Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Юрист проаналізував поточне становище справ у частині оподаткування операторів

Владислав Стародубцев
Партнер юридичної компанії Eterna Law Артем Кузьменко став черговим гостем подкасту UGW Insider. Головна тема розмови — оподаткування організаторів азартних ігор. «РБ» наводить текстову версію думок експерта.
Кузьменко - про законопроєкт №2713-Д

Кузьменко – про законопроєкт №2713-Д

Оцінка поточної редакції законопроєкту 2713-Д

«Ми позитивно оцінюємо першу редакції законопроєкту, за винятком низки моментів, які, напевно, будуть дискусійними перед другим читанням. Але варто сказати, що ухвалення документа у першому читанні — це вже великий успіх. Оскільки тривалий час цього законопроєкту чекають як локальні оператори, так і міжнародні оператори. Передусім це позитивний сигнал для ринку. 

Варто сказати, що положення, які він містив у першому читанні, можна назвати певним компромісом, який напрацьовувався довгий час. Робочими групами, в яких брали участь різні оператори, асоціації. міжнародні та національні експерти, народні депутати та уряд. 

Це компромісний варіант системи оподаткування, який у редакції першого читання в основному — на 90% влаштовує ринок. З таким оподаткуванням можна працювати, зважаючи на високу вартість ліцензій». 

Про правки до другого читання 

«На сьогодні подано орієнтовно 150 поправок до цього законопроєкту. Документ достатньо невеликий, тому фізично запропонувати багато правок буде складно. Водночас правки є, напевно, до кожного розділу або статті, що була ухвалена в першому читанні. 

Можна очікувати гарячої дискусії до другого читання. Якщо говорити, наприклад, про GGR: тут є правки від 0% до 40%. Аналогічно можна сказати щодо податку на виграш. Там також різноманітні моделі пропонуються, буде гаряча дискусія, оскільки це один з пунктів №2713-Д, який не до кінця влаштовує ринок наразі. 

Бо поріг виграшу у розмірі 48 тисяч гривень, який пропонують в першому читанні, на думку операторів, є недостатнім для нормального оперування, залучення іноземних гравців в Україну. 

Ба більше, є питання щодо гравців, які не мають українського резидентства. Для них податок на виграш доволі складно буде оплачувати, позаяк необхідно буде пройти деякі процедури. Навколо цього очікуємо серйозні баталії в Комітетах Верховної Ради. 

Також у першому читанні були положення щодо скасування потрійної плати за ліцензії. Тут теж може бути гаряча дискусія, адже є прибічники ідеї, що цю потрійну оплату варто зберегти».

«Зараз наземні оператори працюють у збиток» 

«Цей закон дуже важливий, бо попри те, що багато операторів відкрилися, сьогодні говорити прибутки від операційної діяльності не доводиться. І пов’язано це насамперед з оподаткуванням. 

Усі оператори, що відкрилися у наземному сегменті, працюють у збиток, оскільки податки досить високі. Якщо говорити про онлайн-операторів, бачимо, що там теж усе непросто». 

Чому надважливо прийняти у другому читанні законопроєкт №2713-Д

«Велика кількість іноземних операторів, частина з яких є нашими клієнтами, вже давно розглядають варіант з отриманням в Україні ліцензій для розширення власної операційної діяльності. Деякі з них навіть вже зареєстрували компанії в Україні, і вони готові рухатися у напрямку отримання ліцензій, створення робочих місць тощо. 

Система оподаткування — один з найважливіших чинників, що стримує їх від ухвалення остаточного рішення про вихід на ринок України. Усі оператори чекають — і національні, і міжнародні. 

Ухвалення зваженого законопроєкту, підкреслюю — саме зваженого, бо він повинен корелюватися з високими цінами ліцензій, ставка на GGR має бути обґрунтованою. 


Прийняття законопроєкту 2713-Д може спровокувати нову хвилю приходу операторів, у тому числі й іноземних. Це великі міжнародні компанії, що принесуть нові стандарти бізнесу в Україну, на які рівнятимуться і локальні оператори.

Це буде перемога для держави та позитивний сигнал для ринку загалом», – резюмував Артем Кузьменко у розмові з Лаврентієм Губіним. 

Друге читання законопроєкту №2713-Д «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей», найімовірніше, відбудеться у жовтні-листопаді. 

Кучухідзе розвіяв найпопулярніші міфи щодо оподаткування операторів гемблінгу

Запрацював сайт першої легальної контори України: що з виведенням коштів та кому платити податки за гру?

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт