Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Агент – про договірні матчі в Білорусі: «Була розроблена чітка система, матчі здавалися протягом багатьох років»

Сергій Гумен
Футбольний агент Валерій Ісаєв прокоментував дискваліфікацію білоруського захисника Захара Волкова за договірний поєдинок. Також він розповів, що в клубі «Нафтан», за який раніше грав Волков, систематично організовували договірні матчі.
Агент – про договірні матчі в Білорусі: «Була розроблена чітка система, матчі здавалися протягом багатьох років»

Агент – про договірні матчі в Білорусі: «Була розроблена чітка система, матчі здавалися протягом багатьох років»

Захисник борисівського БАТЕ Захар Волков дискваліфікований на два роки й отримав грошовий штраф за участь у договірному поєдинку чемпіонату Білорусі «Нафтан» – «Крумкачи» в липні 2017-го року. Своєю думкою щодо цієї ситуації поділився колишній агент футболіста Валерій Ісаєв. Його слова наводить видання Tribuna.com.

«Фактами, що це [здача матчів] відбувається в «Нафтані», я не володів, але розумів, що це відбувається. І для цього були декілька причин. Тоді команду лихоманило з бюджетом, грали досвідчені футболісти, які постійно «поливали» брудом цю команду. У «Нафтані» постійно були затримки по зарплаті, але вона виплачувалася. І при цьому гравці, які «поливали» команду, не отримуючи повною мірою зарплату, все одно протягом трьох-чотирьох років підписували нові угоди та залишалися в «Нафтані».

Захара я попереджав, що ми йдемо в цю команду тільки для того, щоб зробити наступний крок в кар’єрі. Там молодому футболісту легше, ніж в будь-якому іншому колективі, проявити себе. У «Нафтані» довіряють. Керівники й тренери на одну, другу, третю помилку можуть не те, що закрити очі, а дати більше прав на помилку, ніж в інших командах. Але при цьому я попереджав Волкова, що якщо таке [можливість договірного матчу] відбудеться, мене обов’язково потрібно ставити в курс справи. Не для того, щоб я заклав когось, а щоб допомагав йому, команді, директору. Щоб приймалися такі рішення, які дозволять уникнути подібного неподобства. Але, на жаль, цього не сталося. І я дізнався про те, що це було, останнім. Від мене все приховувалося. Одного разу я викликав Захара на конкретну розмову, коли до мене дійшли чутки, і він сказав, що такого не було. Сумно, що я дізнався про все останнім», – сказав Ісаєв.

«Якщо підняти історію моєї сторінки в «Фейсбуці», ви помітите, що я був присутній на тому матчі – «Нафтан» – «Крумкачи». І бачив, як складалася гра. Потім на своїй сторінці написав, що гра здається. Після того матчу з керівником новополоцького клубу поспілкувалися дуже емоційно, я просто запитав: «Як може тренер залишатися працювати або тримати такого футболіста, як Сучков, в команді?». Гра цього футболіста в тому матчі була найбільш очевидною [здачею] для того, хто хоч щось розуміє у футболі. Було зрозуміло, що матч здається. Але ніяких наслідків не було, футболісти й далі грали в цій команді, виходили на поле і нічого не змінювалося. Значно пізніше від самих футболістів я дізнався, що все це було протягом довгого часу. Більш того, думаю, такі епізоди були не в одному матчі, просто розслідувався лише один поєдинок. Ви згадайте, які в той час за «Нафтан» грали вікові футболісти. Не отримували зарплату, але все одно продовжували контракти.

Мова про те, що в «Нафтані» не було людей, для яких факт здачі матчів був несподіванкою. Не було такого, що когось поставили біля стіни та сказали здавати гру. Думаю, в клубі була чітка система, яка функціонувала протягом багатьох років. Я стверджую, що в новополоцькому клубі протягом декількох років здавалися матчі. У той час, коли там були проблеми з зарплатами, але досвідчені футболісти підписували нові контракти. Хто образиться на мої слова, нехай йде до суду. А ми ж зараз говоримо тільки про один матч», – продовжив свою розповідь футбольний агент.

«Молоді хлопці грали, викладалися. І в діях Захара нічого особливого не помітив. Не сказати, що він здавав матч. Волков виглядав непогано для свого віку, для рівня вищої ліги. Я сказав тренеру команди, мовляв, хіба можна так – здавати матчі? Як молоді будуть жити після таких ігор? А вже через два роки вилізла вся інформація.

Здивувало, як потім поводився зі мною Волков. Мінімум «Нафтан» платив, найкомфортніша база в країні, логістика супер, якщо потрібна була допомога, я завжди відповідав на перший поклик. Я вважаю, що грати в молодіжній збірній – це не бонус, грати в БАТЕ – це не бонус, виступати за національну збірну – це не бонус. Це не бонуси для виправдання. Навпаки, по-моєму, при винесенні вердикту це обтяжувальні обставини. Все-таки це майка країни, герб, велика відповідальність.

Інша справа, ми можемо скільки завгодно зараз говорити, що Захар грав у збірній, в БАТЕ та інше. Але я вам скажу одну річ. На мою думку, покоління, до якого належить Захар, не розуміє, що воно зробило, здавши гру. Це насправді так. У хлопців зовсім інші цінності в житті. Ніхто їм не говорить, що отримувати гроші в букмекерській конторі або у когось їх брати, – це погано. І в цьому наша вина. В цьому вина насамперед федерації, батьків гравців. Ще раз кажу, Волков досі не розуміє, що він зробив, він не розуміє, чому до нього причепилися і чому йому виписали таке покарання», – зазначив Ісаєв.

«Фахівці кажуть, що ось, мовляв, Захар – гравець збірної, ще щось. Він буде корисний команді. Та заспокойтеся! Талановитих хлопців море. Давайте краще переживати за те, щоб ми не втратили таким чином інших гравців. Але федерація повинна збиратися і щось робити не на фініші всієї ситуації, а зрозуміти, як можна змінити її докорінно.

Повторюся, ніхто Захару Волкову не говорив, що він скоює злочин. А всі байки про те, що він молодий і його змусили, – цілковита нісенітниця. Так, там була трагедія в родині, але ніяким чином обставини не могли вплинути на те, що він здав гру. І поки я говорю, що він здав лише одну гру», – сказав агент.

«У Захара насправді казкова історія кар’єри. Дубль «Вітебська», першолігова «Орша», з «Нафтану» він відразу потрапив в команду-флагман нашого чемпіонату. У появі Захара в БАТЕ велика заслуга спортивного директора Олександра Бразевіча. Він дуже багато часу приділив аналітиці, розбору гри Захара. Хлопцеві було надано велику довіру в усіх командах. Тренер Подліпський до гравців «Нафтану» завжди тепло ставився, так само було і з Волковим. Але вчинок Захара… Це зрада. Не помилка, а зрада.

Поки він щиро для себе, а не для журналістів, уболівальників і комітету АБФФ, не усвідомить свій вчинок, перезапустити кар’єру буде непросто. Мені хочеться, щоб хлопець оцінив все, що відбувається в його житті. З даної ситуації буде дуже непросто вибратися, але життя на цьому не закінчується. Але для початку потрібно усвідомити, покаятися і вибачитися перед усіма», – підсумував Ісаєв.

«Рейтинг Букмекерів» повідомляв, що колишній гравець молодіжної збірної України Олександр Насонов дискваліфікований на один рік за договірні матчі.

Голкіпер збірної Лаосу отримав довічну дискваліфікацію за договірний матч

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт