Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Економіст закликав скасувати податок на валовий гральний дохід, який передбачений у законопроєкті про легалізацію

Владислав Стародубцев
Економічний експерт Віктор Скаршевський вважає, що український бюджет може недоотримати кошти після легалізації грального бізнесу через можливий завищений податковий тиск на учасників ринку.
Віктор Скаршевський

Віктор Скаршевський

«Зараз відбувається інтенсивна дискусія кому вигідна, або не вигідна легалізація грального бізнесу. Замість цього краще зосередитися на виписуванні чітких правил і оптимального податкового навантаження, щоб нарешті вивести цей бізнес з тіні.

У бюджеті на 2020 рік, доходи від легалізації грального бізнесу передбачені в сумі 4,4 млрд грн. Минуло вже майже півтора місяця 2020 року, а закон про легалізацію досі не прийнятий. І бюджет недоотримує, і учасники ринку знаходяться в законодавчому вакуумі. До речі, держбюджет тільки в січні 2020 року недорахувався 13,8 млрд грн від планованих доходів на цей місяць.

Мало того, що закон не прийнятий, є ризики, що навіть в разі його прийняття, бюджет недоотримає плановані доходи, а учасники ринку так і залишаться в півтіні, а то і зовсім в тіні. Йдеться про можливий завищений податковий тиск на гральний бізнес, крім високої вартості ліцензій (що цілком виправдано і логічно) і податку на прибуток, застосовується ще один додатковий спеціальний податок на валовий гральний дохід (GGR) в розмірі 18%.

Міжнародний досвід свідчить про те, що якщо вибирається підхід високої вартості ліцензій, то податок на валовий гральний дохід не застосовується.

Тому, бажано скасувати податок на дохід від діяльності з організації та проведення ігор, який зараз становить 18%. Цей податок не повинен сплачуватися додатково до сплати податку на прибуток, який також становить 18%.

Крім цього, з точки зору залучення туристів в Україну, необхідно звільнити виграші від сплати податку на доходи фізичних осіб. Як це зроблено в таких країнах, як Канада, Угорщина, Румунія, Італія, Великобританія та ін.», – написав Скаршевський на власній сторінці у Facebook.

https://www.facebook.com/Viktor.Skarshevsky/posts/1511229602364490

Нагадаємо, 20 грудня минулого року, Кабінет Міністрів України заборонив займатися гральним бізнесом під виглядом національних лотерей. Того ж дня міністр МВС Арсен Аваков заявив, що усі гральні заклади в Україні повинні припинити своє функціонування.

16-го січня поточного року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №2285-д про легалізацію грального бізнесу в Україні. «За» проголосувало 260 народних депутатів.

Зазначимо, що виключається положення про можливість розміщення залів ігрових автоматів і букмекерських пунктів в окремих будівлях. Зали гральних автоматів дозволяється розміщувати винятково в готелях (п’ять зірок). Площа таких закладів повинна складати не менше 500 квадратних метрів. Крім того, передбачається збільшення віку гравця з 18 до 21 року, а також встановлюються вимоги до гравців і їхньої ідентифікації, а також жорсткі фінансові санкції за невиконання таких вимог.

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт