Увійти

Ірина Сергієнко: Не буде так, що Порошенко вдарить по столу і скаже: «Легалізувати гральний бізнес!»

11:11, 17 Листопада 2016
Тарас Гончар
Підписатися Читати в повній версії

16 листопада в київському прес-центрі інформаційного агентства «Українські новини» відбулася прес-конференція, присвячена презентації Української Асоціації Ігрової Індустрії (УАІІ). Після заходу кореспондент «Рейтингу Букмекерів» взяв ексклюзивне інтерв’ю у президента УАІІ Ірини Сергієнко. Вона розповіла про ситуацію з легалізацією грального бізнесу, але утрималася від прогнозів.

Поділитися:

Ірина Сергієнко: не буде бізнес виходити з тіні, якщо йому так нерентабельно працювати

– Як ви прокоментуєте створення державної спортлотереі, а по суті БК Фортуна Live?

– Так, бачили, чули. Вона створена на основі букмекерської платформи відомої компанії. З якої причини вони вирішили взяти назву Фортуна Live, для мене невелика загадка, оскільки є чеський оператор Фортуна. Це не зовсім коректно у стосунку до нього. Якщо це питання виникне, воно буде вирішуватися в юридичній площині.

Погоджуся, що Фортуна Live діє як букмекерська контора, а не спортивна лотерея. Якщо вам цікаво, юридичне управління Верховної Ради робило експертний висновок, і в одному із законопроектів написали зауваження, що те, що називається спортивними лотереями, насправді є букмекерською конторою. Тому в цій частині вони не узгоджуються, тому що це некоректна дефініція.

 – Як ви оцінюєте досвід Росії в легалізації бізнесу?

– Багато їхніх операторів виходять на український ринок, і це не секрет, наприклад – ZirkaBet, Uabet. Ринок розвивається, і не важливо, легальний він чи ні.

– Чи може Україна піти тим же шляхом, що і Росія?

– Ви вважаєте, що шлях Росії хороший?

У нас не буде СРО. Онлайн-бізнес обмежувати безглуздо, він все одно працює

– Так чи інакше, у них працює легальний ЦУПІС.

– Це малоймовірно, Росія трохи інша країна, з іншою політикою. У нас не буде СРО. Онлайн-бізнес обмежувати безглуздо, він все одно працює. Начебто легально, а начебто і ні. У будь-якому випадку, я вважаю, що модель російського досвіду не є для нас прикладом для наслідування, я впевнена, що в будь-якій країні знайдеться, чому повчитися і що запозичити. Говорити однозначно про правильність проходження російським шляхом я не можу.

– Чи збираються представники бізнесу разом звернутися до президента?

– Не думаю… Наскільки мені відомо, у нашого президента трохи інша система вирішення цих питань. У нас рішення приходять з середини, знаходять вони схвалення чи ні, але вони не спускаються зверху. Наша система влади, яка склалася в політичній ситуації, вирішує все таким чином. Все-таки є система факторів і вона повинна скластися. Це достатня кількість депутатів, які розуміють, навіщо це.Це розуміння президента, незважаючи на те, що в його оточенні різні позиції. Йому потрібно думати про економіку країни. В цілому є багато факторів.

У нашій ситуації в будь-якому разі не буде так, що вольовим рішенням Петро Олексійович вдарить по столу і скаже: «Легалізувати!». У нас інша ментальність. Позиція влади і президента трохи інша. Хоча, безумовно, якщо Петро Олексійович визначиться зі своєю позицією (поки не чула, щоб він однозначно висловлювався, за він чи проти), це може зіграти певну роль. Але на тлі політичної ситуації, яка у нас складається, малоймовірно, що з цього питання будуть рухи. Тема для більшості людей незрозуміла і непопулярна. Що запропоновано в ЗМІ, як думати про гральний бізнес, так вони і думають.

Якщо Петро Олексійович визначиться зі своєю позицією, це може зіграти певну роль

Тому в нинішній ситуації Петру Олексійовичу робити подібні заяви, швидше за все, буде складно. Думаю, що такого варіанту не буде. Якщо це і відбудеться, то як економічна необхідність шукати власні ресурси для заповнення дефіциту в бюджеті. Наша справа – зробити так, щоб в результаті він заповнився, а не за принципом «рішення прийнято – ефекту немає».

– Як Асоціація взаємодіє з парламентом?

– Потрібно розуміти, що УАІІ створена недавно. Хоча всі люди, які були присутні як спікери на прес-конференції, вже не перший рік залучені в цю роботу. Так чи інакше, працювали в вигляді членів робочих груп, я брала участь вже в двох або трьох, на етапі громадських обговорень, проведень робочих груп в Комітеті Верховної Ради. Більшість з нас в цій роботі на сьогоднішній день провели багато років.

Інша справа, що як Асоціація ми в цей діалог ще не увімкнулися. Збираємося це зробити в найближчому майбутньому. Однак для цього повинен бути привід. Якщо або урядом, або Верховною Радою буде зроблено пропозицію чи крок в напрямку оптимізації роботи, ми обов’язково увімкнемося. Якщо будуть якісь речі, які не потребують експертного реагування, ми не будемо заглиблюватися в політичні аспекти.

Будемо доводити до вашого відома про те, чи є одні або інші речі некоректними. У Комітеті зіткнулася з тим, що люди говорять про щось, про що вони не знають. Коли ти незалежний експерт, ти кажеш: «Ви знаєте, ваша точна зору має право на існування, але, наскільки мені відомо, згідно з дослідженнями, сталося зовсім інше». В такому випадку тебе не можуть не слухати. Але коли ти будеш висловлюватися, що хтось щось робить за родинними зв’язками, це буде вже зовсім інша площина – базарна. Потрібно від неї відходити.

Великі спасибі, що преса реально швидко, я вважаю, розібралася в темі. Ще три роки тому все висвітлювали трохи наївно, чи що, і поверхнево. Відчувалося, що люди писали і не зовсім розуміли специфіку. Хоча зараз є замовні матеріали, які досить вишукано написані.

– Згадували на прес-конференції про бездіяльність правоохоронних органів, але тиждень тому в Києві був рейд по букмекерським конторам.

– Я можу говорити про тенденції. У 2009-му році бізнес заборонили, а він існує і розвивається. Робіть висновок самі. Рейд провели, так, а що далі? Якщо вам цікаво, подивіться статистику по кримінальним справам. Кого зазвичай карають? У кращому випадку «касирку Таню». Немає сенсу це обговорювати. Ми проти корупції. Але все-таки є антикорупційні організації, з якими ми також готові співпрацювати.

Проведу аналогію з предабортами. Дуже складна тема. Для когось очевидна, оскільки він має релігійні переконання, для когось – ні. Все складніше. Це не таке очевидне питання, бути чи не бути. Що дасть знищення? Я не можу зрозуміти. Припустимо, завтра скажуть, що не потрібна їм надбавка до зарплати, але всіх потрібно знищити! І що це дасть? Як на мене, так нічого. Онлайн все одно залишиться. Можливо, ховатися будуть трохи краще.

У 2009-му році бізнес заборонили, а він існує і розвивається

Бізнес є, і він розвивається. Є корупція чи ні, мені невідомо. Зате знаю, то з 2009-го року він нікуди не подівся і продовжує існувати. Це я вам не секрет відкрила, якщо йдеш Києвом, кожні три хвилини можна побачити інтернет-клуб, або лотерею, або інформаційний центр.

– Зараз можете назвати можливі сценарії розвитку подій, враховуючи приймуть закон чи ні, і який саме?

– Бути чи не бути, це важливе питання. Але питання в тому, як врегулювати ринок. Залежно від того, які правила гри будуть введені. Не буде бізнес виходити з тіні, якщо йому так нерентабельно працювати. Не прийдуть до нас інвестори, якщо не побачать гарантії безпеки своєї діяльності. Не буде гравець грати в українських компаніях, якщо його виграш ще буде обкладатися податком. Не буде він грати – не буде розвиватися бізнес. Є дуже багато факторів.

Найважливіше, як врегулювати питання. Знаєте, можна все так зробити, що через рік всі зрозуміють, що нічого не сталося, хоча бізнес легальний.

– Уже зрозуміло, коли ми виберемо свій шлях?

– Мені часто ставлять це питання. Коли починався перший сезон, я оцінювала ймовірності. Люди з грального бізнесу (а їх не так мало в Україні, насправді) виставляли свої коефіцієнти і грали один з одним на цю тему. На тлі результатів першого і другого сезонів давайте утримаємося від оцінок. Спробуємо просто рухатися в цьому напрямку. Той, хто йде рано чи пізно прийде, а той, хто зупинився або здався, ніколи не закінчить свій шлях. Тому рано чи пізно це станеться.

Нагадаємо, що в Києві провели рейд по букмекерським конторами. Окрім того, в столиці України в ніч на 3 жовтня невідомі скоїли розбійний напад на пункт прийому ставок букмекерської компанії «Фаворит Спорт».

20 вересня представники Служби безпеки України (СБУ) провели обшук і вилучили телекомунікаційне обладнання та сервери у провайдера «В.О.К.С.», які використовувалися для адміністрування сайту букмекерської контори FavBet, компанії «Фаворит Спорт» та інших сайтів з азартними іграми.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції рекомендував відхилити законопроект «Про детінізацію ринку азартних ігор і забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань», ініційований прем’єр-міністром країни Володимиром Гройсманом.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк раніше виступив за легалізацію в країні грального бізнесу і зазначив, що фінансове відомство працює над відповідним законопроектом. За словами першого заступника міністра фінансів України Оксани Маркарової, законопроект може бути готовий до зими.

Раніше міністр внутрішніх справ країни Арсен Аваков зазначив, що, за оцінками МВС, Мінфіну і Мінекономрозвитку, легалізація грального бізнесу стане джерелом надходжень до бюджету в розмірі $1,5 млрд на рік. Згодом Арсен Аваков анонсував перевірки.

Опубліковано у: Новини, Вибір редакції
Поділитися:
Схожі записи
Регулятор азартних ігор Бразилії закликав нелегальних букмекерів покинути ринок до 1 жовтня
11:11, 17 Листопада 2016
Ліга Європи 2024/2025: «Тоттенгем» – головний претендент на титул, замикають трійку фаворитів МЮ і «Рома»
11:11, 17 Листопада 2016
43 мільйони гривень – виграш гравця з експреса на Лігу чемпіонів
11:11, 17 Листопада 2016
Американські БК зізналися, що обмежують ліміти для плюсових гравців
11:11, 17 Листопада 2016
11 із 36 клубів ЛЧ мають титульного спонсора букмекерську компанію
11:11, 17 Листопада 2016
Мілевський і його друг виграли на договірному матчі 683 тисячі гривень
11:11, 17 Листопада 2016
Коментарі
Написати коментар
Повна версія