Увійти

«Динамо» звинуватили у махінаціях із зарплатами – кияни у відповідь пригрозили судом

15:02, 13 Лютого 2020
Владислав Стародубцев
Підписатися Читати в повній версії

Гранд українського футболу платить жалюгідну, за мірками сучасного футболу, зарплатню гравцям та тренерському штабу «Динамо», принаймні так записано в офіційній зарплатній відомості клубу.

Поділитися:

«Динамо» звинуватили у махінаціях із зарплатами – кияни пригрозили судом

Ця історія розпочалася у травні 2018-го року. Тоді до рук журналістів «Української Правди» потрапила офіційна зарплатна відомість київського «Динамо». Згідно з документом, найбільша зарплата майже 2 роки тому – не перевищувала 1 тисячі доларів. Зараз на дворі 2020-й рік, а фінансова ситуація провідного українського клубу не покращилась, про це свідчить свіжа зарплатна відомість столичного клубу датована груднем минулого року.

Відповідно до відомості, найвищу заробітну платню у команді отримує капітан «Динамо» Сергій Сидорчук, який щомісяця поповнює власний гаманець на трохи більш як 21 тисячу гривень. Лідери атак клубу Віктор Циганков та Беньямін Вербіч можуть похизуватися прибутком в 18 та 15 тисяч гривень відповідно.

Цікаво, що словенський легіонер заробляє найменше серед усіх гравців основи «Динамо», а Циганков заробляє менше, аніж не основний голкіпер киян Георгій Бущан.

Колишній капітан «Динамо» вщент розкритикував керівництво київського клубу

Кожен інозмець в «Динамо» взагалі заробив за грудень 2019-го менш як 18 тисяч гривень. Лідирує тут захисник Сідклей (17,6 тисячі гривень) форвард Фран Соль (16,5 тисяч гривень), Карлос Де Пена (17 тисяч гривень) та Тамаш Кадар (16,8 тисячі гривень).

А, до прикладу, представники молодіжного складу команди – воротарі Руслан Нещерет та Владислав Кучерук  – заробили за місяць трохи менш як 4,5 тисячі гривень.

Що стосується тренерського штабу киян, то тут ситуація й зовсім абсурдна: головний тренер «Динамо» Олексій Михайличенко заробив за грудень 15 тисяч гривень, що менше, аніж поклав до своєї кишені тренер кіперів Михайло Михайлов.

Клубний топменеджмент, зокрема, президент «Біло-синіх» Ігор Суркіс та його донька Марина заробили завдяки роботі у «Динамо» на двох трохи більш як 50 тисяч гривень на місяць. Це при тому, що Суркіс інколи витрачає на трансфери десятки мільйонів доларів на рік.

Повну версію зарплатної відомості «Динамо» можна побачити за посиланням.

Зазначимо, що за даними Міністерства фінансів України середня зарплата за грудень 2019-го року склала 12 264 грн (у місті Київ – 18 869 грн). Це свідчить про те, що більшість футболістів та тренерський штаб команди отримує зарплатню менше середньої у столиці.

«Динамо» підписало другого зимового новачка

Як стверджують джерела «ЄП», усі основні виплати по «чорних» зарплатах проходять через дві офшорні компанії – Newport Managmet та «Динамо Київ Кіпр ЛТД».

Зокрема, в угоді про припинення контракту із сербським футболістом Александром Пантічем та «Динамо» чітко зазначається сума виплати йому зарплати за липень-серпень 2019 року – це 145 тисяч та 455 євро. Тобто, за місяць в «Динамо» Пантіч отримав зарплату приблизно у 72 тисячі євро, що за курсом НБУ на той момент трохи більш як 2 мільйонів гривень.

Водночас у травні 2018 року «Українська Правда» з посиланням на зарплатну відомість «Динамо» писала, що офіційна зарплата Пантіча у 2018 році становила 18 140 гривень.Уся ж виплата сербу за дострокове розірвання контракту у серпні 2019 року становила 800 тисяч євро, а це більше, ніж увесь зарплатний фонд команди «Динамо» за кілька місяців.

У цій же угоді по виплаті коштів Пантічу згадуються і дві офшорні компанії, які пов`язані з «Динамо». У пункті 3 угоди зазначається: обидві сторони приймають до уваги, що усі платежі по даній угоді можуть бути здійснені дочірньою компанією клубу «Динамо Київ (Кіпр) ЛТД».

У частині 6 цієї угоди вказується і Newport Menegtment, через яку, можливо, здійснювалися усі фінансові виплати по зарплаті, трансферу та орендній угоді Пантіча в іспанський футбольний клуб «Кадіс» на початку 2019 року.

«Сторони зобов’язуються припинити будь-які провадження і позови проти другої cторони (а також компаній Newport та Dynamo Kiev(Cyprus) LTD) і не розпочинати будь-які нові суперечки щодо трудових (і будь-яких) інших відносин між сторонами», – йдеться в угоді.

Основний гравець «Динамо» переведений у дубль

Розмір «чорної» зарплати у провідних українських футболістів «Динамо» становить 50-60 тисяч доларів на місяць.

Зокрема, перуанського гравця Карлоса Самбрано столичний клуб підписав у січні 2018 року, а продав у січні 2020-го в «Бока Хуніорс». Самбрано за ці два роки не зіграв жодного матчу за киян, і був відданий в оренду в «Базель, після чого повернувся в «Динамо».

У Києві зарплата перуанця була понад 100 тисяч євро на місяць. Він мав серйозну заборгованість з виплати зарплати, після чого навіть подав позов до ФІФА на «Динамо».

У книзі FootballLeaks-2, що вийшла в Німеччині за авторством журналістів Рафаеля Бушманна та Міхаеля Вулцінгера та відомого видання Der Spigel, йшлося про те, що схема київського «Динамо» з купівлі та продажу футболістів через офшорну компанію Newport допомагала власникам клубу уникати сплати податків в Україні.

Німецьке видання Der Spigel у своєму розслідуванні вже зазначало, що з 2002 по 2016 роки кошти у розмірі 338 млн євро, що мали надходити від УЄФА на рахунки Федерації футболу України були перераховані на офшорну компанію Newport, що має зв`язок з київським «Динамо».

Офіційна відповідь «Динамо» не забарилася

«Опубліковані зарплати гравців та персоналу Динамо? Я не розумію, що це за зарплати. Ми все опублікуємо», – наводить слова Суркіса Tribuna.

І справді київський клуб незабаром після слів президента з офіційною заявою, в якій, зокрема, звинуватив журналістів у публікації персональних даних понад 600 співробітників ФК «Динамо Київ».

«Матеріал видання «Економічна правда», у якому була опублікована зарплатна відомість ФК «Динамо», – це яскравий приклад зловживання медіаресурсом своїми правами на проведення журналістських розслідувань, а також ігнорування журналістами вимог законодавства в частині захисту персональних даних.

Наступник Шевченка, конкуренти українців в Європі, точкова чистка «Динамо» – трансфери зими 2020

У спробах створити «сенсацію» з нічого журналісти «Економічної правди» продемонстрували абсолютну некомпетентність у питанні оподаткування заробітних плат і іноземного доходу резидентів України», – йдеться в заяві.

Також кияни відповіли на звинувачення у несплаті податків та махінації із зарплатами.

Заявляємо, що податки з доходів у вигляді заробітної плати персоналу та футболістів ТОВ «ФК «Динамо» Київ» сплачуються у бюджет в повному обсязі відповідно до чинного законодавства, що підтверджено неодноразовими плановими та позаплановими перевірками контролюючих органів.

Також звертаємо увагу, що правовідносини з футболістами в сучасному професійному футболі не є суто трудовими, а, скоріше, являють собою комплекс трудових і цивільно-правових відносин, оскільки регулюють питання реклами та використання іміджевих прав. Саме в рамках цивільно-правових відносин футболісти отримують дохід від дочірньої Компанії «Динамо Київ (Кіпр)» – юридичної особи, зареєстрованої згідно із законодавством Кіпру й України.

Порядок нарахування і оподаткування винагороди (отриманого іноземного доходу від Компанії «Динамо Київ (Кіпр)») регулюється пп.170.11.1 Податкового кодексу України, згідно з яким сума такого доходу включена у загальний річний оподатковуваний дохід його одержувача та відображається у річній податковій декларації. Така декларація подається футболістами та персоналом клубу в ДФС щорічно», – резюмували у клубі.

Ба більше, після публікації матеріалу до керівництва клубу буцімто звернулися гравці команди Сергій Сидорчук, Денис Бойко та Віталій Буяльський з проханням опублікувати їхні декларації.

З декларації усіх трьох футболістів можна зробити висновок, що сумарно вони заплатили податки в розмірі понад 4,63 млн гривень.

Окрім цього, пресслужба киян, стверджує, що за 2018 рік ФК «Динамо» і футболісти сплатили сумарно понад 84,5 млн грн, з яких ПДФО становить понад 52 млн грн, а військовий збір – понад 3,3 млн грн.

«Вимагаємо від «Економічної правди» спростування неправдивої інформації та публічних вибачень за оприлюднення персональних даних співробітників ФК «Динамо», зокрема їх ідентифікаційних кодів.

Питання про звернення до правоохоронних органів у зв’язку з порушенням законодавства про захист персональних даних, а також до суду щодо стягнення моральної шкоди, заподіяної такими діями клубу та співробітникам, залишається відкритим», – написали представники Біло-синіх на офіційному сайті «Динамо».

«Динамо» без Ліги чемпіонів: Шевчук зробив прогноз на трійку призерів УПЛ

Опубліковано у: Новини, Спорт
Теги: ,,
Поділитися:
Схожі записи
Сергій Ковалець: «Динамо» обіграє «Дніпро-1» і стане чемпіоном, якщо здолає «Шахтар»
15:02, 13 Лютого 2020
Двом гравцям «Миная» пропонували $5 000 за маніпулювання результатом проти «Динамо»
15:02, 13 Лютого 2020
Андрій Ярмоленко: лінія на результативні дії гравця до кінця сезону 2023/2024 (ВІДЕО)
15:02, 13 Лютого 2020
«Шахтар», «Динамо», «Кривбас» та інші: оновилася лінія на чемпіона УПЛ 23/24
15:02, 13 Лютого 2020
Лінія БК на трансфер Буяльського: «Лаціо», «Фенербахче», клуб з Китаю та інші
15:02, 13 Лютого 2020
Сергій Ковалець: «Хочу, щоб чемпіоном УПЛ став не «Шахтар» чи «Динамо»
15:02, 13 Лютого 2020
Коментарі
Написати коментар
Повна версія