Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Мочалова назвала фактори, що заважають виходу закордонних операторів на гральний ринок України

Сергій Гумен
Експертка з грального бізнесу Олена Мочалова заявила, що закордонні оператори зараз не дуже поспішають виходити на український ринок, бо розуміють, що протягом року будуть змінюватися ліцензійні умови й над законом ще потрібно багато працювати.
Мочалова назвала фактори, що заважають виходу закордонних операторів на гральний ринок України

Мочалова назвала фактори, що заважають виходу закордонних операторів на гральний ринок України

Голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу» Олена Мочалова висловилася про фактори, які зупиняють вихід закордонних операторів на гральний ринок України. Серед них особливий акцент експертка зробила на формуванні державного регулятора, ліцензійних умов і внесенні змін до податкового законодавства.

Щодо проєкту Комісії з азартних ігор і лотерей Олена Мочалова заявила, що таку структуру бачить хтось із зацікавлених осіб в офісі президента.

«З огляду на цей документ, загальна кількість працівників регулятора становить 230. А це, вибачте, половина складу Верховної Ради. І все це державні службовці, які повинні отримувати високі заробітні плати для запобігання корупції. А на Комісію та її апарат кошти виділятимуть із державного бюджету, і це буде багато мільйонів гривень. Мені здається, Кабмін таку норму не зможе допустити ні в якому разі», – наводить слова голови ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу» видання Login Casino.

Мочалова має власну думку щодо структури державного регулятора. Вона вважає, що це повинен бути уповноважений орган у кількості сімох осіб і невеликий адміністративний корпус, розмір якого теж має бути невеликим – у кожному регіоні України, де мають бути гральні заклади, по одній особі. Загалом буде близько 30 держслужбовців, які працюватимуть в уповноваженому органі та його апараті. Експертка також зазначила, що немає сенсу перевантажувати регуляторний орган додатковими департаментами та секторами, бо міністерства та компетентні служби мають виконувати свою роботу. Крім того, жоден закон про азартні ігри не зможе дублювати певні норми роботи державних служб і міністерства, тому, на думку Мочалової, регулятору краще користуватися допомогою інших структур.

За прогнозом Мочалової, наглядовий орган, швидше за все, почне видавати ліцензії вже з початку наступного року, оскільки, окрім формування регулятора, ще триватиме процедура його запуску та підготовка ліцензійних умов для всіх вертикалей. Вона акцентувала увагу на тому, що гральний бізнес уже приніс дефіцит до державного бюджету на 4 млрд грн, тому не зрозуміло, звідки цього року будуть брати гроші на Комісію з азартних ігор і лотерей.

Юридичну колізію щодо двох суперечливих правок про формування регулятора у ВР планують виправити через прикінцеві положення до законопроєкту № 2713-д, який має змінити оподаткування грального бізнесу.

«Я не розумію, як юридично коректно та гармонійно можна за допомогою законопроєкту про внесення змін до Податкового кодексу виправити норму про державний орган уповноваженої влади, де є колізія. На моє переконання, з цим має розбиратися юридичний департамент Верховної Ради. За кілька тижнів вже можна змінювати основний закон, тому не бачу потреби протягувати цю норму в податках», – сказала Мочалова.

Експертка звернула увагу, що на перше читання законопроєкт № 2713-д рекомендовано без цих змін, тому є ймовірність, що їх додадуть під час внесення поправок. Наразі ж він більше схожий на європейський стандарт оподаткування, але голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу» вважає, що це початкова форма процентної ставки оподаткування і на виході вони можуть стати нижчими.

Через всі ці фактори на українському ринку грального бізнесу міжнародні оператори продовжують займати вичікувальну позицію.

«Я спілкувалася з людьми, які представляють світових гравців, у яких є бажання зайти в Україну і купити ліцензію на гральний бізнес. Вони зараз не дуже поспішають це робити, бо розуміють, що протягом року будуть змінюватися ліцензійні умови й над законом ще потрібно багато працювати. Через це дуже ризиково вкладати такі великі кошти в Україну, купуючи багатомільйонні ліцензії. Єдине, що для них зараз є привабливим з точки зору інвестицій, – гральні зони, які визначить Кабмін», – підсумувала Мочалова.

«Рейтинг Букмекерів» повідомляв, що букмекерська компанія Parimatch придбає дві ліцензії для роботи на гральному ринку України.

Міністр: «До грального ринку України є серйозна зацікавленість букмекерських контор»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт