Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Мельник: «Неприйняття ліцензійних умов до Нового року загрожує недоотриманням мільярдів гривень в держбюджет»

Сергій Гумен
Директор аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник висловився щодо термінів затвердження ліцензійних умов для операторів грального бізнесу в Україні.
Мельник: «Неприйняття ліцензійних умов до Нового року загрожує недоотриманням мільярдів гривень в держбюджет»

Мельник: «Неприйняття ліцензійних умов до Нового року загрожує недоотриманням мільярдів гривень в держбюджет»

«Кожного разу я повторюю одну просту річ. Державі потрібні гроші. І не в середньотривалій перспективі, а вже зараз. В України немає часу чекати ще два-три роки, щоб знайти джерела наповнення балансових розривів в Державному бюджеті. І шляхів швидкого наповнення державного бюджету лише два. Перший це приватизація і розпродаж землі, другий – гральний бізнес, а ширше детінізація економіки. І якщо в питанні розпродажу держземлі та приватизації прибуткових державних активів моє серце бере сум, адже розпродаж за безцінь мені нагадує сумнозвісну приватизацію «лихих 90-х», то отримання доходів від грального бізнесу я сприймаю позитивно. Чому? Бо нарешті за десятиріччя гроші підуть не до корупціонерів, а в державний бюджет.

Для того, щоб бюджет наповнився прогнозованими доходами від грального бізнесу  (нагадаю, що відповідно до проєкту Держбюджету на 2021-й рік заплановано 7,4 млрд. грн.) потрібно  зовсім не багато. Кабінет міністрів України має затвердити ліцензійні умови для операторів грального бізнесу. Але тут виникають певні технічні труднощі, адже спочатку ліцензійні умови мали пройти громадське обговорення, як регуляторний акт. І тільки п’ятого грудня закінчився строк подачі правок. Тож фактично, до обробки цих правок Регулятор міг приступити тільки в цей понеділок.

І судячи із того, що питання доволі важливе і резонансних правок було подано на стільки багато, що на узагальнення, систематизування і розгляд потрібен буде як мінімум тиждень, і то якщо працівники апарату регулятора будуть на тій роботі ночувати.

Чому так сталось? Ну, з одного боку, сам проєкт ліцензійних умов не був досконалий, а по-друге, певен «старі-добрі тіньовики» знайшли не одну організацію через яку подали свої правки, суть яких лише в затягуванні прийняття ліцензійних умов. І мотив тут доволі простий. Чим довше не будуть прийматись ліцензійні умови, тим довше буде продовжувати працювати тіньовий ринок.

Втім, проблема не лише в «спамі» правок, а в тому, що проєкт ліцензійних умов треба дійсно допрацьовувати, особливо в частині онлайн-гемблінгу.

Важливо також, яке рішення прийме Кабмін щодо спеціальних територіальних гральних зон, які відповідно до закону «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» можуть бути створені за рішенням Кабінету міністрів України. Втім, наскільки я можу судити, Уряду для ефективного врегулювання цього питання не потрібно передавати його на розгляд до Верховної Ради, у Кабміну достатньо повноважень, щоб шляхом прийняття відповідного нормативно-правового акту вирішити всі технічні аспекти. Верховна Рада, як завжди, все затягне – вони все не можуть податкові ставки прийняти для грального бізнесу.

З кожним днем надії на те, що ліцензійні умови будуть прийняті до Нового року стають все більш примарними. Чим це загрожує? Недоотриманням мільярдів гривень в бюджет і продовженням існування величезного сегмента діяльності «тіньовиків». Чи потрібно це зараз державі? Однозначно, ні. Чи вистачить у Шмигаля сил і політичної волі прийняти ліцензійні умови до початку нового року? Однозначної відповіді немає. А ринку залишається лише сподіватись, що хоча б у наступному році він зможе працювати в білу, сплачуючи податки не в кишені посадовців, а напряму в бюджет», – наводить слова Мельника видання «Цензор.Нет».

«Рейтинг Букмекерів» повідомляв, що політолог-міжнародник Антон Кучухідзе розповів про функції експертної ради при Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей.

Коваль розповів про особливості ліцензійних умов для букмекерів

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт