжувати працювати, держава буде недоотримувати прибуток, як і БК, а гравці будуть шукати лазівки для гри на Заході.

– Дайте, будь ласка, три поради керівнику букмекерської компанії, які ви вважаєте найважливішими для успішного керівництва.

– Як сказав мені на зорі моєї роботи в FavBet один з керівників Playtech, не буває великих компаній, бувають розумні і мотивовані люди, які збираються в сильні команди і роблять ці компанії великими. Яким би розумним топ-менеджер не був, без розумної вертикалі проактивних людей на кожній позиції поодинці ніхто не переможе машини конкурентів з багатомільйонними бюджетами, а працювати з дешевими Равшанами і Джамшутами на таких обертах собі дорожче.

Букмекерство – не торгівля капцями. Багато компаній і власники роблять помилку, вкладаючись тільки в поточні короткострокові проекти і чекаючи вихлопу вже завтра. Хочете вихлопу через місяць, везіть капці з Китаю і Туреччини, тут сильні проекти з великим мультиплікатором часто доводиться «на зубах» витягати місяцями і роками, вірячи в успіх і правильність рішень.

Цінуйте швидкість. У нашій індустрії одні з найвищих темпів зростання, і зараз мало бути розумним чи найрозумнішим, треба бути найшвидшим. Якщо вам співробітники розповідають про те, як це складно і довго, або розширюйте штат і автоматизуйте все, що тільки можливо (якщо об’єктивно немає іншого прискорення), або женіть в шию таких співробітників (якщо це казки недбайливих працівників).

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт