Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

НАЗК виявило корупційні ризики у законопроєкті про оподаткування грального бізнесу

Владислав Стародубцев
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) завершило антикорупційну експертизу законопроєкту №2713-Д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей», інформує «Рейтинг Букмекерів».
НАЗК виявило корупційні ризики у законопроєкті про оподаткування грального бізнесу

НАЗК виявило корупційні ризики у законопроєкті про оподаткування грального бізнесу

За результатами проведення антикорупційної експертизи законопроєкту №2713-Д НАЗК ідентифікувало низку корупціогенних факторів. Зокрема, мовиться про положення документу щодо:

  • Виключення виграшів в азартних іграх та лотереях із загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку, що створює умови для легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом;
  • Необґрунтованих податкових преференцій та безстрокового звільнення суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор, від сплати податків.

Необґрунтоване застосування до певної категорії осіб винятків з антикорупційних вимог, заборон та обмежень, обмеження здійснення стосовно них контролю, моніторингу, інших заходів щодо запобігання чи протидії корупції є корупціогенним фактором, йдеться в пресрелізі НАЗК.

Проєктом закону пропонується встановити, що до початку 2024-го року, але не раніше моменту створення державного модулю онлайн-моніторингу, окремі податкові ставки становитимуть 0%. Водночас у ЗУ «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» не передбачений граничний термін запуску системи онлайн-моніторингу.

Окремі положення законопроєкту №2713-Д сприятимуть виникненню неконтрольованих сегментів ринку із податковими канікулами на невизначений час, зазначено у висновку НАЗК.

Що рекомендує НАЗК? 

  1. Визначити у законопроєкті «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей» граничний термін застосування нульової ставки для відповідних суб’єктів господарювання.
  2.  Проєктом закону пропонується доповнити п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України п.п. 165.1.62 та встановити, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включатиметься сума виграшів (призів) в азартних іграх.
  3. Виключити з проєкту закону положення, якими встановлюється звільнення від оподаткування суми виграшів (призів) в азартних іграх та лотереях.

«Відсутність дієвого моніторингу та контролю з боку держави надасть можливість зацікавленим особам створити низку корупційних схем з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, приховання чи маскування походження доходів чи володіння ними, прав на такі доходи, джерел їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміни їх форми (перетворення), а так само набуття, володіння або використання таких доходів», – вважають фахівці. 

Законопроєкт №2713-Д з червня перебуває на розгляді у Комітеті ВР з питань фінансів, податкової та митної політики. Його мета – створення сприятливих умов для виведення з «тіні» та легальної роботи сфери азартних ігор в Україні шляхом використання стимулюючої ролі податків. Документ продовжують готувати до розгляду у першому читанні під куполом парламенту.

Низка експертів та майбутніх гемблінг-операторів дотримуються позиції, що проєкт закону №2713-Д повинен бути якнайшвидше ухвалений Верховною Радою, адже без зрозумілих податкових ставок незрозуміло як вибудовувати бізнес-модель. Цей фактор суттєво відтерміновує вихід іноземних операторів сфери азартних ігор на український ринок.

У Parimatch вкотре закликали знизити податкові ставки для грального бізнесу

Кучухідзе: «Україна повинна ввести нульовий податок на виграш, щоб бути нарівні з провідними європейськими операторами»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт