Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Місюра: «БК Parimatch розробила принципи відповідальної гри»

Владислав Стародубцев
Новостворений легальний ринок гемблінгу дає можливість чесним компаніям відповідально ставитися до свого бізнесу. Про це в інтерв’ю агентству «Укрінформ» розповів директор зі зв’язків з громадськістю букмекерської компанії Parimatch Вадим Місюра.
Місюра: «БК Parimatch розробила принципи відповідальної гри»

Місюра: «БК Parimatch розробила принципи відповідальної гри»

«Ліцензування – поворотний момент для всієї індустрії. Втім зазначу, що бренд Parimatch вже багато років спільно з футбольними клубами, федераціями, державними інституціями підтримував та розвивав спорт в Україні. 

Це означає, що такі ключові напрямки, як меценатство, корпоративно-соціальна відповідальність та підтримка спорту залишаються в пріоритеті нашої діяльності. Нас сприймають меценатом саме тому, що ми шукали та знаходили можливості підтримувати національний спорт в умовах обмежених ресурсів у країні.

Ми стали першою і наразі єдиною організацією, яка отримала букмекерську ліцензію. Тепер ми зможемо повернутися до своєї основної діяльності – букмекерства

. Це дозволить нам, як соціально відповідальному бізнесу, поповнювати бюджет держави, створювати робочі місця, підтримувати різні напрямки гуманітарної сфери, розвивати та впроваджувати комплексні IT-рішення та давати клієнтам обширну інформацію про відповідальну гру. 

На які труднощі ми натрапили під час формування ринку? Для компанії це в більшості не проблеми, а виклики. Поясню, чому:

Запуск ринку. Фактично ринку в останні роки не було, і немає практики в даній сфері, тобто доводиться самим формувати, вчитись на власній практиці, аналізувати показники, створювати нові креативи і ще раз пробувати. На даний час не затверджений технічний регламент, який визначає порядок сертифікації, та немає роз’яснень, як працювати організаторам азартних ігор в цей перехідний період до затвердження цього регламенту. Хотілось би отримати швидше відповіді на ці питання. 

Податковий законопроєкт. До введення в експлуатацію державної онлайн-системи моніторингу на беттингову діяльність діє потрійний ліцензійний платіж, який у рази вищий, аніж в інших видах азартних ігор. Потрійна плата за ліцензію розглядалась як компроміс – висока вартість ліцензії, податкові канікули для бізнесу до початку 2024-го року, зменшений податок з валового ігрового доходу та скасування податку з гравця. Але зараз ситуація з податковим законопроєктом затягнулась, та немає розуміння, коли будуть вирішені питання щодо цих змін. Є певна динаміка на зменшення податку з 18% до 10% у законопроєкті №2713-Д, але це повинно втілитися у законодавчі зміни, яких на цю мить немає. Одночасно у 2713-Д пропонується розглянути, зокрема, питання скасування потрійної плати за ліцензію.

Стереотипи та міфи. Нагадую, ринок в Україні не функціонував більш ніж 11 років з різних, на мою думку, не об’єктивних причин. За цей час, через вплив низки політичних сил та поширення окремих висловлювань, у людей сформувався стереотип, що азартні види бізнесу – це зло, що кошти із сім’ї підуть на азарт тощо. Вивчаючи дану тему, ми вирішили проаналізувати міжнародні ринки. Так от, цифри, зібрані з усього світу, відображають іншу реальність. Рівень лудоманії (залежність від ігрової діяльності) серед людей, які беруть участь в азартних розвагах, досягає тільки 1% гравців.

Parimatch, як соціально відповідальна компанія, прагне, щоб кожен громадянин найперше розумів, що беттинг – це вид дозвілля – як похід у кіно, а не спосіб заробітку. Друге: нам важливо, щоб кожен гравець відповідально ставився до себе та своєї сім’ї. Так, у компанії вже розроблені принципи відповідальної гри, по яких людина може оцінити ситуацію, проаналізувати, чи стає вона залежною, та знайти ефективні рішення для себе.

Ще одне цікаве спостереження про популізм. Він так побудований, що всі види азартного бізнесу зводяться під одну гребінку. Втім, якщо заглибитись у це питання, виявиться, що гральний бізнес складається з гри в казино, букмекерства, покеру, лотереї, карт, ігрових автоматів. У кожного з них є своя специфіка та свій рівень залучення гравців. Ці поняття не можна ототожнювати в жодному разі. 

Розглянемо, наприклад, специфіку спортивного беттингу. Люди здавна робили ставки у всьому світі. Цю розвагу обирали люди, які слідкували за спортом, вболівали за улюблених спортсменів і відповідально ставились до власного бюджету. 

Чому? Бо беттинг виявився інтелектуальним видом дозвілля, де можна проявити навички з математики та логіки. Результат гри тут залежить не винятково від долі, а ще й від навичок гравця.

Це дає можливість прогнозувати перебіг спортивних подій та аналізувати можливі сценарії розвитку. Такий собі тренажер для мізків, у якому ще є місце азарту та нетворкінгу. Тому нумо порівнювати по суті різні види азартних ігор, а не поширювати міфи.

Як інформував «РБ», Борис Баум, перший заступник голови Консультаційно-експертної ради при Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей озвучив власну візію того, чому локальні і світові букмекери не поспішають виходити у легальний сегмент ринку азартних ігор України.

Футболісти «Шахтаря» презентували нову колекцію одягу від Parimatch – фото

У БК Parimatch розповіли, як заохотити українського гравця користуватися легальними майданчиками

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт