Увійти

Максим Колісниченко: «Досвід роботи в гральному бізнесі допомагає мені у прогнозуванні»

17:12, 10 Грудня 2019
Тарас Гончар
Підписатися Читати в повній версії

Український хокейний суддя міжнародної категорії, новий експерт «Рейтингу Букмекерів», який має досвід роботи в сфері гемблінгу, Максим Колісниченко розповів про свої успіхи на ставках і договірні матчі в Україна, а також дав поради для наших читачів.

Поділитися:

Максим Колісниченко: «Досвід роботи в гральному бізнесі допомагає мені у прогнозуванні»

– Максиме, розкажіть, будь ласка, детальніше про себе нашим читачам.

– З дитинства займався хокеєм, тренувався в харківській школі, грав за місцеву команду. Згодом викликався до національної збірної U-14. Був нетривалий період, коли виступав у Росії, на Далекому Сході. Після 11 класу обрав для себе інший пріоритет, зав’язав з хокеєм, пішов навчатися в інститут. Через два роки повернувся до цього виду спорту, але вже в якості судді. З 2008 по 2012 роки обслуговував матчі Федерації хокею України: професійну лігу, дитячо-юнацькі змагання. Отримав національну категорію, а потім і міжнародну. Працював на матчах дивізіону В U-18.

З 2012 по 2018 рік працював у сфері гемблінгу: казино, онлайн ставки. Зараз повернувся до хокейного суддівства, обслуговую матчі чемпіонату України всіх дитячих вікових категорій. Все, крім УХЛ, але я в темі, працюю в бригаді, але не перебуваю на льоду. Це якщо коротко розповісти про себе.

Якщо говорити за мою статистику, скажу, що в деяких компаніях мені навіть порізали ліміти

– Яка ситуація з хокеєм в Україні? Наскільки ви оцінюєте його популярність?

– Так, футбол в нас популярніший. Пік хокею був у 2012-2014 роках, коли «Донбас» виступав у Вищій лізі, а потім в Континентальній лізі, доходивши навіть до півфіналу Конференції. Потім після подій на Сході України «Донбасу» не стало. Хокей пішов на спад. Однак зараз я спостерігаю, що з’явилося багато дитячо-юнацьких команд. Тобто молодь грає та росте, команд стало більше. Згадую зі свого дитинства, коли в кінці 1990-х і початку 2000-х було лише два клуби, то зараз можна нарахувати 12-15 команд хлопців віком 10-11 років. Український хокей набирає популярність. Це стало престижніше, льодових майданчиків стало більше. ФХУ реалізувала програму, яку представила ще в 2009 році, побудувавши катки в різних містах. Зараз є багато аматорських команд. Для прикладу: в Харкові зараз 24 колективи, які виступають у 4 дивізіонах. У радянські часи українська школа була на висоті. Намагаємося повернути минулу славу.

Через 4-6 років буде багато українських хокеїстів, які гратимуть в наших клубах, яких повинно стати більше. Не кожен українець може адаптуватися закордоном. Як правило, наші хлопці перебираються в Америку, а потім працюють в автомийках, заправках і так далі. Краще грати вдома. Думаю, що це нормально для 18-річного – виступати в Україні та заробляти умовно тисячу доларів в місяць.

– Як довго ви стежите за НХЛ? Саме на цей чемпіонат ви будете робити прогнози.

– За НХЛ стежу років 10. Улюблена команда на Сході «Вашингтон», «Пітсбург», «Тампа», а на Заході – «Даллас» і «Сент-Луїс». Чемпіонат дуже цікавий і динамічний. Будь-яка команда, яка проведе серію з двох перемог, може вилізти в зону плей-оф, адже щільність дуже висока. Матчі непередбачувані, багато овертаймів і серій булітів. Це цікаве шоу, за яким хочеться спостерігати.

– Колись робили ставки на хокей? Як успіхи?

– Я спершу робив ставки в задоволення на свої улюблені команди, насамперед – на «Вашингтон». Я ж працював у гемблінг напрямку, в гральному бізнесі, я прекрасно розумію, як працює система. Якщо говорити за мою статистику, скажу, що в деяких компаніях мені навіть порізали ліміти. Я все життя з хокеєм і маю розуміння, як може скласти гра. Провів аналітику, підрахував шанси – зробив ставку. Моя звичайна ставка – 100-150 гривень, не більше. Адреналін я отримую вже на льоду.

У прогнозуванні мені більше допомагає досвід гемблінгу. Я розумію систему: як працює ризикменеджмент, що таке маржа, які ставки варто робити

Що більше допомагає для прогнозування матчів: розуміння хокею на рівні судді чи робота в сфері ставок?

