Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Юрист вбачає корупційні ризики у роботі Комісії з регулювання азартних ігор

Владислав Стародубцев
Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» поки не зміг повноцінно запрацювати. Партнер юридичної фірми «Грищенко та партнери» Дмитро Грищенко називає пандемію COVID-19 однією з причин, що гальмує запуск ринку азартних ігор у нашій державі.
Грищенко вбачає можливі корупційні ризики у роботі Комісії з регулювання азартних ігор

Грищенко вбачає можливі корупційні ризики у роботі Комісії з регулювання азартних ігор

Окрім цього, юрист вбачає можливі корупційні ризики у роботі Комісії з регулювання грального бізнесу та лотерей.

У коментарі бізнес-порталу Delo.ua він зазначив, що перед ухваленням у другому читанні закону про легалізацію азартних ігор у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів анонсували отримання щорічного доходу у державну скарбниці на рівні 4-6 мільярдів гривень.

За його словами, потенційні інвестори та гемблінг-оператори поки що не поспішають заходити на ринок азартних ігор України, позаяк у світі триває пандемія COVID-19.

«Не сказав би, що інвестор або оператор азартних ігор сильно рветься відкривати або ліцензувати гральний бізнес через пандемію коронавірусу.

У деяких випадках казино інтегрувалися в інтернет і реєструють сервери у найбільш зручних країнах для такого типу бізнесу. Наприклад, можна поставити сервери у Німеччині або у Бразилії, або будь-який іншій країні. А вже на самій платформі обирайте мова англійську, португальську, російську, українську, єврейську. А ось пограти офф-лайн в Україні поки немає можливості.

Як на мене, то реалізація закону йде повільними темпами і він поки не може повністю функціонувати. Тому наразі ніхто не придбав жодної ліцензії», – пояснює юрист. 

Грищенко каже про постійні проблеми, що супроводжують процес запуску грального бізнесу: то не можуть сформулювати вимоги для конкурсу з відбору членів Національної комісії з регулювання азартних ігор і лотерей, то наглядова раду Комісії не можуть сформувати. При цьому, як каже Грищенко, саме цей уповноважений орган відповідатиме за організацію азартних ігор – за контроль і всі підзаконні документи.

Окрім цього, експерт звертає увагу, що навіть на етапі формування ринку азартних ігор він бачить низку корупційних ризиків.

«Щодо корупції в Комісії: будь-які відносини людина-людина, плюс досить розмиті вимоги щодо видачі ліцензій, які за одних і тих самих вхідних даних дозволяють одним видати ліцензію, а іншим – відмовити, несуть в собі високі корупційні ризики.

На сьогодні не можна оцінити ефективність роботи Комісії, оскільки вона не сформована і поки не функціонує. Судячи з усього, до нового року (мова про 2021-й рік – «РБ») вона так і не почне свою роботу.

Для повноцінної роботи Комісії потрібно як мінімум п’ятеро. Законодавець же переніс продовження конкурсу на невизначений термін, а через пандемію коронавірусу процедуру змінили. Коли парламент затвердить нові умови і норми – конкурси відновляться. Але в самій Верховній Раді дату голосування не називають», – резюмував партнер юридичної фірми «Грищенко та партнери».

Втім, як повідомляв «Рейтинг Букмекерів», Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей нещодавно запустила власний сайт, а перше засідання новоствореного регуляторного органу відбулося минулої п’ятниці, 20-го листопада.

Нещодавно Кабмін призначив ще двох членів регулятора, а це означає, що Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей зможе повноцінно запрацювати, позаяк утворився кворум (керівник і четверо з шести членів), а це означає, що уповноважений орган має право приймати рішення. Ще двох членів регулятора Кабінет Міністрів затвердить незабаром.

Як раніше стало відомо, ринок азартних ігор України зацікавив інвесторів з Польщі та Туреччини, про це розповів політолог-міжнародник, експерт у сфері грального бізнесу Антон Кучухідзе.

Кучухідзе розповів, чи стане коронавірус перешкодою для розвитку грального бізнесу в Україні

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт