Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Олександр Петрик: «Букмекери зробили крок назустріч кіберспорту, хоча до цього він був не в пріоритеті»

Тарас Гончар
Професійний кіберспортивний аналітик CQ, постійний учасник студії аналітики на турнірах, освітлюваних SLTV, Олександр Петрик дав інтерв’ю «Рейтингу Букмекерів», у якому розповів про вплив коронавірусу на кіберспорт, поділився порадами для бетторів-новачків і назвав свій топ-5 найкращих українських гравців у Counter-Strike.
Олександр Петрик: «Букмекери зробили крок назустріч кіберспорту, хоча до цього він був не в пріоритеті»

Олександр Петрик: «Букмекери зробили крок назустріч кіберспорту, хоча до цього він був не в пріоритеті»

– Олександре, світовий спорт фактично зупинився на два місяці через пандемію коронавірусу. Як карантин вплинув на кіберспорт?

Кіберспорт на тлі інших видів спорту цвіте і пахне, бо майже усі змагання, які мали б відбутися на стадіонах, успішно змінили свій формат на онлайн. Було перенесено з травня на листопад головний турнір року у Counter-Strike (ESL One Rio Major), на наступний рік перенесли і найбільше змагання з Dota 2 (The International). Але за рахунок великої кількості онлайн-чемпіонатів глядацька аудиторія кіберспорту зростає, у букмекерів кіберспорт став зараз одним із найцінніших активів, а тому ліній на нього навіть стало більше. Я бачу навіть більше позитивних моментів для кіберспорту від карантину, як би дивно це не звучало.

Кіберспорт – це спорт 21-го століття, ери технологій та інтернету. Його аудиторія зростає, більша частина його аудиторії – це молодь. Отож тенденція безумовно позитивна і за декілька десятків років, можливо, кіберспорт стане популярнішим за футбол.

– Наскільки змінилася гра в кіберспорті після переходу офлайн-турнірів винятково в онлайн?

– Найсильніші команди світу роками не мали досвіду гри в онлайн-змаганнях, бо їхній графік до цього був перенасичений офлайн-турнірами. Тому більшість із них зараз у скрутному становищі, бо не можуть швидко адаптуватися до онлайну, ось чому ми бачимо багато сенсаційних результатів, як, наприклад, на Road to Rio.

– Наш експерт і спортивний аналітик однієї БК Максим Кравець запевняв, що роль кіберспорту за останній час стала вагомішою і продовжує зростати. Чи погоджуєтеся з такою думкою?

– Кіберспорт і без епідемії був одним із найбільш активно зростаючих видів спорту. Ще 20 років тому кіберспорту майже не існувало, це була субкультура у підвальних приміщеннях комп’ютерних клубів. А зараз цей вид спорту збирає стадіони, на це приймаються ставки, а найкращі гравці мають мільйони підписників у соцмережах. Завдяки епідемії багато хто для себе відкрив кіберспорт. Тому з думкою Максима важко не погодитися.

– Чи реально, щоб у майбутньому віртуальний спорт став популярнішим за реальний?

– Ми з вами живемо у період бурхливого розвитку технологій, а тому і спорт буде трансформуватися. Кіберспорт – це спорт 21-го століття, ери технологій та інтернету. Його аудиторія зростає, більша частина його аудиторії – це молодь. Отож тенденція безумовно позитивна і за декілька десятків років, можливо, кіберспорт стане популярнішим за футбол. Але до цього ще дуже великий шлях.

Кіберспорт стане більш привабливим для спонсорів, бо його, як бачите, навіть всесвітня пандемія не здатна зупинити.

– Через коронавірус футбольні клуби відчули серйозний фінансовий удар і стали врізати зарплати гравцям. У кіберспорті ситуація аналогічна?

– Так, я чув про те, що гравці нині першої команди світу з CS:GO, Astralis, погодилися на зменшення своєї зарплатні на період коронавірусу. Впевнений, щось подібне у багатьох командах відбувається, але масштаби менші через те, що і масштаб проблеми для кіберспорту не такий великий, як для футболу.

Іван Громіков: «У прогнозах краще не намагатися здивувати самого себе»

– Відомі спортсмени та клуби перераховують мільйони доларів на боротьбу з коронавірусом. Чи допомагає кіберспортивна спільнота медикам під час пандемії?

– Так, влаштовуються благодійні чемпіонати, шоуматчі або просто трансляції, гроші відправляються на підтримку медикам. Наприклад, київська студія WePlay свій чемпіонат під назвою Pushka проводить в тому числі і з благодійною метою. Таких випадків багато зараз.

– Як, на вашу думку, взагалі зміниться кіберспорт внаслідок коронавірусу?

– Цей період стане для всіх уроком. Бюджети команд, турнірних операторів та усіх учасників кіберспортивної індустрії будуть враховувати форс-мажорні обставини. Але і кіберспорт стане більш привабливим для спонсорів, бо його, як бачите, навіть всесвітня пандемія не здатна зупинити.

Для повних новачків рекомендую почати з FIFA чи CS:GO — це дві найпростіших для розуміння дисциплін. Після тижня-двох регулярного перегляду трансляцій можна вже починати робити якісь усвідомлені ставки.

