Увійти

Кучухідзе: «Ринок азартних ігор України отримує усі механізми, необхідні для функціонування»

17:04, 13 Квітня 2021
Владислав Стародубцев
Підписатися Читати в повній версії

Політолог-міжнародник, голова Гемблінг асоціації України Антон Кучухідзе відреагував на новину щодо набуття чинності рішення держрегулятора про перелік грального обладнання, що підлягає сертифікації.

Поділитися:

Кучухідзе: «Ринок азартних ігор України отримує усі механізми, необхідні для функціонування»

За словами експерта, організатори азартних ігор поступово отримують усі передумови для того,  щоб повноцінно розпочати роботу в легальному сегменті грального бізнесу. 

«Торік у серпні набув чинності закон про легалізацію азартних ігор. А як законопроєкт пережив усю повноту поправкового спаму і парламентського тиску.

Уся законодавча і нормативно-правова база в Україні звичайно ж вибудовується відповідно до Конституції України. Це дуже загальне розуміння, а для такої технологічної сфери як азартні ігри, прописання тільки принципів і загальних формулювань недостатньо, потрібно, умовно кажучи, трохи більше деталей.

Основою для вже більш детального розуміння є якраз Закон України «Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор» (далі – спецзакон). П.3 статті 3 цього закону чітко визначає: «Цей Закон є спеціальним (базовим) законом у регулюванні суспільних відносин у сфері організації і проведення азартних ігор. У разі якщо будь-яким іншим законом України встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені цим Законом, застосовуються правила цього Закону».

Тобто, що стосується вузькопрофільних нормативно-правових документів, то вони звичайно ж повинні базуватися на спецзаконі. Легальна сфера азартних ігор була відсутня майже 12 років, і абсолютно логічно, що дуже багато суміжних нормативно-правових питань просто не були вирішені.

З огляду на те що закон про легалізацію азартних ігор в парламенті лобісти сірого і чорного ринків намагалися завалити, він вийшов звичайно ж не ідеальним. Хоча варто сказати, що незважаючи на всі проблеми цей закон абсолютно ніяк не втрачає своєї значущості як для держави, так і для суспільства.

Яскравим прикладом того, що на його основі потрібно приймати нормативні документи, стала реєстрація Міністерством Юстиції рішення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей «Про затвердження Переліку грального обладнання, який підлягає сертифікації». Різні думки доводилося чути і у медіа, і в експертному співтоваристві, яким повинен бути цей перелік. Однак дуже позитивно, що державні органи затвердили це рішення саме в такому в вигляді, оскільки п. 18 ст. 1 спецзакону фактично і визначив список відповідного обладнання.

Ухвалення переліку обладнання для сертифікації – це ще один важливий крок до повноцінного легальному запуску ринку, в операторів буде можливість, як це прописано в законі – організовувати і проводити азартні ігри. Ринок отримує всі необхідні механізми для функціонування.

Думаю, що такий підхід повинен зберігатися і під час прийняття інших нормативно-правових документів, необхідних для функціонування ринку. По-перше, такий підхід відповідає чинному законодавству, а по-друге, з точки зору державного управління, логічно йти шляхом спеціального закону для вирішення вузькопрофільних нормативних завдань.

Хоча в історії незалежної України були і різні трактування, і підходи до держуправління, але все ж озвучений підхід дозволить зберегти юридичну та управлінську чистоту формування нормативно-правової бази ринку. Одночасно з цим також потрібно розуміти, що певні рішення можуть лежати в відповідальності різних виконавчих органів і вимагати спільних консультацій або ж роботи, і це також нормально. 

Чим більше дискусії і трактувань навколо існуючого спецзакону, тим ще більше усвідомлення, наскільки важливим було б рішення про перехідний період для ринку», – написав Антон Кучухідзе у своєму блозі на сайті «Українські новини»

Як повідомляв «Рейтинг Букмекерів», доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що тенденція до критики легалізації азартних ігор в Україні йде на спад завдяки ефективній роботі Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. 

Підписуйтеся на нашу сторінку в Instagram та канал у Telegram.

В Україні з’явилося ще кілька легальних організаторів азартних ігор

«Легалізація азартних ігор піде коту під хвіст без перегляду податкових ставок для операторів», – юрист

Опубліковано у: Бізнес, Новини
Теги: ,
Поділитися:
Схожі записи
Перед своєю ліквідацією КРАІЛ вимагає заблокувати доступ до трьох нелегальних БК
17:04, 13 Квітня 2021
Парламент схвалив ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом
17:04, 13 Квітня 2021
Букмекерська компанія VBET усунула збій – клієнти знову можуть виводити гроші
17:04, 13 Квітня 2021
Указ президента Зеленського щодо обмежень на азартні ігри: СБУ доручили провести перевірки організаторів азартних ігор
17:04, 13 Квітня 2021
Фінмоніторинг заблокував на 30 днів рахунки VBET на 570 млн гривень – джерело
17:04, 13 Квітня 2021
КРАІЛ знову штрафує на ₴2,4 млн за незаконну гемблінг-рекламу – тепер чернівецьке ЗМІ
17:04, 13 Квітня 2021
Коментарі
Написати коментар
Повна версія