Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Кучухідзе: «Заборона гемблінгу спровокувала створення цілої корупційної індустрії»

Владислав Стародубцев
Політолог-міжнародник, голова Гемблінг асоціації України Антон Кучухідзе розкритикував представників старої політичної еліти, за часів якої сфера азартних ігор була заборонена. За його словами, це спричинило «породження всередині держави корупційного тигра».
Кучухідзе: «Заборона гемблінгу спровокувала створення цілої корупційної індустрії»

Кучухідзе: «Заборона гемблінгу спровокувала створення цілої корупційної індустрії»

«Більшість парламентських опозиційних сил в Україні – стара еліта, яка привела країну до різних проблем, а головне – до формування гігантської корупційної практики в країні. Звичайно ж опозиція цього не визнає, і веде жалісний моральний політичний дискурс.

У такий моральний дискурс опозиції лягає і тема легалізації азартних ігор. За десятиліття перебування старої еліти біля керма країни, держава не змогла надати цьому виду бізнесу людське обличчя. У 2009-му році сталася взагалі недозволена і жадібна історія – на догоду російському капіталу і місцевим тіньовикам, азартні ігри заборонили в Україні. 

Але питання до сьогоднішніх лідерів опозиції: якщо ви реально заборонили азартні ігри, то чого ж вони розросталися на сірому й чорному ринку? Чому ви позбавили громадян країни соціального захисту? Відповіді на ці питання – риторичні, адже кожен опозиціонер скаже, що вони хотіли інакше, вони не думали, що так погано вийде і інші сльози. Але політика – це не просто «хотілка», а це процес прийняття законних рішень і забезпечення їх виконання.

Нова еліта сьогодні переглядає незрозумілі державні рішення старої еліти. Підхід – правильний, оскільки деякі рішення минулих років призвели до агресії Росії на Донбасі, а також до незаконної анексії Криму.

Злочинним проти держави Україна є і рішення щодо «закриття» азартних ігор у 2009-му році. Думаю, якщо РНБО зайнялося б цим питанням, і провело б глибокий аналіз передумов прийняття в парламенті даного рішення, ми багато цікавого змогли б дізнатися, особливо про зв’язок тодішніх ключових українських політиків з Російською Федерацією.

Смішно, коли слухаєш ридання опозиційних лідерів про самодостатність української економіки, а свого часу вони ж на догоду сусідній країні породили всередині власної ж держави корупційного тигра. Жадібність у політиці іноді зашкалює. Але просто потрібно пам’ятати, що красиво озвучена теза електорату може мати абсолютно іншу сторону медалі, яка  дуже сильно і руйнівно б’є по безпеці суспільства перш за все.

Увесь цей історичний екскурс був зроблений, щоб продемонструвати, наскільки «моральними» є сьогоднішні наміри старої еліти. Знаючи витоки їх позиціонування, очевидно, що крім роботи на російську сторону і корупцію ніякої іншої аргументації у них не було. Звичайно, опозиціонери цього ніколи не визнають, але постійно будуть говорити про мораль, з якою не мають нічого спільного. Піку їхній цинізм досяг вже у 2019-му році, коли нова влада України вирішили розпочати реальну детінізацію економіки, частиною якої і є легалізація азартних ігор, а опозиціонери продовжували кістьми лягає на користь корупційних схем. 

Відповідно, виходить, що опоненти легалізації є захисниками правового свавілля щодо суспільства, і особливо до дітей. Адже «моральна» система, що існувала майже 11 років, нічого доброго суспільству не принесла.

В принципі, історія дала свою оцінку старій еліті, і ми бачимо, що в парламенті вони присутні мізерними складами фракцій і тільки голосно кричать, бо у багатьох є свої медіаресурси і не більше.

На кейсі «заборони» азартних ігор в Україні чітко можна переглянути політологічну зв’язок, коли популізм, що подобається людям, призвів до створення цілої корупційної індустрії в країні. Усвідомлення таких зв’язків має посилюватися серед суспільства, інакше політична еліта буде наповнюватися популістами, які, м’яко кажучи, не є профі в управлінні державою. 

В одному з аналітичних збірників Фонду Конрада Аденауера можна знайти дуже гарне визначення популізму, а саме: «популізм часто називають симптомом« хвороб демократії» – корупції, неефективності управління, руйнування зворотних зв’язків між владою і суспільством». Отож, коли виборець чує популіста, то в ідеалі йому б знати, що цей політик є або корупціонером або ж політиканом, який не вміє домагатися вигідного для усього суспільства результату», – написав пан Кучухідзе у своєму блозі на сайті «Українські новини».

Нагадаємо, у травні 2009-го року спалахнула пожежа у залі гральних автоматів на Дніпропетровщині – тоді 10 людей були врятовані, ще 10 загинули. Саме це і стало формальною причиною для заборони легального ринку азартних ігор. Тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про низку порушень правил безпеки у залі, де сталася трагедія, та ініціювала масове закриття усіх суб’єктів сфери азартних ігор на території нашої держави. За тиждень після пожежі депутати Верховної Ради проголосували за законопроєкт щодо заборони функціонування закладів грального бізнесу.  

Зараз лідерка ВО «Батьківщина» прагне провести всеукраїнський референдуму з п’яти питань, серед яких і легалізація грального бізнесу. Тимошенко та її політсила не приховують, що прагнуть скасувати липневе рішення парламенту щодо легалізації. 

На думку аналітика і економічного експерта Юрія Гаврилечка, таким чином Юлія Володимирівна виступає за повернення до корупційних годівниць і криміналізації ринку азартних ігор. 

В Україні заблокують доступ до понад 20 букмекерів – у списку William Hill, Bet365, Betfair

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей видала першу B2B ліцензію

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт