Увійти

Чому локальні і світові букмекери не виходять на легальний гральний ринок України?

16:04, 30 Квітня 2021
Владислав Стародубцев
Підписатися Читати в повній версії

Перший заступник голови Консультаційно-експертної ради Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей Борис Баум озвучив власну візію того, чому за три місяці зі старту процесу ліцензування у легальний сегмент букмекерського ринку вийшла тільки одна компанія.

Поділитися:

Чому локальні і світові букмекери не виходять на легальний гральний ринок України?

Один з кураторів реформи азартних ігор констатує, що у Комісії не розуміють чому букмекерські компанії не виходять з тіні. За його словами, склалася «дивна, парадоксальна ситуація», позаяк вони розраховували, що ще до вирішення питанням з податками свою діяльність легалізують щонайменше п’ять компаній, а натомість маємо лишень одну – БК Parimatch

«Ми не розуміємо чому так відбувається, але чекаємо. Точно знаємо, що деякі іноземні оператори чекають роз’яснення щодо оподаткування і потрійної вартості ліцензії». 

Комісія з регулювання азартних ігор не отримує заяв від букмекерів – чому так відбувається?

«Дійсно, у нас немає другого оператора на подачу ліцензії», – каже заступник голови КЕР. 

Пан Баум виділив одразу кілька причин, через які беттингові компанії, м’яко кажучи, не поспішають працювати у межах легального поля. Головна перешкода  – вартість ліцензії 

«Рік тому, коли відбувалася дискусія довкола ціни на ліцензію, локальні оператори настояли на тому, щоб її вартість була високою, констатує Баум. Компанії обіцяли прийти на ринок, якщо необхідні дозвільні документи будуть дуже дорогими. 

Ба більше, один з авторів реформи ринку азартних ігор зазначає, що локальні оператори висловлювалися доволі скептично щодо іноземних букмекерів. 

«Казали, мовляв, іноземці нам тут не потрібні. За фактом саме це ми зараз і маємо. Зрозуміло, що $3,5 млн – це величезні гроші за ліцензію, я з цим згоден. Спершу взагалі хотіли $2,5 млн на онлайн і $4,5 – за букмекерську, тож вважаю, це досягнення нашої ініціативної групи, яка змогла ці ціни знизити. 

Факт відсутності букмекерських ліцензій і нових операторів пов’язаний тільки з одним – з її вартістю». 

Борис Баум

Чи варто очікувати іноземців?  

Світові букмекери чекають ясності у частині сплати потрійної ліцензії, розміру податкової ставки та оподаткування виграшу гравця. 

«Компанія «Фаворит» наразі готується до подачі ліцензії, а усі інші оператори – здебільшого, гадаю, зі східного ринку. Більшість з них, можливо, пов’язана з країною-агресом, а, можливо, і ні – ми не знаємо. 

Проте у нас були 1xBet, Winline, Liga Stavok, однак жодна з цих компаній поки не подалася. Чи варто очікувати на іноземців? William Hill, Bet365 і кілька скандинавських компаній, з представниками однієї з них я товаришую. Вони кажуть: «Борисе, ми повинні зрозуміти що у вас з податками, потрійна ліцензія нас точно не влаштовує». 

Неадекватна вартість ліцензії, тому ми намагаємося будь-якими способами прибрати цю потрійну плату.

Для розвитку ринку це пішло б на користь. Сподіваємося, що не буде супротиву з боку місцевих уже легалізованих операторів (вочевидь, мова про БК Parimatch, що сплатила потрійну вартість – «РБ»). Бо у них вистачає ресурсів, щоб цей процес саботувати.

Маю надію на розуміння з боку місцевих компаній, які будуть дивитися у майбутнє. Якщо вони хочуть розвитку цього ринку, повинні прийняти ці правила. Так, сплачувати більше податків, але і капіталізація зросте». 

Баум констатує, що на ринку залишиться кілька компаній, на кшталт Parimatch і Favbet, якщо не прибрати потрійну плату за ліцензії. Тобто фактично ринок буде монополізований кількома операторами. 

«Те, що зараз відбувається – це погано. Немає тих компаній, які обіцяли колись заплатити по 5 мільйонів. Отож, робитимемо усе можливе, щоб цю планку знизити, інакше – будуть нелегальні оператори», – підсумував Борис Баум, відповідаючи на питання кореспондента «Рейтингу Букмекерів» під час круглого столу «Соціальна відповідальність грального бізнесу». 

Новий стиль – це тільки початок: БК Favbet зазнає змін

У БК Parimatch розповіли, як заохотити українського гравця користуватися легальними майданчиками

Опубліковано у: Бізнес, Новини, Вибір редакції
Теги: ,,
Поділитися:
Схожі записи
Офіс Генпрокурора заблокував понад 2500 нелегальних гемблінг-сайтів в Україні
16:04, 30 Квітня 2021
Перед своєю ліквідацією КРАІЛ вимагає заблокувати доступ до трьох нелегальних БК
16:04, 30 Квітня 2021
Парламент схвалив ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом
16:04, 30 Квітня 2021
Букмекерська компанія VBET усунула збій – клієнти знову можуть виводити гроші
16:04, 30 Квітня 2021
Указ президента Зеленського щодо обмежень на азартні ігри: СБУ доручили провести перевірки організаторів азартних ігор
16:04, 30 Квітня 2021
Фінмоніторинг заблокував на 30 днів рахунки VBET на 570 млн гривень – джерело
16:04, 30 Квітня 2021
Коментарі
Написати коментар
Повна версія