Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Кучухідзе: «Внормування оподаткування операторів гемблінгу – це сигнал інвесторам»

Владислав Стародубцев
Голова Ukrainian Gambling Council Антон Кучухідзе відреагував на провал голосування у Верховній Раді за законопроєкт №2713-Д щодо оподаткування операторів азартних ігор. Парламент відправив документ на доопрацювання у Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.
Кучухідзе відреагував на голосування у ВР

Кучухідзе відреагував на голосування у ВР

«Протягом останніх 11-ти років питання легалізації грального бізнесу було надзвичайно заполітизованим. Абсолютно не дивно, що саме у 2020-му році вдалось детінізувати цю сферу.

З весни 2019-го року ми спостерігаємо цікаві тренди щодо перезапуску політичної системи в нашій державі, результатом якої стала легалізація грального бізнесу. Нова владна команда чітко почала показувати, в чому різниця між старою та новою політичною елітою. Почали виконуватись багато політичних обіцянок, які десятиліттями просто існували у публічному дискурсі лише на рівні гасел.

На прикладі грального бізнесу просто неозброєним оком можна побачити різницю в підходах між новою та старою політичною формацією. Ця різниця також посилилась й минулого тижня, коли в парламенті провалили голосування вже за законопроєкт №2713-Д, який міг би дати новий імпульс розвитку гральному бізнесу, й безпосередньо активізувати саме приток західних інвестицій в Україну.

Для позитивного рішення не вистачило всього 9 голосів від народних депутатів. Це не така катастрофічна цифра, цю кількість голосів легко можна буде дозбирати.

Найбільш прогресивною виявилась провладна фракція, решта політичних сил не здивували. Багато хто з опозиційних депутатів голосували просто проти. З чого виникає логічне питання – а що ви не хочете повноцінної детінізації економіки та притоку західних інвестицій? 

Якась дивна логіка виходить в опозиційних партій, вони кожен день кажуть, що влада має боротись проти корупції. Влада ж, у свою чергу, саме це й робить, ініціює у тому числі й правильні законопроєкти як №2713-Д, тому що це не лише для західних компаній, а й сигнал багатьом внутрішнім інвесторам, що на ринку можуть існувати не лише гіганти, що ринок стає доступнішим.

З одного боку, щомісяця СБУ та національна поліція звітують про десятки закритих нелегальних гральних закладів, з іншого боку, боротьбу проти тіньового сегмента якраз посилює й унормування податкового питання.

Вочевидь, що дуже скоро нова політична еліта доведе розпочату реформу до логічного кінця – внормує податкове законодавство для гемблінгу, й дасть такі необхідні сигнали для внутрішнього і зовнішнього інвестора.

Останнім часом багато комунікую з західними аналітиками та представниками грального бізнесу, і вони діляться інформацією, що в багатьох країнах Європи відбуваються схожі політичні маніпуляції у державницькому дискурсі між владою та опозицією. Для багатьох європейських експертів є дуже відомою у своїх країнах практика, коли професійні громадські об’єднання грального бізнесу отримують публічну та медійну суб’єктність, якраз саме вони й збалансовують рівень фейків довкола гемблінгу.

Який вихід для України з суто політичного дискурсу навколо довкола ігор? Це об’єднання всіх операторів у єдину громадську організацію задля формування спільної позиції по фаховим питанням.

Однозначно, що громадська організація, яка представляє гральний бізнес не повинна займатись політичною діяльністю, але вона має повне конституційне право бути суб’єктом дискусії, щоб не лише політики наповнювали медіа та державні органи своїм, не завжди професійним, контентом, а й чутно було фахову організацію, розуміючи, що саме така організація продукує відповідальний голос білих операторів й дає не теоретичні моделі розвитку, а абсолютно практичні й корисні речі для держави та суспільства.

Зрештою, робота щодо формування такого голосу й об’єднанню ринку в Україні лише почалась, з часом буде результат, й переконаний, що достатньо позитивний. Консолідація зусиль всіх робить сильнішими», – резюмував очільник Ukrainian Gambling Council у власному блозі на сайті «Українських новин»

Як інформував «РБ», народний депутат від фракції «Слуга Народу» Дмитро Наталуха вважає, що ринок азартних ігор може згенерувати для економіки України «не один мільярд гривень». 

Експерт розповів про законодавчі тонкощі у частині реклами азартних ігор в Україні

Компанія VBET стала першим оператором покеру в Україні

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт