Увійти

Надважливий крок: юрист – про затвердження ліцумов для надання послуг у сфері азартних ігор

18:04, 5 Квітня 2021
Владислав Стародубцев
Підписатися Читати в повній версії

Керівник практики вирішення спорів компанії ETERNA LAW, член Консультаційно-експертної ради при КРАІЛ Андрій Астапов відреагував на рішення Кабінету Міністрів щодо затвердження ліцензійних умов для надання послуг у сфері азартних ігор (ліцензії для сфери B2B).

Поділитися:

Астапов – про ліцензії для сфери B2B

«На цю мить ми спостерігаємо швидке формування ринку азартних ігор і видачу низки B2C ліцензій майже для всіх видів азартних ігор (поки що, за винятком онлайн-покеру).

Наприклад, одне з останніх позитивних рішень Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей було прийнято на користь ТОВ «ГЕЙМДЕВ», що планує організовувати і проводити азартні ігри на гральних автоматах. Більш того, кількість поданих заяв та низка вже виданих ліцензій демонструють потенціал ринку і велику зацікавленість як національних, так і закордонних операторів.

Найближчим часом з’явиться ще одна можливість приєднатися до гемблінгу в Україні. Цього разу для ІТ-компаній, розробників програмного забезпечення, оскільки Закон про азартні ігри передбачає ще один окремий вид ліцензії – ліцензію на надання послуг у сфері азартних ігор (так звана B2B ліцензія).

Чим же B2B ліцензія може бути цікава для українських ІТ компаній? Як згадувалося раніше, багато операторів вже отримали або ж в процесі отримання B2C ліцензій, що автоматично тягне за собою потребу операторів в придбанні відповідного софту, а також і в інших B2B послугах. 

Зокрема, Закон про азартні ігри передбачає, що отримання B2B ліцензії необхідно для таких видів діяльності:

«Суб’єкти господарювання-резиденти України мають право надавати послуги з постачання та/або надання програмного забезпечення, яке безпосередньо використовується в сфері організації та проведення азартних ігор, … виключно на підставі ліцензії з надання послуг у сфері організації і проведення азартних ігор»

При цьому, Закон про азартні ігри не містить вичерпного переліку ПО, яке буде підпадати під цю категорію. Як зазначено в статті 1 (48) Закону про азартні ігри, це може бути будь-яке ПЗ, яке призначене для збору даних про прийняті ставки, обліку та виплату виграшів, формування баз даних, а також для визначення результату азартної гри.

Отже, це будь-яке програмне забезпечення, що підпадає під цю характеристику: в першу чергу, звичайно ж, онлайн-система оператора, яка буде здійснювати безпосередньо збір та облік всіх даних про ставки і виграші. По-друге, різний софт і ігровий контент для гемблінгу. При цьому, вимога отримувати B2B ліцензію поширюється тільки на компанії-резиденти України, а іноземні компанії зможуть постачати ПО без необхідності отримувати таку ліцензію.

До цього часу отримання B2B ліцензії було неможливим у зв’язку з відсутністю відповідних ліцензійних умов, які повинні встановити пакет документів для подачі на ліцензію, а також конкретизувати вимоги до діяльності під B2B ліцензією. Як відомо, перший проєкт ліцензійних умов для B2B не був прийнятий Кабінетом Міністрів України, і довгий час Комісія з азартних ігор і лотерей працювала над розробкою нового проєкту.

31-го березня Кабінет Міністрів України прийняв відповідні ліцензійні умови, які будуть опубліковані найближчими днями, і тим самим конкретизував всі деталі і правила діяльності для компаній, які планують розробляти і поставляти софт для індустрії гемблінгу. 

Що стосується плати за ліцензію, у порівнянні з B2С ліцензіями, ліцензія на надання послуг для гемблінгу більш доступна. Ліцензія видається на 5 років і її вартість на увесь період дії становить 300 мінімальних заробітних плат (1,8 млн гривень станом на 2021 рік). Процедура отримання ліцензії така ж, як і для B2С ліцензій – ліцензіат повинен подати заяву та відповідний пакет документів до Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей, і після позитивної відповіді оплатити ліцензію перед її отриманням.

На практиці такі B2B ліцензії вже видаються в інших юрисдикціях, де гемблінг легалізований. Наприклад, у Великій Британії, на Кюрасао, – і також на Мальті, де, як і в Україні, ліцензіати B2B ліцензії можуть поставляти ПО не тільки операторам з Мальти, а й в інші юрисдикції.

Спостерігаючи за позитивним досвідом вищевказаних юрисдикцій, а також потенційно великий попит на B2B послуги з боку операторів в Україні, – очікуємо, що B2B ліцензія буде вельми затребуваною і серед українських ІТ-компаній. 

Важливо зазначити, що на підставі B2B ліцензії компанії зможуть постачати програмне забезпечення не тільки українським операторам, але і також іноземним – тим самим значно збільшивши потенційний ринок збуту», – цитує фахівця у галузі права GamingPost

Як інформував «Рейтинг Букмекерів», народні депутати пропонують 40% коштів від продажу ліцензій організаторам азартних ігор спрямовувати на закупівлю ліків. 

Мільярдні відрахування і понад 100 тис. робочих місць: як гемблінг-оператори впливають на економіку Великобританії

«Усе вперлося в бюрократію»: Кучухідзе – про сертифікацію грального обладнання

Опубліковано у: Бізнес, Новини
Теги: ,,
Поділитися:
Схожі записи
Перед своєю ліквідацією КРАІЛ вимагає заблокувати доступ до трьох нелегальних БК
18:04, 5 Квітня 2021
Парламент схвалив ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом
18:04, 5 Квітня 2021
Букмекерська компанія VBET усунула збій – клієнти знову можуть виводити гроші
18:04, 5 Квітня 2021
Указ президента Зеленського щодо обмежень на азартні ігри: СБУ доручили провести перевірки організаторів азартних ігор
18:04, 5 Квітня 2021
Фінмоніторинг заблокував на 30 днів рахунки VBET на 570 млн гривень – джерело
18:04, 5 Квітня 2021
КРАІЛ знову штрафує на ₴2,4 млн за незаконну гемблінг-рекламу – тепер чернівецьке ЗМІ
18:04, 5 Квітня 2021
Коментарі
Написати коментар
Повна версія