Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

УАФ може прирівняти стимулювання команд до матчів з фіксованим результатом

Владислав Стародубцев
Комітет етики та чесної гри Української асоціації футболу опублікував заяву щодо стимулювання третіми командами.
УАФ може прирівняти стимулювання команд до матчів з фіксованим результатом

УАФ може прирівняти стимулювання команд до матчів з фіксованим результатом

Футбольні чиновники нагадали, що заборона стимулювання учасників матчу третіми командами існує в європейському футболі досить давно. У дисциплінарних правилах УЄФА, ФІФА і УАФ таке стимулювання розглядається як неправомірне, позаяк може мати вплив на хід та результат матчу з метою отримання переваги для третьої особи.

«Не маючи цього на меті, фінансово сильні клуби також впливають на ставлення інших команд до матчів, які можуть передувати стимульованим.

Особливо в кінці сезону команди, в яких відсутня турнірна мотивація, починають розглядати матчі за ознакою зовнішнього стимулювання, й у нічим не вмотивованій грі футболісти можуть берегти сили, щоб викластися на повну в наступному, стимульованому ззовні, матчі. 

Таким чином, фінансово спроможні клуби своїми можливостями впливають на перебіг подій і в інших матчах своєї ліги, що є неправомірним впливом на хід матчу, відповідно до вищезгаданих регламентних норм», – мовиться у заяві головного керівного футбольного органу країни. 

На переконання Комітету з етики та чесної гри, стимулювання негативно впливає на психологію футболістів та їхнє ставлення до виконання своїх обов’язків. 

«Ведення чесної спортивної боротьби більш завзято, аніж у звичайних матчах, прирівнюється до умисного ухилення від її ведення, і не виключено, що така гнучкість у мотивації може бути використана футболістами пізніше для гри «на контору». 

Немає різниці, з якою метою заохочують клуб або конкретних гравців — із метою зіграти краще або гірше, оскільки в обох випадках це є впливом ззовні». 

З огляду на вищесказане збільшується ризик гри на «контору», вважають в УАФ. 

«Отримання грошового стимулювання для кращого виступу в матчі може стати спокусою для клубу або окремих гравців зробити ставки на власний матч. Навіть якщо команда розміщує ставки на власну перемогу, це все одно буде порушенням чинного законодавства, яке забороняє здійснювати це на власні матчі, а також більш жорстких положень Кодексу етики та чесної гри, які забороняють будь-які ставки на спорт учасникам змагань із футболу.

Крім того, не виключено, що отримавши стимулювання, команда витратить гроші на підкуп арбітра, що, разом зі ставками на програш суперника, є грою «на контору» та іншим різновидом договірного матчу». 

На окремі запити Комітету з етики та чесної гри УАФ відповідні підрозділи УЄФА та ФІФА також підтвердили, що їхні правила про заборону договірних матчів розповсюджуються й на таке стимулювання. 

«Комітет наполягає, що фінансове або будь-яке інше стимулювання третьою командою учасників матчу з метою досягнення нею сприятливого турнірного становища є порушенням Кодексу етики та чесної гри УАФ, Дисциплінарних правил УАФ, аналогічних дисциплінарних положень УЄФА та ФІФА.

Комітет також наголошує, що неповідомлення про достовірно відомі факти такого впливу прирівнюється до самого порушення».

У Комітеті етики та чесної гри пообіцяли найближчим часом внести свої пропозиції змін до Дисциплінарних правил УАФ у частині виокремлення стимулювання третіми командами як окремого різновиду договірних матчів. 

Циганик поділився інсайдом про події перед матчем «Шахтар» – «Минай»

Баранка: «Ситуація в Європі важча, ніж в Україні, після карантину кількість договірних матчів зросла на 200%»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт