Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Є 5 запобіжників: Петренко розповів, що убереже гральний ринок України від засилля операторів з Росії

Владислав Стародубцев
Легалізація азартних ігор не тільки дає можливість забезпечити ефективний контроль за цією сферою діяльності і отримувати гроші в бюджет, а й дозволить обмежити доступ юридичних осіб держави-агресора до грального бізнесу України. Про це розповів доктор політичних наук, директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.
Петренко розповів, що убереже гральний ринок України від засилля операторів з Росії

Петренко розповів, що убереже гральний ринок України від засилля операторів з Росії

«Запуск в Україні цивілізованого грального бізнесу ставить на порядок денний ще одне важливе питання – недопуск до цієї сфери російських компаній.

Легалізація азартних ігор не тільки дає можливість забезпечити ефективний державний контроль за цією сферою діяльності і отримувати гроші в державний бюджет, а й дозволяє обмежити доступ юридичних осіб держави-агресора/держави-окупанта до цього ринку. Всі необхідні норми прописані в профільному законі.

Це абсолютно правильне і принципове питання, оскільки «лотерейники» до цього дуже сильно грішили наявністю російського капіталу, який прекрасно себе почував, незважаючи на окупацію Криму та події на Донбасі.

Профільний закон містить чіткі положення, які роблять неможливою роботу юридичних осіб, так чи інакше пов’язаних з державою-агресором/державою-окупантом. 

Так, стаття 14 профільного Закону, яка регламентує вимоги до операторів азартних ігор і згідно з якою організатором азартних ігор може бути виключно юридична особа – резидент України, містить п’ять важливих положень, що виключають юридичних осіб держави-агресора/ держави-окупанта.

По-перше, керівниками, головними бухгалтерами, власниками істотної участі та кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи – резидента України – не можуть бути громадяни держави, визнаної відповідно до закону державою-окупантом і/або визнаною державою-агресором щодо України.

По-друге, компанія оператор азартних ігор не може бути особою, яка прямо чи опосередковано в значенні, наведеному в статті 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції», резидентами іноземної держави, визнаної відповідно до закону державою-окупантом і / або державою-агресором щодо України, або діє в її інтересах.

По-третє, кінцеві бенефіціарні власники компанії організатора азартних ігор не можуть бути резидентами іноземної держави, визнаної відповідно до закону державою-окупантом і/або визнаною державою-агресором щодо України.

По-четверте, учасники (акціонери) компанії організатора азартних ігор не можуть бути кінцевими бенефіціарними власниками резидента іноземної держави, визнаної відповідно до закону державою-окупантом і /або державою-агресором щодо України.

По-п’яте, компанія організатор азартних ігор не може володіти прямо або побічно (через іншу фізичну або юридичну особу) будь-якою часткою резидента іноземної держави, державою, визнаною  відповідно до закону державою-окупантом і/або державою-агресором щодо України.

Все це дуже важливі запобіжники від діяльності в будь-якому вигляді держави-агресора або держави-окупанта щодо нашої країни на легальному ринку азартних ігор в Україні. Регулятор буде моніторити всі ці факти і запобігати їм відповідно до закону.

Очевидно, розуміючи цю ситуацію, ми маємо сьогодні такий жорсткий опір легалізації азартних ігор в Україні з боку «лотерейників».

Адже логічно виникає питання, а що буде з «державними» лотерейними компаніями, в тілі яких є російський капітал? Все це їм дуже невигідно, але дуже корисно в цілому для країни. Але їх це не цікавить, позаяк вони думають про інше. Вони мислять категоріями не про протистояння державі-агресору або державі-окупанту, а про втрату солідного тіньового доходу, швидше за все виправдовуючи себе тим, що гроші нібито не пахнуть.

На відміну від тіньового сегмента легальний гральний бізнес зображає політичну і геополітичну реальність. Законодавець чітко усвідомлював ту шкоду, яку приносить держава-агресор/держава-окупант Україні, тому і вписав відповідні обмежувальні норми.

З моменту запуску ринку азартних ігор м’яч буде на боці Регулятора, який повинен буде проводити ретельний моніторинг вищевикладених фактів та не допускати можливості юридичним особам країни-агресора вести господарську діяльність в Україні», – підсумував пан Петренко в коментарі порталу Delo.ua.

Як інформував «Рейтинг Букмекерів», державна система онлайн-моніторингу може запрацювати навесні наступного року.

Рудий оцінив перспективи видачі перших гемблінг-ліцензій цьогоріч

Кучухідзе: «Легалізація азартних ігор сприятиме становленню України на рейки фінансової незалежності»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт