Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Мирон Маркевич: «Не так «Шахтар» додав, як «Динамо» зменшило оберти»

Рейтинг Букмекерів
Після 18-го туру в Прем’єр-лізі вітчизняні команди пішли на зимову перерву. Чемпіонат в Україні відновиться 26 лютого (базовий день 19-го туру УПЛ). А поки що сайт bookmaker-ratings.com.ua підбиває попередній підсумок першої частини сезону. На наші запитання відповів один із найавторитетніших українських фахівців, заслужений тренер України Мирон Маркевич.
Мирон Маркевич: «Не так «Шахтар» додав, як «Динамо» зменшило оберти»

Мирон Маркевич: «Не так «Шахтар» додав, як «Динамо» зменшило оберти»

— Мироне Богдановичу, чим вам запам’яталася перша частина сезону в Прем’єр-лізі?

— В принципі, нічого нового я не помітив. Все йде так, як і останні п’ять років. Жаль, що на самій верхівці знову все прогнозовано. За золоті медалі як і раніше борються лише київське «Динамо» та донецький «Шахтар». Що можна відзначити? Хіба що зліт «Дніпра-1», який випередив «Зорю» і закінчив осінню частину першості на третьому місці. Ну, і, регламент нинішнього сезону додає інтриги у боротьбі за виживання, оскільки дві команди вилітають безпосередньо, а ще дві зіграють перехідні матчі, тому командам шести-семи не можна буде розслаблятися до фінішу чемпіонату.

 У наших грандів, як на мене, немає великого запасу, вони будь-якої миті можуть втратити очки.

— Ви згадали про «Дніпро-1». Чи очікували побачити підопічних Ігора Йовічевіча на третьому місці?

— Для мене колективи, які ведуть боротьбу за місця з третього по п’яте, приблизно одного рівня, просто дніпряни виступили трохи краще за рахунок кращої організації гри. Це тренерська команда.

— Лідер чемпіонату «Шахтар» набрав 87% очок, тоді як минулого сезону перед зимовою паузою було 74%. За Роберто Де Дзербі «Гірники» принаймні на внутрішній арені додають?

— Не так «Шахтар» додав, як «Динамо» зменшило оберти.

— Ви не побачили прогресу у грі «Динамо»?

— На мою думку, минулого сезону кияни виглядали краще.

— Проте доля золотих медалей вирішиться лише на фініші чемпіонату?

— Так. Справа у тому, що у наших грандів, як на мене, немає великого запасу, вони будь-якої миті можуть втратити очки. Втім, попереду зимова пауза, можливо, «Динамо» чи «Шахтар» якісно попрацюють на трансферному ринку. Нині складно щось прогнозувати. Треба хоча б щоб команди зіграли кілька весняних турів.

— У грі «Шахтаря» ви побачили якісь кардинальні відмінності від минулого сезону?

— Роберто Де Дзербі намагається впровадити свій стиль гри, але, якщо чесно, у мене інші асоціації з цією командою. Я пам’ятаю ту команду, що бігла. У найкращі часи Мірчі Луческу у «Шахтарі» не знав, кого й ловити. На флангах швидкість давали Даріо Срна та В’ячеслав Шевчук. У центрі були Дуглас Коста, Тайсон, Марлос, Генріх Мхітарян, Алекс Тейшейра. Мені є із чим порівнювати. Нині цього немає. Так, у цьому плані заявляє про себе Михайло Мудрик, але цього явно замало.

Що я йому можу підказати своєму синові? Потрібно терпіти та працювати. А те, що Остап серйозно ставиться до своїх обов’язків, я мав нагоду побачити на власні очі.

— Чому наші команди виявилися хлопчиками для биття у Європі?

— Тому що такий рівень наших футболістів. Вже за щастя, що ми із норвезьким клубом граємо внічию. Багато пропускаємо, мало забиваємо. Потрібні відповідні виконавці, іншого ще ніхто не вигадав. У футбол треба вкладати гроші і немаленькі.

— Через чемпіонат коло претендентів на потрапляння до єврокубків скоротилося до трьох команд («Динамо» та «Шахтар» не рахуємо) чи «Олександрія» ще може втрутитися у цю боротьбу?

— Не думаю. Звичайно, у нашому футболі все може статися, проте головні претенденти на потрапляння до Ліги Європи та Ліги конференцій — це «Дніпро-1», «Зоря» та «Ворскла».

— Хто головний претендент на пониження у класі?

— Поки що «Маріуполь». Хоча якщо керівництво клубу серйозно зверне увагу на команду та взимку азовці зможуть зміцнитись, то ще можна боротися. З дітьми у Прем’єр-лізі робити нічого. Пішло дев’ятеро людей, а на їхнє місце прийшли 17-річні юнаки. Про якійсь миттєвий прогрес не може бути й мови.

— Така ситуація може вплинути на імідж Остапа Маркевича? Він начебто непогано працює, але безсилий змінити ситуацію.

— Нехай усе пережує. Якщо кар’єра тренера гладко починається, то зазвичай погано закінчується. Він просто потрапив у таку ситуацію. Футболісти особливо не хочуть їхати до «Маріуполя», судді, прямо скажемо, не шанують — чи не в кожній грі вилучення та пенальті. Що я йому можу підказати? Потрібно терпіти та працювати. А те, що Остап серйозно ставиться до своїх обов’язків, я мав нагоду побачити на власні очі.

Потроху рухаємося вперед, але результати потрібні насамперед на міжнародній арені, оскільки це наше обличчя. Поки що боляче дивитися на українські команди в єврокубках.

— Зараз багато говорять про орендованих футболістів. Якби ваша воля, яке б ви ухвалили рішення з цього питання?

— Усі мають грати, а не робити якихось обмежень. Я розумію, що умовним «Динамо» та «Шахтарю» не хочеться ризикувати, але, навпаки, було б цікаво подивитися, як вони грають проти сильних команд. А щодо кількості орендованих футболістів у команді, то такі наші реалії. Мабуть, у Маріуполі та Одесі не хочуть утримувати сильні клуби. Це не бідні міста, хоча ось у «Чорноморці» ситуація може виправитися.

Коли я працював у «Дніпрі», я дозволяв грати всім орендованим гравцям. Той-таки Валерій Федорчук у «Волині» додав, добре зіграв проти нас і я його повернув. Потім побачив прогрес у Сергія Политила, Сергія Кравченка. І всі вони знову опинилися у «Дніпрі».

— Чи потрібно повертати молодіжну першість?

— Важко сказати. Клуби зараз намагаються заощаджувати, хоча з іншого боку молоді нікуди подітися. Мені складно відповісти на це питання, не перебуваючи на місцях.

— Якщо говорити загалом, наш чемпіонат хоч трохи зростає чи ми поки що стоїмо на місці?

— Молодь з’являється. Той самий Михайло Мудрик, Артем Довбик. Очевидно, що це гравці для збірної України. У «Руху» непогано проявляють себе Олексій Сич, Роман Дідик. Потроху рухаємося вперед, але результати потрібні насамперед на міжнародній арені, оскільки це наше обличчя. Поки що боляче дивитися на українські команди в єврокубках.

Сергій Ковалець: «Валерій Лобановський ніколи не нарікав на рівень чемпіонату»

Артем Франков: «Матюкаюся, коли чую: «Олігархи – біда нашого футболу!»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі 1
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт