Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Мельник пояснив, чому варто відтермінувати впровадження податку на GGR

Владислав Стародубцев
Директор аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник закликав депутатів Верховної Ради ухвалити за основу і в цілому законопроєкт №2713-Д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей».
Мельник пояснив, чому варто скасувати податок на виграш і відтермінувати впровадження податку на GGR

Мельник пояснив, чому варто скасувати податок на виграш і відтермінувати впровадження податку на GGR

За його словами, податкових ставок для сфери грального бізнесу допоможе заманити інвесторів на ринок азартних ігор України. 

«30-го грудня 2020 року в «Урядовому кур’єрі» були опубліковані ліцензійні умови для грального бізнесу і тим самим відкрили шлях для інвесторів. Але це лише формальність, яка мала б бути дотримана.

Окрім формального запрошення інвесторів на український ринок, є ще й реальне запрошення. І пов’язано воно з оподаткуванням.

Я вже не раз наголошував, що в Україні ліцензії не те що дорогі, їх вартість захмарна. Втім, якщо така «захмарність» сприймається нашим Мінфіном, як метод сплати податків наперед, то в операторів виникає логічне питання, а чому сплативши наперед, ми ще маємо тягнути податки, які не поступаються за розмірами європейським.

У світі панує одна проста логіка «дорогі ліцензії – низькі податки», «дешеві ліцензії – високі податки», а «дорогі ліцензії – високі податки» – це українське ноу-хау, яке інвестори елементарно не оцінять. За цим ноу-хау стоять представники «тіньового ринку» гемблінгу, яким дуже не хочеться починати платити податки. Але життя так влаштовано, що кожний хто чинить опір історичному процесу, рано чи пізно намотується на колеса історії.

Тож народним депутатам України треба йти разом з історичним прогресом і все ж зробити реальне запрошення інвесторам в Україну, а для цього звісно потрібно вносити зміни в Податковий кодекс України в бік зменшення податкового тягаря. 

Необхідні для запуску ринку зміни зосередженні в законопроєкті №2713-д, який передбачає:

  • Скасування податку на виграш, що необхідно зробити для того, щоб «тіньовики» не мали переваг у боротьбі за клієнта, адже цей податок вони не платили ніколи;
  • Зменшення та диференціація податку на валовий дохід (GGR) для різних видів грального бізнесу;
  • Відтермінування податку GGR до моменту запуску системи онлайн-моніторингу ставок, але не пізніше як до 1-го січня 2024-го року.

Багато хто може запитати, чому податок на GGR треба відтермінувати? Відповідь на поверхні. Податок на валовий дохід розраховується як різниця між сумою ставок і сумою виграшів. Держава може зрозуміти скільки там грошей лише шляхом онлайн-моніторингу, якщо його немає, то податкова і власники гральних закладів починають сперечатись про розмір бази оподаткування, що закінчується у 99% випадках корупцією. 

Тож навіщо Україні, як державі, множити корупцію там де цього робити не слід?

В Україні і так проблеми із судовою і правоохоронною системою, тому держава має захистити інвесторів, хоча б від власної податкової, і ідея дорогих ліцензій якраз для цього і покликана.

Перед народними депутатами України зараз стоять великі виклики: це тарифи, вакцинування населення, субсидії і багато іншого, але гемблінг – це та сфера, куди не треба вкладати, треба лише створити умови. Хоча б не гірші, аніж в країнах сусідах. Хоча б в частині податків. І витративши лише пів години на голосування в сесійній залі цього можна досягти.

Тож я бажаю нардепам успіхів у голосуванні за законопроєкт №2713-д», – підсумував пан Мельник у власному блозі на сайті «Цензор.Нет». 

Учора «Рейтинг Букмекерів» інформував, що Кабінет Міністрів визначився куди будуть спрямовані кошти від продажу гемблінг-ліцензій операторам грального бізнесу – зокрема букмекери фінансуватимуть спорт. 

Задля протидії відмиванню коштів: Нацрегулятор розпочав співпрацю з Держфінмоніторингом

Кучухідзе висловився щодо виходу західних компаній на ринок азартних ігор України

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт