Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Правоохоронці звинувачують «Фаворит Спорт» у відмиванні грошей. Суд відмовив в арешті майна компанії

Владислав Стародубцев
Компанія звинувачується в організації незаконного грального бізнесу та ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.
Правоохоронці звинувачують «Фаворит Спорт» у відмиванні грошей.

Правоохоронці звинувачують «Фаворит Спорт» у відмиванні грошей.

Раніше видання ЛігаTech повідомило, що Дніпровський райсуд Києва двічі відмовив слідчими в клопотанні щодо блокування сайтів БК Favbet/ «Фаворит Спорт» (інтелектуальна власність «ТОВ Лакі Ленд»), мотивувавши рішення недостатніми доказами для такого кроку.

Що відбувається та що закидають ТОВ «Лакі Ленд»?

15 січня слідчий Дніпровського управління Нацполіціі звернувся до Дніпровського райсуду Києва із вимогою заарештувати майно і заблокувати сайти ТОВ «Лакі Ленд». Розгляд йде згідно з досудовим розглядом, який був зареєстрований у 2016 році.

Компанію «Лакі Ленд» звинувачують в організації незаконного грального бізнесу через лотереї та беттинг, а також ухилення від сплати податків і відмиванні грошей. Точні суми збитків не розкриті.

За даними аналітичної системи YouControl, тільки задокументований податковий борг підприємства перевищує 2,5 млн грн. Але в реальності шкоди, яку завдала компанія, нібито більше через операції з переведенням у готівку, пише ain.ua у своєму матеріалі.

Стандартна схема «обналу» описується у звіті Євразійської групи щодо легалізації злочинних доходів і фінансуванню тероризму за 2017 рік, цитату наводить The Bell: «Замовники готівки перераховують кошти в безготівковій формі в рахунок поставки товарів, робіт та послуг організаторам, які, у свою чергу, повертають не інкасовані кошти в готівковій формі замовнику з вирахуванням комісії».

Тут ця формула теж діє, але з нюансами. Адвокат Оксана Кобзар спробувала усе пояснити простими словами:

Деталі схеми – версія звинувачення

Слідство вважає, що у «Лакі Ленд» використовували схему з переведенням у готівку та махінаціями з ПДВ. Версія звинувачення викладена в визначеннях судів по кримінальній справі й оцінку правдивості цієї версії може надати тільки суд.

На думку слідчих, це працювало так:

  1. ТОВ «Лакі Ленд» продає квитки й приймає ставки, користуючись договором з оператором державних лотерей «Українська національна лотерея». Лотереї реалізують під брендом «Фаворит спорт», а також від імені букмекера Favbet.
  2. Основні продажі лотерей йшли за готівку через мережу точок розповсюдження (не працюють з початку року).
  3. Слідство стверджує, що компанія «Лакі Ленд» отримувала через посередників (транзитних суб’єктів підприємницької діяльності) гроші від своїх клієнтів з реального сектора економіки. Тобто бізнес, нібито, купував у посередників товари або послуги, отримуючи витрати і податковий кредит з ПДВ та одночасно, можливість виведення грошей в готівку.
  4. Транзитні СПД, нібито, купували у «Лакі Ленд» лотерейні білети.
  5. Виручку від продажу білетів, за версією звинувачення, співробітники «Лакі Ленд» знімали, маскуючись виплатами перед гравцями – виходила «чорна» готівка. Слідство вважає, що ці гроші віддавали організаторам схеми (за логікою слідства – замовникам з реального бізнесу), а відсоток забирали собі.
  6. Точки розповсюдження лотерей повинні були передавати свою готівковий прибуток на адресу «Лакі Ленд». Але фактично, як стверджує слідство, виплати проходили на місці готівкою або через електронні гаманці компанії «Вебмані.ЮА». Надлишки залишалися на руках компанії.
  7. У звітності «Лакі Ленд», як випливає з визначень суду, фігурували суми, значно менші реальних.

Чого вимагає слідство 

Сторона звинувачення вказує, що сайти Favbet і Favorit є інтелектуальною власністю «Лакі Ленд», а отже – підлягають арешту.

В ухвалі суду вказано цілий список цих та афілійованих сайтів,

рахунок яких йде на десятки. Але на засіданнях 15 і 20 січня суд вважав аргументи звинувачення недостатніми для арешту майна. Наступне засідання у справі відбудеться за два дні – 31 січня.

Ухвалу Дніпровського райсуду столиці від 20.01. щодо цієї справи можна прочитати за посиланням.

До слова, днями з’явилася інформація про обшуки в офісі та будинках працівників БК Favbet, однак пізніше у компанії офіційно спростували цю інформацію.

А 23 січня цього року правоохоронці відзвітували про ліквідацію нелегальної букмекерської контори. Тоді проведеним за участю спеціаліста оглядом веб-сайтів «favbet_com» та «favorit.com.ua» було встановлено, що за допомогою останніх надається доступ до проведення азартних ігор у вигляді ігрових автоматів, покерних карт, віртуальної рулетки та можливості роботи ставки на спортивні події.

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт