Увійти

Мочалова: «Закон про азартні ігри можуть доопрацьовувати протягом року»

10:08, 28 Серпня 2020
Сергій Гумен
Підписатися Читати в повній версії

Голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу в Україні» Олена Мочалова висловилася щодо складнощів визначення кількості лудоманів в Україні, вказала на існування чорного ринку завдяки корупції, а також поділилася думкою стосовно термінів доопрацювання закону про азартні ігри.

Поділитися:

Мочалова: «Закон про азартні ігри можуть доопрацьовувати протягом року»

Експертка з грального бізнесу Олена Мочалова вважає, що для виявлення кількості лудоманів необхідно, щоб залежність від азартних ігор як визначення з’явилася в Міністерстві охорони здоров’я України. Мається на увазі не широке значення, а саме як залежність від азартних ігор. Адже під загальне поняття лудоманії потрапляють також відеоігри, в яких гравець постійно платить, щоб отримати певні предмети.

«А ось залежність від азартної гри – це трохи інше питання. І провести таке дослідження нині доволі важко, бо у нас тривалий час не було ринку. І навіть фізично це складно зробити, оскільки лудоманія це не хімічна залежність, більше психологічна. Успішність таких досліджень у західних країнах пояснюється наявністю легального ринку. В Україні ж він був тільки чорним, і залежні гравці навряд чи зізнаються в тому, що мають лудоманію і грають в азартні ігри», – наводить слова експертки видання Login Casino.

Стосовно заборон на розміщення гральних закладів на території об’єднаних територіальних громад, то фахівець нагадує про існування закону з чітко прописаними нормами. І якщо представники громади почнуть виступати категорично проти грального бізнесу, то, можливо, їхню думку врахують, але в якості рекомендації. Бо суб’єктивні думки та місцеві заборони не можуть суперечити верховенству закону України.

«А скоро вже місцеві вибори. Такі рішення приймає опозиція, і, швидше за все, це просто піар перед виборами», – вважає Мочалова.

При цьому чорний ринок не відступає. Голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу в Україні» розповіла, що в її рідному Ніжині діє та ж схема, що і в Житомирській області – під прикриттям кальянної відвідувачам пропонують планшети з азартними іграми.

«І зробити з цим нічого не можна, бо діють 50 на 50 з начальником поліції м. Ніжин. І вони працюють без будь-яких питань. Причому доступ туди не обмежений і до закладу заходять діти. І я на своєму місці не можу вирішити цю проблему, я зверталася до поліції, але все залишилося без змін», – сказала експертка.

Мочалова також висловилася щодо державного регулятора. Вона вважає, що вже є сформована думка стосовно необхідності внесення змін до закону про азартні ігри. Є надія на офіс президента, що будуть внесені одна-дві правки, в яких буде чітко прописано, хто займатиметься створенням і формуванням уповноваженого органу.

«Але мені здається, що не все так складеться, як гадається. Бо в цьому законі є багато неточностей і суперечливих норм. Тому я вважаю, що буде багато правок на технічному процесі цього закону, через що він і загальмується», – заявила фахівець.

У разі, якщо голосування Верховної Ради усуне суперечливі правки, закон зможе запуститися, бо основна теза, за яку бореться офіс президента – хто буде призначати цю комісію. Мочалова заявила, що закон може ще доопрацьовуватися протягом року як мінімум. Ці події нагадують їй сценарій Білорусі, бо бізнес новий і багато хто хоче прилаштуватися до регулювання і впливати на цей бізнес. Це як і депутати, так і люди з офісу президента.

«Тому ми лише на порозі змін до цього закону. І на початку операторам буде тяжко працювати, бо є шанси, що в закон внесуть зміни вже після того, як бізнес отримає ліцензії й буде вимушений постійно адаптуватися під норми, що постійно оновлюються. Адже в нас ще попереду модуль державного онлайн-моніторингу, сертифікаційна служба і т. д.», – підсумувала Мочалова.

«Рейтинг Букмекерів» писав, що економічний експерт Юрій Гаврилечко розповів про те, чому органи місцевої влади не мають права забороняти гральний бізнес.

Кучухідзе виділив 4 найважливіші функції закону про гральний бізнес

Опубліковано у: Бізнес, Новини
Теги: ,
Поділитися:
Схожі записи
Голова UGC просить перевірити на корупційність новий законопроєкт про азартні ігри
10:08, 28 Серпня 2020
Офіс Генпрокурора заблокував понад 2500 нелегальних гемблінг-сайтів в Україні
10:08, 28 Серпня 2020
Перед своєю ліквідацією КРАІЛ вимагає заблокувати доступ до трьох нелегальних БК
10:08, 28 Серпня 2020
Парламент схвалив ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом
10:08, 28 Серпня 2020
Букмекерська компанія VBET усунула збій – клієнти знову можуть виводити гроші
10:08, 28 Серпня 2020
Указ президента Зеленського щодо обмежень на азартні ігри: СБУ доручили провести перевірки організаторів азартних ігор
10:08, 28 Серпня 2020
Коментарі
Написати коментар
Повна версія