Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Договірний матч на чемпіонаті світу: як Німеччина та Австрія «вляпалися в історію»

Ярослав П'ятницький
Поєдинок між Західною Німеччиною та Австрією на ЧС-1982 коштував збірній Алжиру виходу з групи та є причиною того, що фінальні матчі групового етапу сьогодення проводяться на мундіалях одночасно.

договірний-матч

Сенсаційна перемога Алжиру в поєдинку проти збірної Західної Німеччини на старті чемпіонату світу-1982 дозволяла африканській команді розраховувати на вихід до наступного раунду турніру.

Втім, подальший матч між німцями та Австрією, що став сумнозвісним, позбавив їх цього шансу, назавжди змінивши спосіб проведення завершальних поєдинків на груповій стадії мундіалів.

Та гра почалася досить захопливо, коли Західна Німеччина забила швидкий гол Австрії, але потім все заспокоїлося.

Після голу німців обидві команди відверто вбивали час. Вони навіть не намагалися атакувати ворота один одного, оскільки рахунок 1:0 влаштовував обох.

нім-австр

Західна Німеччина та Австрія зрозуміли, що мінімальна перемога перших дозволить обом командам пройти далі, залишивши Алжир за бортом. Цей факт викликав величезне обурення футбольних вболівальників як на стадіоні, так і в усьому світі.

Тодішній президент Федерації футболу Алжиру назвав гру «скандальною та аморальною». Їхню скаргу до ФІФА із закликом усунути Західну Німеччину та Австрію від участі в турнірі було відхилено.

Після того матчу ФІФА ухвалила рішення проводити матчі останнього туру на групових етапах в один час, щоб уникнути будь-яких домовленостей. Німці вийшли до фіналу чемпіонату світу-1982, що проходив на стадіоні «Сантьяго Бернабеу», але поступилися Італії з рахунком 1:3.

1982-фінал

Подібна ситуація повторилася на чемпіонаті Європи у 2004-му році: збірні Данії та Швеції у завершальному матчі групового турніру зіграли внічию 2:2 та разом вийшли до плей-оф, змусивши їхати додому збірну Італії. Останні подали протест до УЄФА і вимагали покарати обидві збірні, проте отримали відмову.

Ця ситуація стала можливою через те, що на чемпіонатах Європи, на відміну від світових першостей, за рівності очок враховуються не різниця м’ячів, а результати особистих зустрічей, зокрема й трьох команд одночасно.

Шахрайство на ЧС-2022: букмекери припиняють приймати ставки на приз найкращого гравця матчу

Компанія EA буде виявляти договірні матчі в онлайн-іграх

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт