Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

«Чорний» сегмент ринку прагне звести нанівець процес лібералізації оподаткування грального бізнесу, – політолог

Владислав Стародубцев
Доктор політичних наук, директор департаменту внутрішньої політики «Міжнародного центру перспективних досліджень» (МЦПД) Ігор Петренко вважає, що представники нелегального грального ринку роблять усе, аби загальмувати та зупинити процес лібералізації оподаткування для операторів азартних ігор.
Ігор Петренко - про оподаткування азартних ігор

Ігор Петренко – про оподаткування азартних ігор

«Як я неодноразово зазначав, ухвалення та початок дії профільного закону щодо легалізації азартних ігор є базовим, але не єдиним кроком який має призвести до подолання «тіньового» сегмента цієї індустрії. Держава має не лише дозволити, а й зацікавити, створюючи відповідні умови. Тому важливого значення набуває ухвалення рішення щодо збалансованого оподаткування організаторів азартних ігор, адже якщо легалізований сегмент обкласти непомірними податками, то стимулу «грати в білу» ні у кого не буде.

Азартні ігри – це все ж таки бізнес, який зорієнтований на прибуток, і в ситуації необхідності сплати великої ставки ліцензійного збору держава має збалансувати інші податки. Крім того, індустрія, яка тільки починає працювати, потребує підтримки держави, зокрема і у вигляді лібералізації оподаткування, яка надалі може, і має зростати у міру розвитку відповідної сфери бізнесу.

До останнього часу можна було говорити, що таке розуміння в українських законодавців є, оскільки ще влітку було ухвалено рішення спрямувати в сесійний зал узгоджений з усіма стейкхолдерами законопроєкт 2713-Д, який передбачав скасування податку на виграш та відтермінування GGR. Але нещодавно було ухвалено рішення щодо перегляду цього законопроєкту.

Чому це відбулося? Все достатньо просто – «сірий» та «чорний» сегмент грального бізнесу в Україні, який понад 10 років прекрасно себе почував, заробляючи значні кошти без сплати податків та без соціальної відповідальності, докладає надзвичайні зусилля для блокування легалізації азартних ігор. Очевидно саме їх дії призвели до незрозумілого перегляду законопроєкту 2713-Д профільним Комітетом ВРУ.

Їх головне завдання, попри наявність профільного закону, не провести реальну легалізацію шляхом високих податків та високих ліцензійних платежів. Все це в сукупності не дозволить повноцінно «відбілити» ринок і не відкриє двері західним інвестором. Можна багато слів підібрати для характеристики подібної ситуації, але найточнішим все ж таки буде термін «диверсія». Фактично, це «лайфхак», як знівелювати позитивну ідею для наповнення державного бюджету», – написав пан Петренко на сторінці у Facebook.

Законопроєкт №2713-Д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей» з червня перебуває на розгляді Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики. Саме цей документ чимало експертів грального ринку, а також майбутніх учасників, вважають найбільш виправданим в контексті оподаткування гемблінг-індустрії, позаяк він передбачає скасування податку на виграш для гравця.

56 млн щорічно: чи виправдані видатки на функціонування Комісії з азартних ігор і лотерей?

У Parimatch вкотре закликали знизити податкові ставки для грального бізнесу

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт