Увійти

Економіст закликав скасувати податок на валовий гральний дохід, який передбачений у законопроєкті про легалізацію

17:02, 12 Лютого 2020
Владислав Стародубцев
Підписатися Читати в повній версії

Економічний експерт Віктор Скаршевський вважає, що український бюджет може недоотримати кошти після легалізації грального бізнесу через можливий завищений податковий тиск на учасників ринку.

Поділитися:

Віктор Скаршевський

«Зараз відбувається інтенсивна дискусія кому вигідна, або не вигідна легалізація грального бізнесу. Замість цього краще зосередитися на виписуванні чітких правил і оптимального податкового навантаження, щоб нарешті вивести цей бізнес з тіні.

У бюджеті на 2020 рік, доходи від легалізації грального бізнесу передбачені в сумі 4,4 млрд грн. Минуло вже майже півтора місяця 2020 року, а закон про легалізацію досі не прийнятий. І бюджет недоотримує, і учасники ринку знаходяться в законодавчому вакуумі. До речі, держбюджет тільки в січні 2020 року недорахувався 13,8 млрд грн від планованих доходів на цей місяць.

Мало того, що закон не прийнятий, є ризики, що навіть в разі його прийняття, бюджет недоотримає плановані доходи, а учасники ринку так і залишаться в півтіні, а то і зовсім в тіні. Йдеться про можливий завищений податковий тиск на гральний бізнес, крім високої вартості ліцензій (що цілком виправдано і логічно) і податку на прибуток, застосовується ще один додатковий спеціальний податок на валовий гральний дохід (GGR) в розмірі 18%.

Міжнародний досвід свідчить про те, що якщо вибирається підхід високої вартості ліцензій, то податок на валовий гральний дохід не застосовується.

Тому, бажано скасувати податок на дохід від діяльності з організації та проведення ігор, який зараз становить 18%. Цей податок не повинен сплачуватися додатково до сплати податку на прибуток, який також становить 18%.

Крім цього, з точки зору залучення туристів в Україну, необхідно звільнити виграші від сплати податку на доходи фізичних осіб. Як це зроблено в таких країнах, як Канада, Угорщина, Румунія, Італія, Великобританія та ін.», – написав Скаршевський на власній сторінці у Facebook.

https://www.facebook.com/Viktor.Skarshevsky/posts/1511229602364490

Нагадаємо, 20 грудня минулого року, Кабінет Міністрів України заборонив займатися гральним бізнесом під виглядом національних лотерей. Того ж дня міністр МВС Арсен Аваков заявив, що усі гральні заклади в Україні повинні припинити своє функціонування.

16-го січня поточного року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №2285-д про легалізацію грального бізнесу в Україні. «За» проголосувало 260 народних депутатів.

Зазначимо, що виключається положення про можливість розміщення залів ігрових автоматів і букмекерських пунктів в окремих будівлях. Зали гральних автоматів дозволяється розміщувати винятково в готелях (п’ять зірок). Площа таких закладів повинна складати не менше 500 квадратних метрів. Крім того, передбачається збільшення віку гравця з 18 до 21 року, а також встановлюються вимоги до гравців і їхньої ідентифікації, а також жорсткі фінансові санкції за невиконання таких вимог.

Опубліковано у: Бізнес, Новини
Поділитися:
Схожі записи
За підсумками співпраці КРАІЛ та Google LLC було заблоковано 19 додатків із нелегальними азартними іграми
17:02, 12 Лютого 2020
«ВБЕТ»: «Наразі намагаємося налагодити роботу платіжних систем, але платежі можуть «зависати»
17:02, 12 Лютого 2020
Регулятор азартних ігор Бразилії закликав нелегальних букмекерів покинути ринок до 1 жовтня
17:02, 12 Лютого 2020
Американські БК зізналися, що обмежують ліміти для плюсових гравців
17:02, 12 Лютого 2020
11 із 36 клубів ЛЧ мають титульного спонсора букмекерську компанію
17:02, 12 Лютого 2020
Букмекери повідомляють, що другий замах на Трампа підвищив його рейтинги
17:02, 12 Лютого 2020
Коментарі
Написати коментар
Повна версія