Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Закревська розповіла, як перетворити Україну на центр гемблінгу Східної Європи

Владислав Стародубцев
Гральний бізнес і геймінг-індустрія розваг можуть стати значною частиною інфраструктури високих технологій в Україні. Так вважає голова Гемблінг асоціації України, здобувач кандидатського ступеня у сфері азартних ігор Вікторія Закревська.
Закревська розповіла, як перетворити Україну на центр гемблінгу Східної Європи

Закревська розповіла, як перетворити Україну на центр гемблінгу Східної Європи

«Відкриття ринку гемблінгу в Україні має дві основні політичні цілі — це детінізація сектора економіки з мільярдними обігами; та нівелювання негативних соціальних наслідків, пов’язаних із гральним бізнесом.

Інакше кажучи, держава де-факто прибрала з вулиць нелегальні гральні зали, здійснила удар по корупційних схемах їхнього прикриття та отримала додаткове джерело доходів до бюджету. Але, окрім цих гідних генеральних цілей, держава планує сприяти й іншим неочевидним процесам, які проростають у сферу гемблінгу в усьому світі — залучення до сфери інвестицій, знань і технологій. Що це означає?

З точки зору технологій, гральна сфера не є передовою: сюди найкращі ідеї та професіонали в сфері IT почали приходити лише нещодавно. Але майбутнє грального ринку, безумовно, за новими технологіями та інтернетом. І хоча такі сфери, як e-gaming і віртуальна реальність, лише починають свій шлях в індустрії гемблінгу, пандемія COVID-19 і пов’язані з цим обмеження на розваги в реальному житті показали, що майбутнє настало раніше, ніж багато хто з гральних операторів розраховував: у період карантину їхнім єдиним способом запропонувати клієнтам гру було використання онлайн-платформ, до чого готові були далеко не всі.

Тим часом лідер ринку спортивного беттингу, компанія Bet365, яка відома не тільки своєю культурою праці 24/7, але головним чином — ставкою в бізнесі на інтернет, а не фізичні пункти прийому ставок — повідомила наприкінці першого кварталу 2021-го року про річний дохід у розмірі 2,81 млрд фунтів стерлінгів.

І хоча у порівнянні з минулим роком доходи компанії впали на 8%, це як і раніше був успішним рік, а кількість активних користувачів зросла на 4%. Bet365 активно розвиває не просто онлайн-сегмент бізнесу, а й робить акцент на продукти в мобільному сегменті. Цей досвід починають освоювати й інші компанії в гемблінг-індустрії.

Саме тому технічні фахівці з досвідом роботи над продуктами в таких компаніях, як Google, YouTube, Amazon, Alibaba тощо, приходять будувати технологічні платформи гральних компаній. Для бізнесу це відкриває комерційні перспективи масштабування, не обмеженого матеріально географічними, мовними та регуляторними перешкодами.

Питання скоріше в здатності технологічної платформи витримувати необмежений трафік, а супутніх сервісів (зокрема й маркетингу) — видавати максимально кастомізований продукт. Це змінює бізнес-моделі лідерів ринку азартних ігор.

Саме тому гральний бізнес і геймінг-індустрія розваг можуть стати значною частиною інфраструктури високих технологій в Україні.

Ця сфера може стати точкою зростання для України, її візитівкою. Для цього потрібно гармонізувати питання оподаткування, забезпечення механізмів захисту інвестицій та зменшення рівня корупції загалом.

У парламенті вкотре перенесли розгляд питання податків для гральної сфери: законопроєкт 2713-д, хоча й не є ідеальним, з точки зору операторів, але робить податковий тягар для операторів терпимим. Це компроміс. Ухвалення цього законопроєкту дало б довгоочікуваний сигнал інвесторам — запускати роботу в українській юрисдикції.

Після цього великі іноземні оператори азартних ігор почнуть всерйоз розглядати Україну як локацію для створення центрів розробки нових продуктів, а це, зі свого боку, дозволить наблизитися до виконання наступних завдань:

  • (1) Залучення до сфери іноземних інвестицій, а в бюджет — валютної виручки;
  • (2) Раціоналізації ринку азартних ігор, концентрації на його «території» знань і технологій, появи майданчиків приватно-державного партнерства для створення інфраструктури зростання та розвитку високотехнологічного сектора економіки.

Якщо Верховна Рада ухвалить зміни до податкового законодавства, то величезний потенціал України — її велика територія, розвинена сфера послуг, активний пасажиропотік, зручне місце розташування, великий людський ресурс, хороша базова інженерна освіта — зможуть почати працювати на Україну та українців.

Щоб ця амбітна задача реально почала реалізовуватися, потрібно розв’язувати податкове питання. Чим швидше воно буде вирішене, тим швидше український ринок зможе претендувати на лідерські позиції в Східній Європі», – підсумувала пані Закревська у колонці для The Page.

Раніше стало відомо, що готелі Львова, Одеси та Кременчука отримали від Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей дозволи на проведення букмекерської діяльності.

Кучухідзе пояснив, чому операторам необхідно вступати до лав UGC

Мельник: «Україна може стати центром гемблінгу Центральної та Східної Європи»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт