Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Мельник розповів, за яких умов іноземні інвестори прийдуть в український гральний бізнес

Сергій Гумен
Директор аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник висловився на тему залучення іноземних інвесторів до легалізованого грального ринку України. Експерт зауважив, що без внесення змін в податкове законодавство іноземні інвестори можуть потрапити у невигідне положення.
Мельник розповів, за яких умов іноземні інвестори прийдуть в український гральний бізнес

Мельник розповів, за яких умов іноземні інвестори прийдуть в український гральний бізнес

Директор аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник поділився думкою щодо приходу іноземних інвесторів до грального ринку України.

«Не перший місяць експерти всіх рівнів від таксистів до керівників фракцій і депутатських груп у парламенті сперечаються на тему, чи є в країні гроші на боротьбу з пандемією, і майже в один голос кажуть про неможливість росту економіки наступного року. Звісно, Мінфін з ними не погоджується, але він не погоджується і з логікою всього, що відбувається у світі.

Ще більше питань до фаховості спеціалістів Міністерства фінансів України викликає той факт, що вони «забули» вказати в дохідній частини проєкту бюджету на 2021-й рік доходи від легалізації грального бізнесу. І десь на цьому ж рівні невизначеності залишається і саме питання функціонування грального бізнесу.

Адже, з одного боку, правові механізми створені, Регулятор знаходиться на фінальній стадії запуску, інвестори чекають ліцензійних умов, а, з іншого боку, через невнесення змін в податкове законодавство інвестори в гральний бізнес не можуть навіть собі дати відповідь, а навіщо їм це треба?», – розповідає Мельник.

«Навіщо інвестувати в країну, де йде війна і проблеми не тільки із правоохоронною системою і судочинством, а ще й із позахмарним фіскальним навантаженням на сферу гемблінгу. Де поряд із шаленою вартістю ліцензій, яка майже немає аналогів у світі та податку на прибуток, інвесторам потрібно буде заплатити податок на валовий дохід (GGR), який неможливо порахувати без системи онлайн-моніторингу, а також утримати на користь держави податок на виграш (18%).

Без внесення змін в податковий кодекс ми ставимо легальні гральні заклади у менш вигідне становище, аніж нелегальні, тому що нелегальні гральні заклади не будуть обмежені рамками захисту прав гравців, обмеженнями по рекламі, обмеженнями щодо місця проведення гри, «фіскальне навантаження» буде однозначно менше, з усіма хабарями, ну і головне – з виграшу гравці не будуть віддавати державі 18%», – сказав директор аналітичної групи «Левіафан».

«Слід наголосити, що навіть і в таких складних умовах знайдуться інвестори, які захочуть придбати ліцензію, але це будуть «інвестори» місцевого розливу. І хоча ці «ризиковані інвестори» і зможуть дати імпульс галузі, але ж державі потрібен не поодинокий сигнал, а системна галузь, яка буде ще більше грошей давати бюджету. Такою була одна з цілей легалізації азартних ігор – створити цілий сегмент легального бізнесу.

Більше того, без приходу поміркованих іноземних інвесторів, без пониження податкового навантаження, без конкуренції за гравця та якість захисту прав клієнта сьогоднішня сіра схема роботи грального бізнесу може й не змінитись, адже ми отримаємо звичайну олігополію операторів гральних закладів, яка підіжме під себе ринок. І при такій формулі роботи ми отримаємо не Лас-Вегас, а Медельїн», – зауважив експерт.

«Тож Верховній Раді разом із проєктом бюджету на наступний рік необхідно проголосувати у другому читанні за проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей(2713-д), який скасує податок на виграш і відтермінує введення податку на валовий дохід (GGR).

Якщо ж цих змін не буде, то не буде і семи мільярдів в бюджет від ліцензій, і інвестор світового рівня, який прораховує повернення інвестицій без похибки на хабар, просто не зрозуміє навіщо йому інвестувати в Україну і потім мати клопіт з недобросовісною конкуренцією і з продажними судами.

Верховна Рада України дев’ятого скликання вже не раз демонструвала, що може приймати важливі політичні рішення. Залишилось ще буквально трошки для створення адекватних умов запуску грального бізнесу в Україні. Сподіваюсь, що парламентарі зроблять цей необхідний крок і своїм рішенням нарешті принесуть державі користь», – наводить слова Мельника видання «Цензор.НЕТ».

«Рейтинг Букмекерів» повідомляв, що юрист Дмитро Грищенко вбачає корупційні ризики у роботі Комісії з регулювання азартних ігор.

Кучухідзе розповів, чи стане коронавірус перешкодою для розвитку грального бізнесу в Україні

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт