Увійти

Валуйний коефіцієнт: як шукати вигоду на ставках?

12:03, 22 Березня 2019
Рейтинг Букмекерів
Підписатися Читати в повній версії

«Рейтинг Букмекерів» продовжує порушувати актуальні теми беттингу в своїх матеріалах, і сьогодні ми пропонуємо поговорити вам на тему «валуя» в ставках.

Поділитися:

Валуйний коефіцієнт: як шукати вигоду на ставках?

Валуй (або value) – термін, який в сучасному беттингу добре знайомий всім гравцям. Хоча ще років 10 назад це слово викликало здивований вираз обличчя у багатьох любителів ставок на спорт і повне нерозуміння того, про що йде мова. Зараз всі розуміють, що валуй – це, простіше кажучи, ставка з підвищеним коефіцієнтом, на думку самого гравця. Напевно кожен з вас хоча б раз-другий при перегляді лінії на якийсь чемпіонат, ловив себе на думці про те, що коефіцієнт на ту чи іншу подію завищений і заслуговує додаткової уваги. Це і є валуй.

Деякі гравці вважають, що валуйний беттинг – це стратегія, яка гарантує прибуток на дистанції. Але точніше буде сказати, що це особливий підхід до беттингу з боку гравців, які розраховують серйозніше ставитися до ставок на спорт і все більше намагаються зробити з простої гри реальний заробіток. Звичайно, як би людина не розбиралася в спорті і пошуку валуя, беттинг не можна розцінювати, як реальний спосіб заробітку собі на життя – все ж в ставках грають роль і багато інших чинників, які позбавляють беттинг гарантованого доходу. Втім, навчившись знаходити реальний валуй, гравець може не тільки підняти свій рівень гри проти букмекера, а й підвищити шанси на перемогу.

Валуй це перевага над лінією, або цінна ставка для гравця

По суті своїй виходить, що валуй – це перевага над лінією, або цінна ставка для гравця – адже для бетторів стоїть завдання гарантувати собі прибуток саме за рахунок цієї самої переваги в той час, як у букмекерів є гарантований заробіток у вигляді маржі. Прийнято ділити валуй на два види – об’єктивний і суб’єктивний. Перший варіант передбачає математичне обґрунтування під вибором, а ось останній базується на чистому припущені гравця, який в якомусь варіанті спостерігає куди більші шанси на прохід ставки, ніж сам букмекер.

Для обчислення об’єктивного валуя існує формула K*P>1 (K- коефіцієнт, виставлений букмекером, P – можливість проходу в десятих, 1 – 100% ймовірність). Для кращого розуміння читача скористаємося прикладом з Інтернету під дану формулу, який пов’язаний з тенісом. Якщо зустрічаються два рівних тенісиста і букмекер дотримується тієї ж думки, то і котирування в лінії будуть рівними на перемогу обох тенісистів (наприклад 1,9 на 1,9 – в залежності від маржі БК) – це невигідна ставка для гравця, але вигідна для букмекера через маржу. А ось якщо зустрічаються два рівних тенісиста, і це розуміє сам гравець, але бачить, що букмекер виставляє котирування на зразок 1,7 на 2,15. Гравець розуміє, що зустрічаються рівні суперники, але букмекер закладає в перемогу одного з тенісистів ймовірність меншу, ніж 50%. Отже, беттор прийме сторону «андердога» на думку букмекера – адже це більш вигідна ставка при зустрічі рівних суперників, а значить валуйна. За формулою виходить наступне: 2,15 х 0,5 = 1,1> 1. Отримане число вище одиниці, а значить сама ставка має хороший вагу.

Багато гравців звикли визначати валуй «на око»

Втім, не всі користуються формулою, і багато гравців звикли визначати валуй «на око». Для цього необхідно, в першу чергу, уважно стежити за певним видом спорту, а ще краще – конкретним чемпіонатом, бути в курсі всіх новин і регулярно спостерігати не тільки результати, а й гру, яку демонструють команди в даному чемпіонаті. У такого беттора буде набагато більше шансів знайти перевагу в лінії, ніж у пересічного гравця в БК, який спирається здебільшого на турнірне становище і імена команд, слідуючи примітивній логіці ставок саме на фаворитів, в стилі «Реал» пе 1» ​​.

Валуй в ставках можна (і навіть потрібно) знаходити в лінії, що тільки з’явилася. Наприклад, на плей-оф єврокубків багато букмекерів прагнуть викласти лінію максимально швидко і лише пізніше її коректують – в залежності від потоку ставок і вносячи вже особисті котирування, після глибшого аналізу. Звичайно, робити ставки заздалегідь не завжди вигідно і самим гравцям, але частенько буває так, що на вибір не можуть вплинути навіть можлива відсутність якихось гравців. Наприклад, жереб зводить дві атакувальні та результативні команди за своїм стилем гри, а букмекер дає високий коефіцієнт на тотал більше. Логічно припустити, що вже впродовж тижня котирування в цьому напрямку просядуть дуже сильно через активність гравців і варіанти такого роду краще брати заздалегідь. Тоді ви отримаєте перевагу над подальшою лінією. Втім, це може стосуватися не тільки єврокубків (якщо ми говоримо про футбол), але і регулярних чемпіонатів. Все частіше букмекери прагнуть викласти лінію на кілька турів вперед і не завжди встигають вчасно коригувати котирування. А по ходу раннього туру гравець може отримати інформацію про дискваліфікацію, травму та ступінь важливості матчу для однієї зі сторін поєдинку, що допоможе оцінити ситуацію заздалегідь і знайти валуйний варіант в лінії, який потім багато гравців заграють вже набагато дешевше, а значить невигідно.

Також варто виділяти особисті зустрічі грандів, де в останні роки досить часто бачимо помітні перекоси в один з боків, що часто викликає подив. Звичайно, бувають реальні відмінності в поточній формі команд, але все ж коли у зустрічі двох грандів одна з команд вартує від п’яти і вище, це викликає запитання і має привертати увагу. Регулярно такі ставки приносити успіх не будуть, але на дистанції вони повинні давати прибуток. У цьому сезоні досить згадати перемоги «Манчестер Юнайтед» над «Ювентусом» і «ПСЖ» на виїзді або домашній успіх «Боруссії» проти «Баварії» (в цьому випадку дортмундці вартували трохи більше трійки – але грали вони вдома і були набагато кращими «Баварії» за поточною формою, і ніяк крім валуя такий вибір назвати не можна було).

Валуї шукати набагато простіше буде в чемпіонатах, які не належать до категорії «топ»

Не варто забувати і про те, що валуї шукати набагато простіше буде в чемпіонатах, які не належать до категорії «топ». Адже саме до останніх букмекери ставляться найуважніше через те, що в топових лігах найбільші потоки грошей і там помилятися дуже небезпечно для букмекера. А до смолмаркетів уваги куди менше з боку букмекерів, і досвідченим гравцям значно простіше знаходити для себе перевагу над лінією.

Висновок

Сьогодні ми говорили про валуй в ставках, іншими словами – про перевагу над лінією. Це дуже корисна річ для гравців, але пошук таких приходить з досвідом. Новачкам необхідно пам’ятати, що заради того, щоб знаходити перевагу над лінією, необхідно дуже уважно стежити за певним чемпіонатом або декількома і бути в курсі всіх новин. Найкраще – дуже оперативно. Крім того, важливо навчитися давати власну оцінку тому чи іншому поєдинку і вміти самим припускати приблизні котирування, які дасть букмекер на ту чи іншу гру. Оцінюючи ситуацію до погляду на букмекерську лінію, буде значно простіше після знаходити той самий валуй. І не забувайте, що простіше знаходити перевагу на смолмаркетах, до яких букмекер менш уважний.

Опубліковано у: Знання: Букмекерські вилки, Поради гравцям, Вибір редакції
Поділитися:
Схожі записи
Стратегія ставок на футбол в режимі live
12:03, 22 Березня 2019
Інформація про ставки типу «грошова лінія»: що це таке?
12:03, 22 Березня 2019
Розрахунок сум ставок як мірило успіху на ринку
12:03, 22 Березня 2019
Коментарі
Написати коментар
Повна версія