– Чи змінилося щось останнім часом для людей, які роблять ставки на кіберспорт?

– Стало більше змагань, більше ліній, більше ринків. Більшість букмекерів зробила крок назустріч кіберспорту, хоча до цього він був не в пріоритеті. А ще стало більше неочікуваних результатів, особливо поразок команд-фаворитів, але це стандартна ситуація для усіх онлайн-змагань, нічого дивного тут немає, просто треба бути до цього готовим.

– На що рекомендуєте звертати увагу бетторам, які лише почали своє знайомство з кіберспортом?

– Для повних новачків рекомендую почати з FIFA чи CS:GO — це дві найпростіших для розуміння дисциплін. Кіберфутбол візуально нічим від реального футболу не відрізняється. Counter-Strike — це симулятор контртерористичної операції у форматі 5х5, там дуже легко зрозуміти правила і в інтернеті є багато інформації про команди та турніри. Ну і якщо хочете повністю зрозуміти ту чи іншу гру, то просто завантажте її собі на комп’ютер та пограйте. Це найшвидший спосіб розібратися.

– Скільки потрібно часу для вивчення гравців і команд, щоб скласти загальну картину та впевнено робити ставки на кіберспорт?

– Впевнено навіть я не можу робити ставки, хоча й слідкую за змаганнями вже років з 10. У CS:GO, я думаю, можна робити ставки, якщо трошки пограти, зрозуміти правила та принципи гри, а після тижня-двох регулярного перегляду трансляцій можна вже починати робити якісь усвідомлені ставки.

Іноді якийсь казус наприкінці гри може зіпсувати результат, але від форми колективу залишиться хороше враження. На цьому можна часто ловити букмекерів.

– Як у вас відбувається підготовка до прогнозу?

– Статистика у кіберспорті дуже часто буває оманливою. Наприклад, якась команда може мати 100% вінрейту на якійсь карті, але зіграти її лише двічі за місяць. Це досить мало, тому до статистики завжди варто ставитися критично. Тому мій підхід – це якісний аналіз статистики.

– Наскільки вагомим є перегляд матчів для того, щоб робити успішні ставки?

– Обов’язково треба дивитися матчі, так набагато легше зрозуміти, у якій формі перебуває команда. Іноді якийсь казус наприкінці гри може зіпсувати результат, але від форми колективу залишиться хороше враження. На цьому можна часто ловити букмекерів. І в лайві можна часто влучно ставити, розуміючи, що, наприклад, одна з команд повела 8-1 у рахунку, але кожний раунд вигравала дуже тонко. Тому тут є великий шанс на камбек. Не дивлячись матч, робити такі прогнози важко.

Максим Гіленко: «Роблю ставки в лайві, коли коментую матчі»

– Чи розміщуєте ставки на власні прогнози?

– Іноді роблю ставки, але не так часто, як пишу прогнози.

– Які ставки вам більше до вподоби? 

– У кіберспорті краще ставити в лайві, там часто грають великі коефіцієнти. Експреси в мене працюють дуже рідко, тому я перевагу віддаю ординарам.

– У вас достатньо високий середній коефіцієнт ваших прогнозів (2,3).

– Для мене не цікаво робити прогнози на очевидні події, тому я намагаюся завжди вибрати якийсь варіант ставки, де буде високий коефіцієнт з великим, як на мене, шансом виграшу. Ставити на коефіцієнт 1.3 у прематчі не бачу сенсу, краще вже в лайві спіймати момент, коли фаворит програє декілька раундів і коефіцієнт на нього піде вгору.

У Natus Vincere зберігаються досить чудові шанси вийти на «мейджор». Тому фанатам панікувати не варто.

– Головна новина прямо зараз – поразка Natus Vincere від Hard Legion і виліт з турніру ESL One: Road to Rio. За вашими прогнозами, чи вийде українська команда на «мейджор»?

– Шанси в них зберігаються і досить чудові. У команди є рейтингові очки ще зі Starladder Major, тому хлопці мають можливість не найкращим чином виступити на цих відбіркових чемпіонатах, але все одно вийти на «мейджор». Тому фанатам панікувати не варто, а ось гравцям, звичайно, варто подумати над тим, як виправити результати на майбутніх чемпіонатах серії RMR.

– Олександр «s1mple» Костилєв вважається одним із найкращих у Counter-Strike. Як виглядає ваш топ-5 найкращих українських гравців у CS?

– Якщо обирати серед активних кіберспортсменів на сьогоднішній момент, то окрім s1mple я б обов’язково додав до цього списку somedieyoung з Team Spirit, bondik з Winstrike, rAge з Hard Legion та B1T з Na`Vi Junior (авансом!). Інші, на жаль, зараз або в інактиві, або давно вже не показували себе на серйозних чемпіонатах.

Вадим Скічко: «Одного разу до мене підійшов хлопець і подякував за прогнози, завдяки яким зміг підзаробити»

Юрій Шевченко: «Моя найбільша перемога – це Стів Брюс у «Ньюкаслі» з коефіцієнтом 51,0»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт