Увійти

Юрист: «Після 11 років існування в підпіллі буде проблематично обкласти гральний бізнес усіма податками»

15:07, 15 Липня 2020
Сергій Гумен
Підписатися Читати в повній версії

Керівник департаменту з правових питань компанії Nota Group Олег Борійчук вважає, що закон щодо легалізації грального бізнесу направлений на виведення з тіні цієї сфери, але одразу обкласти її податками навряд чи вдасться.

Поділитися:

Юрист: «Після 11 років існування в підпіллі буде проблематично обкласти гральний бізнес усіма податками»

Керівник департаменту з правових питань компанії Nota Group Олег Борійчук висловився щодо прийнятого напередодні закону про гральний бізнес. Юрист вважає, що закон щодо легалізації грального бізнесу направлений на виведення з тіні цієї сфери, але одразу обкласти її податками навряд чи вдасться.

«Гральний бізнес в Україні був заборонений законом з 2009 року (окрім лотерей). Але фактично оператори лотерей через лазівку в законі здійснювали цю діяльність. Власники гральних закладів та сайтів купували дозвіл на роботу в одного з ліцензованих державою лотерейних операторів. За цими субліцензіями казино, зали з автоматами, букмекерські контори та онлайн-ставки формально ставали лотереями. А грошові обороти при цьому йшли повз бюджет, тобто знаходились в «тіні» від держави.

Тепер діяльність грального бізнесу хочуть законодавчо урегулювати, аби забезпечити додаткові надходження до бюджету, що так необхідно в період кризи. Гроші від ліцензій депутати хочуть спрямувати на підтримку медицини, спорту, культури, освіти та науки. Це однозначно плюс (якщо вони дійсно туди будуть спрямовані).

Мінус в тому, що загальна сума надходжень буде залежати від того, як багато компаній вийде на ринок і скільки з них продовжить працювати нелегально. Зараз гральний бізнес фактично виводиться з глибокої «тіні». Після 11 років існування в підпіллі відразу обкласти компанії усіма податками буде проблематично.

Звісно, спірних питань в законі багато та оцінити фінансовий ефект від легалізації поки складно. Але опускаючи моралізаторство, можна сказати, що легалізація грального бізнесу це більше позитив, ніж негатив і для бізнесу (який довгий час працював підпільно і зараз може вийти з тіні), і великою мірою для бюджету країни.

Як показала світова практика, легальний гральний бізнес працює практично в усьому світі та приносить серйозні доходи в бюджет», – заявив Борійчук в інтерв’ю виданню Mind.

«Рейтинг Букмекерів» писав, що економіст Олег Пендзін очікує надходження 10-15 мільйонів доларів до державного бюджету України від легалізації грального бізнесу.

Разумков не виключає наявність ризикових моментів в законі про гральний бізнес

Опубліковано у: Бізнес, Новини
Теги: ,
Поділитися:
Схожі записи
Перед своєю ліквідацією КРАІЛ вимагає заблокувати доступ до трьох нелегальних БК
15:07, 15 Липня 2020
Парламент схвалив ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом
15:07, 15 Липня 2020
Букмекерська компанія VBET усунула збій – клієнти знову можуть виводити гроші
15:07, 15 Липня 2020
Указ президента Зеленського щодо обмежень на азартні ігри: СБУ доручили провести перевірки організаторів азартних ігор
15:07, 15 Липня 2020
Фінмоніторинг заблокував на 30 днів рахунки VBET на 570 млн гривень – джерело
15:07, 15 Липня 2020
КРАІЛ знову штрафує на ₴2,4 млн за незаконну гемблінг-рекламу – тепер чернівецьке ЗМІ
15:07, 15 Липня 2020
Коментарі
Написати коментар
Повна версія