Увійти

Чому надважливо змінити податкові ставки грального бізнесу: роз’яснення фахівця

18:09, 11 Вересня 2020
Владислав Стародубцев
Підписатися Читати в повній версії

Член Всеукраїнського союзу розвитку букмекерства (ВСРБ) Михайло Коваль пояснив, чому важливо запровадити податкову рівновагу для гральної галузі та ухвалити зміни у Податковий кодекс у частині ставок для майбутніх учасників ринку азартних ігор.

Поділитися:

Чому надважливо змінити податкові ставки грального бізнесу: роз’яснення фахівця

«У далекому 1996-му році була ухвалена Конституція України, яка закріпила обов’язок всіх громадян оплачувати податки, збори та подавати щорічну податкову декларацію про свої доходи.

Упевнений, що для абсолютної більшості — такий громадянський обов’язок, як подавати податкову декларацію, досі є дивним. Раніше про податки ніхто не думав, не говорив і, можливо, і не замислювався про їхнє існування.

Якщо подумати, то виявиться, що у держави немає своїх грошей, а є гроші платників податків. І якщо ми хочемо захисту, наприклад, від COVID, то повинні підтримувати ініціативи держави, які підвищують рівень збирання податків.

Встановити занадто високі податкові ставки — значить, змусити піти економіку «в тінь», і тим самим знизити рівень збирання податків. Без цього питання не обходиться жодна господарська галузь економіки, не виняток — і гемблінг.

13-го серпня набув законної чинності закон про азартні ігри. В Україні після тривалої паузи легалізовані беттинг, казино, ігрові автомати, покер.

Тепер «тіньовий» ринок стане легальним, гравець отримає захист, а держава — цілу галузь економіки, яка стане додатковим джерелом державних доходів.

На окрему увагу заслуговує питання захисту прав гравця та профілактики лудоманії. За деякі порушення на організаторів азартних ігор накладаються величезні штрафи — до 2,5 млн грн і аж до позбавлення ліцензії.

Це означає, що самі оператори азартних ігор, сплативши спочатку величезну, найвищу в Європі вартість ліцензії, не захочуть ризикувати своїм правом на ведення бізнесу та всіма зробленими для цього інвестиціями. Сам оператор докладе всіх зусиль для того, щоб ідентифікувати та не допустити до гри того, кому грати заборонено.

Але важливо розуміти, що дати гравцеві захист і вивести в «білу» «тіньову» галузь, яка ціле десятиліття працювала на схемах і договорняках, без зрозумілого та збалансованого податкового законодавства просто неможливо.

Сприятливий податковий клімат дозволить досягти бажаного ефекту від легалізації. Інакше закон про легалізацію залишиться формальним набором літер, а всі зусилля депутатів, експертів, ринку та президента залишаться марними.

Наразі для грального бізнесу діють фактично три види податків і зборів:

Додатково до всього цього стягується податок на виграш з гравця — 18%. З таким податком гравцеві легше залишитися грати в офшорній зоні, де платити з виграшу нічого не доведеться, або, в усякому разі, не доведеться платити так багато.

Як не розглядай невирішене податкове питання в гемблінгу — виглядає все це дуже погано. Погано для організаторів азартних ігор, погано для гравців, але, що найважливіше, погано для держави, яка не отримає від легалізації нічого: ні соціальних бонусів, ні податків. Все залишиться в «тіні».

Зараз уже пройшов узгодження в комітеті та перебуває в розкладі пленарного тижня ВР з 15-го по 18-е вересня законопроєкт 2713-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор і лотерей».

Це рішення зможе позбавити бізнес від перекосу та врівноважити інтереси держави, організаторів азартних ігор і гравців. У пояснювальній записці до даного законопроєкту йдеться:

«У країнах ЄС використовується досить простий підхід. «Дорогі» ліцензії — низькі податки, або «дешеві» ліцензії та високі податки, але так, щоб і «дорогі» ліцензії, і високі податки — це нонсенс».

Чи це не означає, що навіть парламентарі визнають наявність ситуації, коли ігрова галузь має податкове навантаження.

Фактично, ті з операторів, які зважаться зайти на ринок без податкових змін, накинуть на себе податковий зашморг, який позбавлятиме їх кисню, поки вони не почнуть шукати схеми оптимізації або взагалі вирішать піти з ринку доти, поки не відбудеться лібералізація законодавства.

Тому треба визнати, що законопроєкт 2713-д принесе податкову рівновагу гральної галузі:

Без даних податкових змін гральна галузь залишиться в «тіньовій» та офшорній зоні, з якої дуже важко вибиратися.

Щоб держава та суспільство стали справжніми вигодонабувачами гемблінгу, потрібно спочатку встановити податкову рівновагу — а потім перебувати в добробуті від досконалого історичного рішення», – цитує пана Коваля The Page.

Партнер Parimatch: «Гральний бізнес неможливо розвивати без врегульованого податкового поля»

Кучухідзе розповів, якою буде система оподаткування грального бізнесу

Опубліковано у: Новини
Теги: ,,
Поділитися:
Схожі записи
Офіс Генпрокурора заблокував понад 2500 нелегальних гемблінг-сайтів в Україні
18:09, 11 Вересня 2020
Верховний суд Іспанії скасував обмеження для реклами азартних ігор, зокрема для знаменитостей
18:09, 11 Вересня 2020
Перед своєю ліквідацією КРАІЛ вимагає заблокувати доступ до трьох нелегальних БК
18:09, 11 Вересня 2020
У Казахстані заборонять азартні ігри для держслужбовців, військових, боржників та осіб до 25 років
18:09, 11 Вересня 2020
Парламент схвалив ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом
18:09, 11 Вересня 2020
Букмекерська компанія VBET усунула збій – клієнти знову можуть виводити гроші
18:09, 11 Вересня 2020
Коментарі
Написати коментар
Повна версія