Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Олег Федорчук: «В інтелекті псевдофанатів «Динамо» я сильно сумніваюся»

Рейтинг Букмекерів
Відомий футбольний фахівець Олег Федорчук поділився з «Рейтингом Букмекерів» думками щодо чемпіонства київського «Динамо» та конфлікту Луческу з фанатами столичного клубу. Спеціаліст бачить запорукою успіху киян провал «Шахтаря», ідеї Суркіса і роботу румунського тренера. Експерт вважає, що за людьми, які не хочуть бачити Луческу біля керма «Динамо», хтось стоїть…
Олег Федорчук: «В інтелекті псевдофанатів «Динамо» я сильно сумніваюся»

Олег Федорчук: «В інтелекті псевдофанатів «Динамо» я сильно сумніваюся»

Обігравши «Інгулець», «Динамо» достроково завоювало золоті медалі чемпіонату. Вперше за п’ять років. До тріумфу «Біло-синіх» привів румунський фахівець Мірча Луческу, який свого часу довгі роки працював в стані найлютішого ворога «Динамівців» – донецькому «Шахтарі». В чому на вашу думку запорука успіху киян? 

— На результат «Динамо» вплинуло два фактори. По-перше, це більш ніж очевидний спад в грі «Шахтаря». Ще за керування Паулу Фонсекої стало помітно, що вектор, зроблений на бразильців, пробуксовує. Не просто ж так свого часу звільнили Луческу після провального чемпіонату. Всім стало ясно, що «Гірникам» потрібно шукати нові шляхи. Фонсека спробував спочатку грати в інший футбол, але потім злякався негативного результату і знову почав йти тією дорогою, яку протоптав Луческу. Після Фонсеки теж саме робив і Каштру. Проте всім відомо, що молоде вино не розливають в старі бочки.

Найцікавіше те, що фахівці, в тому числі і я, загострювали увагу на цьому питанні. Однак з боку певних телеканалів, експертів, які лояльні до «Шахтаря», почалася кампанія по захисту клубу і команди, звинувачуючи нас в некомпетентності. Зараз же на телебаченні риторика різко змінилася, всі критикують «Гірників», бо іншого варіанту просто немає. Футбольний клуб «Шахтар» повністю провалив свою роботу. Знову ж продовжуючи робити те, що було при Луческу, але вже в гіршій формі. Ось вам і результат.

Другий фактор, це заслуга керівництва «Динамо». Швидше за все, запрошення Мірчі Луческу на пост головного тренера команди було ідеєю Григорія Суркіса. У «Динамо» ризикнули. Дуже рідкісні випадки, я так взагалі не пригадаю, коли такі ідеологічні супротивники ставлять на чолі команди фахівця, який працював в стані найлютішого ворога. Я не уявляю, щоб Валерій Лобановський очолив «Спартак», а Костянтин Бєсков — «Динамо». Проте хід керівництва столичної команди спрацював.

Дуже важливо, що Луческу вміє притягувати до себе увагу фахівців і журналістів і цим він заспокоює, розвантажує психологічно своїх підопічних. Тим самим кияни почали грати без стороннього тиску, чого не було в «Шахтарі».

Я, якщо чесно, з боку «Динамо» не побачив в сезоні видатних матчів, просто команда працювала, правильно виконувала свою роботу. Для когось такий результат може здатися несподіваним, але це не так, все закономірно. І якщо порівняти головних тренерів конкурентів, то Луческу тільки в «Шахтарі» пропрацював більше, ніж Каштру за все життя. Португальський фахівець не витримав тиску, це було помітно навіть по його вигляду.

У майбутньому би хотілося, щоб футболісти «Динамо» росли індивідуально, оскільки в команді зараз немає лідера, яким свого часу був Андрій Шевченко, Андрій Ярмоленко. Поки головний тренер налагодив тільки колективну гру, за це він заслуговує на похвалу і повагу…

У нинішньому сезоні під керівництвом Мірчі Луческу «Динамо» завоювало вже два трофеї, вигравши Суперкубок країни і золоті медалі чемпіонату. За крок команда від перемоги і в Кубку України. Проте не всі задоволені цим. Зокрема деякі фани або псевдофани команди як і раніше не приймають румунського фахівця, щоразу намагаючись вказати йому на двері. У чому причина такої ворожнечі?

— Подібне я бачу зсередини, тренуючи різні команди. Так ось в останні сім-вісім років фанатів почали використовувати не зовсім за призначенням. Наприклад, в тому ж Миколаєві я бачив одних і тих же людей на футболі, а потім у передвиборчій кампанії за мера або проти нього. Це просто заробляння грошей, виконуючи чиїсь веління.

Фанати повинні концентрувати свою увагу на результатах колективу. Напевно в Європі не буде прикладів того, що вболівальники боролися з тактикою того чи іншого тренера. Я розумію, коли команда провалює чемпіонат або сезон, але коли фанати виступають просто проти прізвища наставника, це викликає сумніви у їх щирості. Хтось ними маніпулює. Може, я помиляюся, але псевдофанати, я б їх так назвав, діють спалахами, немає послідовності.

Я думаю, тут можна говорити про невелику групу людей із загального вболівальницького пулу, їх результат команди не цікавить. Припускаю, що якщо прибрати камери, то таких акцій не буде. Комусь просто вигідна дестабілізація ситуації навколо футбольного клубу «Динамо» Київ.

Керівництву команди я б порадив викликати цих людей на публічну дискусію в прямому ефірі якогось телеканалу. В інтелекті цих псевдофанатів я сильно сумніваюся. Потрібно думати, хто за подібним рухом стоїть. Втім, на загальну картину це навряд чи вплине, оскільки «Динамо» дає результат, залишається хіба що якийсь осад.

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт