Увійти

Енді Руїс-молодший vs Ентоні Джошуа: на кого ставити в майбутньому бою?

09:10, 21 Жовтня 2019
Тарас Гончар
Підписатися Читати в повній версії

7 грудня 2019 року відбудеться матч-реванш за звання чемпіона світу у важкій вазі між Енді Руїсом-молодшим, який не так давно завоював цей титул, і претендентом на корону Ентоні Джошуа. Бій пройде в місті Ер-Ріяд (Саудівська Аравія) на розташованому під відкритим небом рингу, з місткістю трибун 12 тисяч глядачів. Експерти БК Pinnacle розповідають, як ставити на майбутній бій.

Поділитися:

Енді Руїс-молодший vs Ентоні Джошуа: на кого ставити в майбутньому бою?

Нагадаємо, що в червні Руїс виграв вирішальний поєдинок у Джошуа, нокаутувавши свого суперника в сьомому раунді, таким чином відразу позбавивши його поясів найсильнішого боксера-важковаговика в світі за версіями WBA, IBF, WBO і IBO. Зрозуміло, британець горить бажанням повернути всі ці титули назад.

Фізичні дані і статистика суперників

Мексиканець Андрес «Енді» Понсе Руїс-молодший на прізвисько «Руйнівник» – правша з ростом 188 сантиметрів. Йому 30 років, і за свою професійну кар’єру, яка триває ось уже 11 років, він провів 34 бої, з яких виграв 33, в тому числі 22 – нокаутом.

29-річний британський боксер Ентоні Джошуа – гігант зі зростом 198 сантиметрів. Стійка у нього також лівостороння. У 2012 році в Лондоні він став володарем золотої олімпійської медалі у вазі понад 91 кілограм, а рік по тому перейшов у професіонали. За цей час він провів 23 поєдинки на ринзі, з яких виграв 22 (в тому числі 21 – нокаутом). Таким чином, поразка від Руїса стала першою для Джошуа на професійному рингу.

Статистика першого бою Руїса і Джошуа

Руїс завдав суперникові 219 ударів в поєдинку в Нью-Йорку в червні, водночас Джошуа відповів тільки 186 разів. При цьому у мексиканця мети досягли 75 ударів (34%), з них 49 потрапили в голову і 26 – в тіло. Статистика ж британця така: цілі досягли тільки 54 удари (29%), в тому числі 34 в голову і 20 в тіло.

Якщо ж говорити про силові удари, то тут перевага Руїса більш ніж дворазова (124 проти 61), і майже дворазова за точністю (36 проти 19). При цьому найпотужнішим ударом у обох опонентів був правий аперкот.

Всі ці дані свідчать про дуже низьку точність ударів Джошуа в першому бою. Саме цей фактор і став в результаті ключовим: Руїс просто вимотав свого суперника.

Докладний розбір першого бою

Перед тим поєдинком коефіцієнти ставок провідних букмекерських контор планети на перемогу Енді Руїса перевищували 17,0 – іншими словами, підсумкова перемога мексиканця стала повною несподіванкою для букмекерів, і взагалі чи не найсенсаційнішою в боксерських боях професіоналів-важковаговиків за останні 30 років.

На доказ можна навести такі приклади розгромних перемог: Бастера Дугласа над Майком Тайсоном (43,0), Коррі Сандерса над Володимиром Кличком (21,0) і Хасіма Рахмана над Ленноксом Льюїсом в 2001 році (21,0) – ці коефіцієнти куди краще вказують на те, наскільки несподіваною була перемога Руїса-молодшого.

Мабуть, ключовою помилкою Джошуа стала його недооцінка здатності суперника швидко відновитися: після того, як він відправив Руїса в нокдаун у третьому раунді, фаворит спробував швидко завершити поєдинок на свою користь – і наробив купу помилок.

Перевага мексиканця позначилася в його більш швидких руках і в умінні ефективно використовувати контратаки. А британець занадто нервував, що було помітно ще до першого удару гонга. Так, Джошуа виклався «на повну котушку», ось тільки цього виявилося недостатньо для перемоги.

Чемпіон світу у важкій вазі колишній олімпійський чемпіон, як виявилося, не володіє достатніми навичками подолання болю і здатністю «тримати удар». Зрозумівши це, Енді Руїс перейшов в сьомому раунді до агресивних атакувальних дій і красиво завершив бій.

Оцінка можливостей Енді Руїса-молодшого

Якщо оцінювати фізичну форму мексиканського боксера лише за зовнішніми даними, вам, можливо, прийде на розум порівняння з таким собі телепнем, навряд чи здатним на серйозні досягнення в спорті. Так, його типаж далекий від ідеальних пропорцій інших відомих чемпіонів-важковаговиків, але, як з’ясовується, для професіонала це не найголовніше.

Варто нагадати, що ще до початку своєї професійної кар’єри Руїс провів на аматорському рівні 110 боїв, перемігши при цьому в 105 з них – високий показник! Він двічі вигравав чемпіонат Мексики в своїй категорії і представляв країну в олімпійському Пекіні (у відбірковому турнірі).

Він досить повільно ріс в професійному плані, залишаючись таким чином особливо не поміченим для широкої спортивної громадськості. Наприклад, ще три роки тому Руїс мав битися з Х’юї Ф’юрі за титул чемпіона світу за версією WBO, проте в останній момент поєдинок був скасований. У підсумку йому довелося зійтися в сутичці з чемпіоном WBO Джозефом Паркером: той бій, що відбувся в новозеландському Окленді, став в результаті єдиним, в якому він на даний момент зазнав поразки (за рішенням суддів з мінімальною перевагою суперника).

Експерти досі так і не зійшлися в думці, що все-таки стало головною причиною поразки фаворита – не найкраща форма Джошуа, в якій він перебував на той момент, або ж бойовий стиль Руїса-молодшого, максимально незручний для британця? Так чи інакше, але у мексиканського боксера перед поєдинком-реваншом є виразна психологічна перевага: Ентоні і його тренерському штабу тепер доведеться серйозно поламати голову, як підібрати ключі до перемоги.

Найкращі з його попередників тому і ставали найкращими, тому що їм вдавалося, по-перше, максимально відволіктися від попереднього фіаско, а по-друге, скорегувати власну методику бою так, щоб в результаті помститися суперникові. Але так чи легко буде «розкусити» Руїса?

До того ж Джошуа, крім усього іншого, ще й виведений з власної зони комфорту: він зазнав від свого суперника першу за всю кар’єру поразку, та й битися належить, швидше за все, в оточенні трибун, які будуть більше підтримувати «вискочку»-мексиканця. Не факт, що британцеві вдасться впоратися з настільки потужним психологічним пресом і досягти бажаної перемоги.

На кого ж слід ставити?

Щоб взяти реванш, британському боксеру необхідно в першу чергу значно підвищити результативність ударів – до того рівня, який він показував у поєдинку з Джозефом Паркером. А оптимальною для нього тактикою стане постійне утримання дистанції і використання при цьому своїх фізичних переваг – потужності, зросту та довжини рук.

Все це повинно доповнюватися концентрацією, дисциплінованістю та здатністю не кидатися в бій безрозсудно (особливо після отримання болісних ударів). Якщо Джошуа не зможе взяти урок з попереднього поєдинку і поміняти стиль, поразка у новому бою може стати ще принизливішою. Тому бетторам, що збираються зробити ставки на цей бій, необхідно уважно стежити за підготовкою обох суперників.

Згадаймо, що, коли довга переможна серія Володимира Кличка була перервана в 2003 році в бою з Коррі Сандерсом, українець зумів під пильним наглядом своїх тренерів змінити тактику, проявляючи обережність і увагу до захисту (найчастіше нехтуючи цим раніше), і в підсумку провів після цього ще двадцять переможних боїв на чемпіонському рівні. Приблизно так варто вчинити і британцеві, пожертвувавши видовищністю своїх поєдинків в обмін на максимальну ефективність.

І все ж думається, що Джошуа зможе осоромити натовп скептиків і набагато краще, ніж минулого разу, підготуватися до поєдинку. Тоді його швидкості, сили і вміння вистачить для реваншу, а сам бій триватиме довше, ніж нам прогнозують букмекери.

Опубліковано у: Знання: Букмекерські вилки, Поради гравцям
Теги: ,,
Поділитися:
Схожі записи
Стратегія ставок на футбол в режимі live
09:10, 21 Жовтня 2019
Інформація про ставки типу «грошова лінія»: що це таке?
09:10, 21 Жовтня 2019
Розрахунок сум ставок як мірило успіху на ринку
09:10, 21 Жовтня 2019
Коментарі
Написати коментар
Повна версія