– Я віддав хокею 15 років життя. Це улюблена справа. З дитинства мріяв грати в НХЛ. На жаль, не вдалося, але я залишаюся в темі. У прогнозуванні мені більше допомагає досвід гемблінгу. Я розумію систему: як працює ризикменеджмент, що таке маржа, які ставки варто робити.

– Черговий регулярний чемпіонат НХЛ у розпалі. Які тенденції останніх сезонів ви можете виокремити?

– Стало більше нічиїх і овертаймів. До речі, овертайми тепер проводять у форматі 3 на 3. Це перше, що згадується.

– Хто ваш фаворит на загальну перемогу?

– Я хочу, щоб «Вашингтон» вдруге взяв кубок. Я підозрюю, що Овечкін іще два сезони відіграє, а потім залишить столичну команду, щоб виступити на Олімпіаді. В нього ж немає олімпійського «золота».

Хорошу гру зараз показує «Бостон» і «Вашингтон» – лідери Східної Конференції. На заході «Сент-Луїс» лідирує. Зараз у «Тампи» найменше матчів, але як зіграє 5 поєдинків, підніметься на 3-4 місце.

Договірні матчі в України зникли після падіння рівня хокею

– У європейському футболі прийнято, що будь-яка людина, яка пов’язана з цим спортом, не може робити ставки взагалі. Чи існує щось подібне в хокеї?

– Авжеж! Це категорично заборонено. Зараз в українському хокеї немає договірних матчів. Хоча у лінії Parimatch є чемпіонат України.

– Але матчі з фіксованим результатом були? У яких масштабах?

– Були. Приміром, два роки тому в Києві проходив чемпіонат світу, на якому національна команда грала з Казахстаном, Японією, загалом було шість збірних. В останньому матчі воротар і захисники ставили на свою поразку. Згодом їх дискваліфікували. Воротар навіть мав переходити в клуб з Великобританії, але після цієї історії контракт накрився.

Максим Колісниченко обслуговує матч Кубка Вольво «Ведмеді» – «Атлант»

– Як зникли договірні матчі в українському хокеї?

– Упав рівень хокею. В цьому справа. Якби рівень був, як за часів існування «Донбасу», коли був хороший розпис, велика лінія, значний обсяг ставок… Тоді це було цікаво. А зараз 300-400 людей на трибунах – це вже добре.

– Що ви можете порадити людям, які роблять ставки на хокей і на НХЛ зокрема? На що потрібно звертати увагу насамперед?

– Насамперед потрібно аналізувати останні п’ять матчів команд, стежити за тим, який графік у них, скільки мають днів відпочинку, який склад буде грати, хто травмований. Виходячи з цієї інформації, потрібно робити ставки.

Кілька років тому я поставив 50 гривень на чотири нічних матчів НХЛ, що всюди буде нічия – мені «прилетів» коефіцієнт 212,0

– Ставки на інтуїції реально робити, чи статистика на першому місці?

– Це реально. Кілька років тому я поставив 50 гривень на чотири нічних матчів НХЛ, що всюди буде нічия. Було передчуття, що все може скластися саме так. Був такий період у лізі, що часто матчі завершувалися внічию. Тоді мені «прилетів» коефіцієнт 212,0.

– У футболі гравці люблять попанити й збирати експрес на фаворитів з 20 подій. У хокеї така історія може спрацювати?

– У хокеї ймовірність кожного підсумку – 33%. Ставки на фаворитів – це не перспективно.

– Що вигідніше у хокеї: лайв чи прематч?

– У першому випадку треба сидіти й дивитися, проте у випадку з НХЛ для України не кожен морально до цього готовий. Отож європейці переважно ставлять прематч, адже вночі ми спимо, а вже вранці дивимося матчі.

Максим Колісниченко увійшов до команди експертів «Рейтингу Букмекерів»

Опубліковано у: Інтерв'ю, Вибір редакції
Теги:
Поділитися:
Схожі записи
Привітання експертів «Рейтингу Букмекерів» з новорічними святами
17:12, 10 Грудня 2019
Олександр Михайлюк: «Я усвідомлюю, що до моїх прогнозів можуть дослухатися люди, які ставитимуть реальні гроші»
17:12, 10 Грудня 2019
Ігор Циганик: «Я страшенно злюся, коли мене називають телеведучим чи коментатором»
17:12, 10 Грудня 2019
В’ячеслав Заховайло: «Для України мати 12 команд в УПЛ – це соромно»
17:12, 10 Грудня 2019
Олександр Золотогорський: «Футбол – найгірший вид спорту для прогнозів»
17:12, 10 Грудня 2019
Олександр Шуфрич: «Я не стану впевнено говорити, що матчі з фіксованим результатом зникли»
17:12, 10 Грудня 2019
Коментарі
Написати коментар
Повна версія