Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Люди, які затягують легалізацію грального бізнесу, діють проти інтересів держави, – експерт

Владислав Стародубцев
Голова аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник заявив, що без змін до чинного Податкового кодексу організатор грального бізнесу повинен буде сплатити, абсолютно, не ринкові для світу податки. Також експерт висловив сподівання, що найближчим часом депутатам вдасться проголосувати у другому читанні «За» легалізацію гральної індустрії.
Микола Мельник

Микола Мельник

«В бюджеті 2020-го року медична субвенція для місцевих бюджетів була скорочена майже на 70%, компенсатором цьому мали стати гроші від Фонду підтримки медицини, спорту та культури. Але був один прокол. Цей Фонд створювався на податки від грального бізнесу, який мав почати платити податки після легалізації, яка своєю чергою мала відбутись до 1-го січня 2020-го року.

Розмір цього фонду за проєктними розрахунками у 2020-му році мав скласти 4,1млрд грн. Багато це чи мало? Якщо згадати, що на початку пандемії в Україні у лікарів не було навіть нормальних засобів індивідуально захисту, то достатньо.

Хто винен у тому, що відбулось? З одного боку Уряд – який спочатку розробив доволі неякісний законопроєкт, а потім легковажно позбавив місцеві бюджети субвенції на медицину. З іншого боку, народні обранці з профільного Комітету вже близько чотирьох місяців у другому читанні  «доробляють» законопроєкту №2285-д, який має запустити процес легалізації. 

Звичайно можна зауважити, що Комітет був завантажений правками з «антиколомойського законопроєкту», але я і собі зауважу, що між голосуванням у першому читанні законопроєкту №2285-д та голосуванням у першому читанні «антиколомойського» законопроєкту пройшло три місяці. Цього часу більш ніж достатньо, щоб підготувати законопроєкт до другого читання, і оприлюднити текст на сайті Верховної Ради.

Цього не відбувається, і я дуже хочу сподіватись, що керівнику Комітету Данилу Гетманцеву при роботі над законопроєктом не заважають його акції в компанії «М.С.Л.», яка є одним із трьох операторів державних лотерей в Україні.

Так само, я хочу сподіватись, що абсолютно не спільною історією Д.Гетманцева і «лотерейників» пояснюється скандал, із незрозуміло звідки з’явившися на другому місяці підготовки законопроєкту, правками, які виводили лотереї із-під дії загальних правил легалізації. Спишемо це все на збіг, у які я особисто не вірю.

Але відійшовши від конспірології, я хотів би звернути увагу на більш конкретні речі, а саме, підготовка законопроєкту №2285-д, без відповідних змін у податкове законодавство – це марна трата грошей платників податків, на які існують всі законослухняні народні обранці, в яких немає акцій «лотерей», або інших достойних компаній.

Адже без змін до чинного Податкового кодексу України організатор грального бізнесу повинен буде сплатити, абсолютно, не ринкові для світу плати за ліцензію на організацію гри та «гральне місце», а потім ще сплатити дохід на прибуток, дохід з валового доходу (GGR), і це на фоні оподаткування призу в гравця.

Однак, поки ще не пізно, народним обранцям необхідно зрозуміти, що за наявності високої плати за ліцензію, необхідно скасовувати податок на GGR, скасовувати податок на виграш, і в ідеалі, залишити лише податок на прибуток у розмірі 18%. Математика свідчить, що за таких умов, гральний бізнес все одно буде збільшувати свої перерахування до бюджету держави.

Тобто, загальна легалізація без змін до чинного законодавства, фактично з’їсть до 50-60% прибутків організаторів грального бізнесу, а при таких умовах ніхто і ніколи не вийде з тіні й довгий караван пакунків з грошима від операторів гральних закладів до Урядового кварталу, не закінчиться.

Данило Гетманцев, в інтерв’ю, коментуючи доволі низький кредитний рейтинг України зазначив: «Репутація – це те, що у фінансах коштує грошей». І мені хотілося б продовжити, що в кожній кредитній організації, тим більш глобального масштабу працюють не йолопи. І вони прекрасно розуміють, що відбувається в країні, хто і що кришує, і на чому країна може заробити. І якщо в країні депутати не хочуть легалізувати тіньовий сектор економіки, то питань в них буде однозначно не менше ніж до ринку землі, який прийняли без введення.

Тож ті, хто затягують легалізацію грального бізнесу, грають відверто на руку лотерейній монополії та проти інтересів держави, але я дуже сподіваюсь, що і цей спротив буде подолано і дуже скоро», – передає слова Мельника Liga.net.

Політолог закликав депутатів ВР знизити податкове навантаження на гральний бізнес

Таке враження, що деякі депутати ВР проти легалізації азартних ігор, – експерт

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт