Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Мочалова розповіла, що відбувається з нелегальним гральними закладами після рейду поліції

Владислав Стародубцев
Голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу в Україні» Олена Мочалова висловилася щодо тонкощів роботи поліції під час рейдів у нелегальні заклади сфери азартних ігор. За її словами, практично неможливо покарати організатора незаконного грального закладу.
Мочалова розповіла, що відбувається з нелегальним гральним закладом після рейду поліції

Мочалова розповіла, що відбувається з нелегальним гральним закладом після рейду поліції

«Я разом з поліцією працюю над деякими об’єктами, ті ж зали «Босс». Вони мене обурюють. У них було 748 об’єктів в Україні до лютого місяця, усі мільйонники. Це мінімум 748 мільйонів гривень прибутку, майже мільярд. Так, це «брудний» дохід, звідси треба вирахувати ті гроші, які вони платили за дах, витратні і так далі. Але 500 мільйонів на місяць вони легко заробляли. Ви уявляєте собі масштаб фінансової можливості цієї компанії? Техніка у ці гральні заклади завозиться, коли ми ще не встигаємо до кінця її вивезти.

Ми ще не закінчуємо обшук, у нас ще є що описувати. І стоїть бус вже з технікою, персоналом, айтішниками, електриками. Стоять і кажуть: «А ви скоро?» Їм нічого не можна зробити. Ти говориш: «Що ви тут робите?» Вони: «Ми техніку будемо встановлювати» «Яку техніку?» «Орендовану. Ми просто поставимо на зберігання, у нас тут зберігається техніка». 

Приходить адвокат і каже: «У нас не було наміру займатися на цій техніці гральним бізнесом і це взагалі не ми. Ми без поняття, хто це робив. Віддайте нам нашу техніку, це наша власність». І все, такі гойдалки кожні п’ять хвилин. Ми вивозили зал на Чоколівці шість разів за два тижні. А все тому, що раніше у них було 700 залів, а на сьогодні по Україні залишилося 200. Комплектів техніки настільки багато, що можна кожен їхній об’єкт вивозити щодня протягом року і вони кожен день будуть завозитися назад. У них вистачає. Вони забрали свою техніку назад і вона по колу у них катається.

Що відбувається з гральними закладами після рейду поліції? Проконтролювати цей процес технічно досить важко. Є процесуальний керівник, слідчий. Він один раз зробив свою роботу і далі допрацьовує, доводить її до суду. 

А що буде через пів години, що зробить власник підпільного бізнесу? Ви ж його не зловили, не заарештували, не посадили у в’язницю. Ви поняття не маєте, хто цим займається. Треба провести розслідування. Обшук – це просто частина розслідування. Він використовується потім як матеріал для подачі справи до суду. 

В процесі розслідування відбувається уся купа-мала, поки слідчий займається справою, пише купу макулатури – за дві години люди завозять нове обладнання і далі працюють. Через день відбувається ще один обшук, і ще, і ще. Але вони ж живчики.

10 років поспіль працюють незаконні гральні заклади, які на сьогодні в 100 разів дешевше відкрити, ніж відкрити легальні. 

Дешева техніка, ніякої сертифікації, ніяких ліцензій, норм. І штраф за це – 175 тисяч гривень. Що таке 175 тисяч гривень? Це смішно. І до цього штрафу ще треба дійти. Щоб когось покарати – минають роки. 

В Україні протягом останніх трьох років є лише три епізоди, в одному з яких я брала участь. Спільно з СБУ і поліцією в Ніжині ми провели судовий розгляд і дійсно були покарані люди, які володіли закладами незаконного грального бізнесу. Суд тягнувся півтора року. А все тому, що кримінально-процесуальний кодекс, а конкретно 203 стаття прописана таким чином, що практично неможливо покарати причетного до цього бізнесу. Людину, яка його веде і отримує основний прибуток. У нас немає механізму. На жаль. 

На сьогодні я, як глава своєї організації ініціюю подачу законопроєкту про зміну в кримінальний кодекс, зараз мої юристи та багато помічників депутатів Верховної ради працюють над тим, щоб посилити покарання, щоб зробити процес слідства легшим. 

Клієнт також має нести покарання за те, що він грає в незаконному гральному закладі. Якщо ми не отримаємо відповідальність з боку клієнта – це не закінчиться ніколи. Повинен бути штраф. У нас зараз абсолютно позитивна мікрофлора для того, щоб гральні заклади працювали нелегально.

Як на мою діяльність реагують власники нелегальних закладів? Були моменти по типу погроз телефоном, нічних дзвінків, записів через диктофон зі спотвореним голосом, купа усілякої нісенітниці. Але я вже адаптувалася до цього. З мого боку не існує того, що я займаюся рекетом, вимаганням грошей, кришую, зі мною годі про щось розмовляти, тому що відповідь буде негативною. Тому зараз у мене все в основному тихо. 

Я займаюся рейдами, тому що вважаю, що це неправильно, не можна просто взяти і лягти під систему. Про мене кажуть дуже різне, деякі говорять про те, що у мене свої мережі гральних закладів, інші кажуть, що мене кришують депутати, треті кажуть що мене кришує СБУ. Я з усіма дружу, з кожним працюю, у мене дуже багато контактів, але я нічия. 

Питання грального бізнесу для мене принципове, тому що я теж працювала в гральному бізнесі. І я вважаю неправильним, що люди, які працюють в незаконному гральному бізнесі, несуть за все відповідальність. 

Працює касир, працює охоронець. Найчастіше саме ці люди несуть відповідальність і платять ці штрафи. Платять касири, у яких зарплата 8-10 тисяч гривень, працюють вони добу через дві. Але ніколи в житті не заморочуються про те, щоб знайти ту людину, яка реально отримує мільйони з цього бізнесу, або сотні тисяч», – резюмувала пані Мочалова в інтерв’ю GP

Як інформував «Рейтинг Букмекерів», Кабінет Міністрів затвердив ліцензійні умови для гемблінг-операторів, тож тепер Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей зможе розпочати процес видачі необхідних дозволів на провадження законної діяльності у сфері грального бізнесу.

Кучухідзе: «Відсьогодні Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей зможе розпочати ліцензування гральних операторів»

Рудий: «Легалізація азартних ігор – новий поштовх для економічного розвитку України»

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт