Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

ТОП історій з договірними матчами у футболі за весь час

Ярослав П'ятницький
Після нещодавнього випадку з договірним матчем між південноафриканськими командами, в якому було забито 41 автогол, видання Daily Star згадало інші приклади поєдинків із заздалегідь фіксованим результатом, які вразили футбольний світ.

догматч

Футбольний скандал «Тотенеро»

Скандал з «Тотенеро» прогримів у 1980-му році, в ньому брав участь один із найвеличніших італійських нападників.

Ця історія закінчилася тим, що «Мілан» і «Лаціо» були виключені із Серії А після того, як одна газета виявила, що два продавці фруктів та овочів в Римі організовували договірні матчі за участю футболістів «Лаціо», котрі були постійними відвідувачами їхнього ресторану.

Урешті-решт, в тих двох закінчилися гроші, щоб надалі влаштовувати поєдинки з фіксованим результатом, а «тотенеро» (італійський термін, що означає незаконні азартні ігри) привів до тюремного ув’язнення не менше ніж 21 гравця, офіційних осіб та власників.

Найпомітнішим з усіх був нападник «Перуджі» Паоло Россі, який після дворічного тюремного ув’язнення феєрив на чемпіонаті світу 1982-го року в Іспанії, де став найкращим бомбардиром.

Позбавлення «Марселя» титулу і пониження в класі

Французький «Марсель» був на вершині світу в 1993-му році, вигравши Лігу чемпіонів УЄФА і вчетверте поспіль завоювавши титул чемпіона Ліги 1.

marseille

Проте все це закінчилося досить сумно, коли з’ясувалося, що тодішній власник клубу Бернар Тапі запропонував гроші команді «Валансьєн», щоб вони навмисно їм програли.

Це нібито було зроблено для того, аби уникнути травм перед фіналом Ліги чемпіонів проти «Мілана» (1:0). Але вся схема була розсекречена.

У «Марселя» відібрали чемпіонський титул 1993-го року, а екстрена Рада федерації відправила клуб до другого дивізіону. Бернар Тапі одержав довічну заборону на участь у футболі.

Кальчополі

Це увійшло в історію як найпохмуріший час італійського футболу та один із найгучніших інцидентів з договірними матчами.

У 2006-му році місцева поліція повідомила, що вони перехопили телефонні дзвінки за участю представників деяких з найбільших клубів Італії, в яких вони у тандемі з суддівським корпусом обирали лояльних офіційних осіб для своїх матчів.

Усіх причетних до цієї історії було спіймано, а всі залучені клуби покарали. У «Мілана», «Фіорентини», «Лаціо» та «Реджини» зняли очки та заборонили участь у європейських змаганнях.

«Ювентус», як головний винуватець, отримав найсерйозніше покарання – клуб перевели до Серії B і позбавили двох попередніх скудетто, що призвело до масового відходу з команди зіркових гравців.

nedved

Специфічні італійські напої

Ще один випадок договірних матчів у італійському футболі. Історія розгорнулася у 2011-му році між командами Серії C «Кремонезе» та «Паганезе».

На початку гри футболісти «Кремонезе» були явно млявими, а дехто ледве міг ходити. Один гравець навіть розбив свою машину дорогою додому після поєдинку.

Було розпочато розслідування – виявили, що воротар «Паганезе» Марко Паоліні додав перед матчем у деякі напої транквілізатори, щоб забезпечити потрібний результат у поєдинку та виплатити свої борги з азартних ігор. Через те голкіпера дискваліфікували на п’ять років.

Африканські перемоги з рахунками 79-0 та 67-0

У 2013-му році в другому дивізіоні Нігерії був божевільний кінець сезону. В останній день для двох клубів, «Plateau United Feeders» та «Police Machine», на карту було поставлено все – обидва прагнули зайняти перше місце і вийти до професійної ліги.

Після першого тайму «Feeders» вигравали 7-0 у грі з командою «Akurba», в той час як «Police Machine» вела 6-0 проти «Babayaro». У другому таймі обидва матчі перетворилися на щось безглузде.

«Feeders» забили 72 голи у другій половині зустрічі та здобули безпрецедентну перемогу з рахунком 79:0, чого було достатньо, щоб фінішувати вище «Police Machine», яка змогла перемогти лише з рахунком 67:0.

Футбольна асоціація Нігерії не була вражена та після розслідування дискваліфікувала всі чотири команди на десять років через «ганебний інцидент».

Довічна дискваліфікація південнокорейського футболіста

ФІФА довічно дискваліфікувала гравця збірної Південної Кореї Чой Сунг-Кука за участь у скандалі з договірними матчами, який вразив K-лігу ще в 2011-му році.

Чой був одним із дюжини колишніх та нинішніх гравців, яким були пред’явлені звинувачення у зв’язку з розслідуванням. Йшлося, що гравці брали хабарі від злочинних гральних закладів, щоб маніпулювати результатами ігор.

korea

Сунг-Кук був засуджений до 10 місяців умовного тюремного ув’язнення та довічно позбавлений права грати у будь-якій країні-члені ФІФА, що поклало край його футбольній кар’єрі.

Це покарання, зокрема, є одним із найсуворіших для окремого футболіста за договірні матчі.

Історія швейцарського рефері Курта Ротлісбергера

У 1996-му році в матчі Ліги чемпіонів зустрічалися швейцарський «Грассхопперс» та французький «Осер».

Відомий на той час арбітр Курт Ротлісбергер зв’язався з керівництвом «Грассхопперса» і запитав, чи не зацікавлені вони в тому, щоб рефері того поєдинку, з яким Ротлісбергер товаришував, забезпечив їм сприятливий результат.

За цю послугу Курт попросив суму у розмірі 70 тисяч доларів. Генеральний менеджер і президент швейцарського клубу проінформували УЄФА про даний інцидент – розпочалося розслідування.

Хоча й «Грассхопперс» виграв той матч, не було жодних доказів, що ця перемога була забезпечена їм заздалегідь. За словами Ротлісбергера, він просто був «дурним» у невимушеній розмові з тодішнім менеджером команди зі Швейцарії.

У підсумку рефері був дискваліфікований довічно. Раніше Курт Ротлісбергер судив фінал Ліги чемпіонів 1993-го між «Марселем» і «Міланом». Також він працював на чемпіонаті світу 1994-го року.

Бонуси-хабарі бельгійського «Стандарда»

«Стандард» Льєж був замішаний у скандалі з договірними матчами, який вразив Бельгію у 1982-му році. Головний тренер клубу Раймон Гуталс проінструктував гравців запропонувати їхні бонуси за перемогу в матчі бельгійської ліги як хабар своїм суперникам.

Це дозволило б «Стандарду» забезпечити здобуття титулу, а також зберегти своїх гравців у формі та не травмувати їх перед фінальним поєдинком кубку володаря кубків проти «Барселони».

Після того, як скандал із договірними матчами вийшов на перший план, Гуталсу довічно заборонили тренувати в Бельгії. Гравці «Стандарда» теж були визнані винними та усунуті від бельгійського футболу.

Примітно, що Гуталс продовжив тренувати закордоном. На чолі «Марселя» він виграв Лігу чемпіонів у 1993-му – у тому ж році, коли французький клуб був залучений до скандалу з договірними матчами, про який ми писали вище.

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт