Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

У Верховній Раді зареєстрували нові законопроєкти, пов’язані з легалізацію азартних ігор

Владислав Стародубцев
В українському парламенті з’явилася низка законопроєктів, пов’язаних з легалізацією азартних ігор, а Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей надала власний висновок щодо кожної законодавчої ініціативи.
У Верховній Раді зареєстрували нові законопроєкти про гральний бізнес

У Верховній Раді зареєстрували нові законопроєкти про гральний бізнес

Мова про законопроєкт №5207 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (щодо сприяння боротьбі з ігровою залежністю) і альтернативні до нього № 5207-1, 5207-2, 5207-3, 5207-4. «РБ» розповідає, що передбачає кожен з документів. 

№5207 за авторством позафракційного Олександра Дубінського 

Законопроєктом пропонується внести зміни до профільного закону «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» для уточнення на законодавчому рівні вимог до розташування залів гральних автоматів та букмекерських пунктів, а також усунення суперечності при формуванні складу Комісії з регулювання азартних ігор. 

Які положення там передбачені?

  • Уточнити зобов’язання банку щодо обмежень стосовно осіб, які провадять діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в мережі Інтернет з порушенням вимог профільного законодавства, тобто пропонується блокувати транзакції нелегальних гральних операторів; 
  • Уточнити вимоги до розташування залів гральних автоматів та букмекерських пунктів відносно приміщень закладів освіти;
  • Виключити із закону пункт, за яким голова та члени Комісії призначаються на посади та звільняються з посад Кабміном;
  • Можливість внесення до реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та участь в азартних іграх, інформацію про осіб, які внесені до аналогічних реєстрів інших держав. 

Висновок КРАІЛ – проєкт закону може бути прийнятий за основу з урахуванням зауважень та пропозицій, висловлених регулятором. 

№5207-1 за авторством Андрія Мотовиловця («Слуга Народу»)

Мета законопроєкту – виправлення існуючих технічних помилок та вирішення існуючих протиріч в тексті профільного закону. За словами авторів законодавчої ініціативи.

Що пропонується?

  • Усунути існуючі колізії в положеннях закону щодо складу та структури Комісії з регулювання азартних ігор. Зокрема, пропонують виключити статтю закону, за якою голову та членів регулятора призначає конкурсна комісія, погоджена Комітетом ВР з питань фінансів, податкової та митної політики; 
  • Виправити технічні помилки в законі; 
  • Вдосконалити регулювання азартних ігор в Україні.

Висновок КРАІЛ – законопроєкт може бути прийнятий за основу і в цілому підтримується. 

№5207-2 за авторством Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина»)

Ціль законопроєкту – уточнення вимог щодо розташування залів гральних автоматів та букмекерських пунктів, а також  врегулювання аспектів, пов’язаних з рекламою азартних ігор,  що сприятимуть превенції гемблінгу та зниженню кола осіб, що страждають на ігрову залежність. 

Що пропонується?

  • Дублюється положення проєкту закону №5207 щодо блокування банками транзакцій, пов’язаних з нелегальними операторами і про уточнення вимог до розташування залів гральних автоматів та букмекерських пунктів відносно приміщень закладів освіти;
  • Встановити вимоги до реклами азартних ігор або організаторів азартних ігор, будь-якої іншої діяльності з рекламування азартних ігор;
  • Затвердити порядок  превенції гемблінгу. 

Висновок КРАІЛ – законопроєкт може бути прийнятий, але за умови виправлення низки неточностей: є двозначність викладу і внутрішні взаємосуперечності. 

№5207-3 за авторством Олега Марусяка («Слуга Народу»)

Законопроектом пропонується внести зміни до ЗУ «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» задля для усунення колізій та суперечності формування Комісії з регулювання азартних ігор, а також виправлення існуючих технічних помилок.

Що пропонується?

  • Виключити частину 3 статті 7 профільного закону, що протирічить частині 2 статті 7. Словом, віддати Кабінету Міністрів виключне право на формування складу регулятора грального бізнесу;
  • Вдосконалити регулювання азартних ігор: мова про доповнення  положення щодо Державної системи онлайн-моніторингу;
  • Виправити технічні помилки в профільному законі;

Висновок КРАІЛ – документ можна ухвалити, якщо прибрати низку неточностей

№5207-4 за авторством Наталії Королевської (ОПЗЖ)

Цілі і завдання проекту закону – вжиття заходів, направлених на боротьбу з ігровою залежністю та подолання негативних наслідків запровадження ринку азартних ігор, шляхом скасування закону про легалізацію азартних ігор та відновлення заборони грального бізнесу.

Що пропонується?

  • Визнати ЗУ «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» таким, що втратив чинність;
  • Відновити дію ЗУ «Про заборону грального бізнесу в Україні» у редакції, яка була чинною станом на серпень минулого року.

Висновок КРАІЛ – законопроект не може бути прийнятий та в цілому не підтримується. Читайте за посиланням, чому цей документ відмовилися підтримати.

Є одне «але»: юристка розповіла, за якої умови оператори з Грузії вийдуть на гральний ринок України

Загальну сума надходжень у бюджет від продажу гемблінг-ліцензій перевищила 300 млн грн

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт