Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Нардепи вкотре відклали розгляд питання оподаткування організаторів азартних ігор

Владислав Стародубцев
Верховна Рада вдруге за два місяці не перейшла до розгляду законопроєктів «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від організації та проведення азартних ігор», хоча відповідне питання було на порядку денному сьогоднішнього засідання.
Нардепи вкотре відклали розгляд питання оподаткування організаторів азартних ігор

Нардепи вкотре відклали розгляд питання оподаткування організаторів азартних ігор

Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія запропонував не переходити до питання законопроєктів щодо оподаткування гемблінг-операторів, коли до нього дійшла черга. Відповідна пропозиція знайшла підтримку серед народних депутатів – за неї свій голос віддали 304 законотворці. 

За словами заступника голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, на поточному засіданні питання податкових ставок для організаторів азартних ігор точно не розглядатимуть. Низка профільних експертів та представників бізнесу виступали за ухвалення законопроєкту №2713-Д, який, серед іншого, передбачає відсутність оподаткування виграшу гравця, якщо він менший за 8 мінімальних заробітних плат (48 тисяч гривень). 

Голова Ukrainian Gambling&Betting Association Микола Мельник відреагував на рішення парламентарів щодо перенесення голосування за згадані проєкти законів. 

«Те, що законопроєкт зняли з порядку денного говорить про те, що сам законопроєкт 2713-д не користується популярністю серед депутатів. Тут є і об’єктивні, і суб’єктивні причини. Об’єктивні причини полягають в тому, що законопроєкт дещо суперечливий. 

Він, з одного боку, не розв’язує всі проблеми азартного ринку. З іншого боку, він дає сигнал, що питання законодавства будуть впорядковані. А якщо комусь щось не подобається, то між першим і другим читанням завжди можна доопрацювати.

Друга складова – навколо цього законопроєкту створено інформаційний міф, мовляв, податки для грального бізнесу будуть знижені, і бюджет недоотримає гроші. Але якщо податки не впорядкувати, то оператори просто не прийдуть на цей ринок, і тоді точно ніхто не отримає грошей. В Україні тепер досить високі ліцензії, щоб робити ще й високі податки. І сам законопроєкт спрямований не на те, щоб знизити податки, а на те, щоб упорядкувати правила гри. 

І скасувати податок з виграшу гравця – це стандартна європейська практика.

Але через те, що навколо закону є такі інформаційні міфи, депутати не хочуть розбиратися в нюансах законопроєкту. Вони не розуміють, що якщо не буде впорядковано законодавство, то ми не отримаємо взагалі ніяких грошей. Крім того, що вже отримали від ліцензій. Зараз ринок все-таки запустився, відкриваються казино. Але вони усе одно чекають прийняття законопроєкту, який впорядкує правила гри. 

Якщо цього не буде – західний інвестор не прийде. А якщо він не прийде – то не буде достатнього рівня конкуренції, щоб ринок розвивався», – підсумував пан Мельник в коментарі GP

Водночас віцепрезидент «Всеукраїнського союзу розвитку букмекерства» (ВСРБ) Михайло Коваль також наголосив на важливості для бізнесу ухвалення законопроєкту №2713-Д. 

«Цей законопроєкт важливий тим, що звільняє порівняно невеликі виграші гравця від 19,5% податкових зборів (ПДФО – 18% і військовий збір – 1,5%). 

Все що більше – оподатковується. Це необхідно зробити, щоб локальний гравець почав грати у ліцензійного українського оператора, а не використовував офшорні і міжнародні компанії які не знімають ніякі податки з виграшу.

Додатково це законопроєкт уніфікує спеціалізований гральний податок в розмірі 10% + 18% податок на прибуток підприємств (28% податків замість 36%). Ця зміна необхідно прийняти, щоб іноземні інвестори і великі міжнародні гральні компанії прийшли на український ринок. У очікуванні 2713-д», – написав він у Facebook

Анонсовано створення Ukrainian Gambling Council

Ще два українські готелі отримали дозволи на відкриття букмекерських пунктів

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт