Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Кучухідзе розповів, як гравцям самообмежитися від азартних ігор

Владислав Стародубцев
Голова Ukrainian Gambling Council Антон Кучухідзе вкотре звернув увагу на досвід Великої Британії у частині соціальної відповідальності гемблінг-операторів та зменшенні шкідливих явищ, пов’язаних зі сферою азартних ігор.
Кучухідзе розповів, як в Україні самообмежитися від азартних ігор

Кучухідзе розповів, як в Україні самообмежитися від азартних ігор

«Легалізація грального бізнесу дорівнює соціальному захисту населення. Так є за логікою розвитку грального бізнесу, й так прописано у спецзаконі про азартні ігри.

На початку легалізації були міфи про те, що ринок не запуститься. Сталось не так, як би ворогам легального ринку цього не хотілось: ринок запустився і почав наповнювати бюджет держави грошима, й приніс практику захисту гравців. У кожній цивілізованій державі розвиток гемблінгу йде пліч-о-пліч з розвитком програм соціального захисту гравців, особливо програм по протидії ігровій залежності (далі – лудоманії).

Закон чітко передбачає можливості обмеження доступу до гральних закладів проблемним гравцям.

Зокрема п. 6 статті 16 профільного закону передбачає «обмеження участі особи в азартних іграх шляхом внесення до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх, що здійснюється:

  • Самостійно за заявою особи шляхом особистого подання організатору азартних ігор або Уповноваженому органу письмової заяви (заяви про самообмеження) з одночасним пред’явленням документа, що посвідчує особу;
  •  Уповноваженим органом за обґрунтованою заявою членів сім’ї першого ступеня споріднення або законних представників (заяви про обмеження) на строк до шести місяців у порядку, визначеному цією статтею;
  • За рішенням суду.

Просто фактаж для того, щоб в ЗМІ не з’являлись маніпуляції. Також хочу додати, що будь-яка законодавча норма має підкріплюватись практичними механізмами для їх реалізації. В Україні така практика лише починає розвиватись, і діалог в трикутнику держава-громадськість-бізнес також. Тому про українську специфіку варто буде говорити з часом, коли можливо буде побачити перші результати такої повноцінної взаємодії.

В черговий раз можу навести британський приклад за основу, який чітко свідчить про те, що гральний бізнес – це насамперед політика держави та операторів азартних ігор щодо зменшення шкідливих явищ від грального бізнесу.

Як це працює на практиці? Дуже просто: Уряд Британії визначив, що рівень проблемності з гравцями у сфері гемблінгу сягає 0,5 %. Такий показник зберігається протягом останніх 20 років. Він однозначно не є критичним, однак для операторів у Британії гарним тоном є саме їхня активна діяльність та самоорганізація у сфері відповідальності.

Betting and Gaming Council (BGC) – рада, яка об’єднує в одну організацію 90 % ліцензованих операторів Британії, підтвердила факт, що її найбільші учасники виділили на 2021-й рік такому благодійному фонду GambleAware 100 млн фунтів на допомогу проблемним гравцям. Іншими словами, формула взаємодії у трикутнику проста та ефективна – держава створила можливості для ведення азартних ігор, бізнес визначив напрямки боротьби з проблемними наслідками, визначив на платформі BGC принципи політики щодо соціальної відповідальності та виділив кошти для їх вирішення, а громадський сектор у вигляді фонду GambleAware вже на практиці допомагає людям, які мають проблеми з ігровою залежністю.

Слід також зазначити, що у Британії дуже сильна самоорганізація бізнесу щодо роботи з громадським сектором, а також у частині захисту громадян. В рамках BGC всі оператори домовились, що вони виділяють окремі гроші й на програми RET (освіта, проведення аналітичних досліджень та лікування).

З 2021-го року рівень видатків на даний сегмент складає 0,5% від щорічних доходів членів BGC, у 2022-му році відповідний показник буде складати – 0,75%, а у 2023-му – 1 %. Навіть цей один 1% доходів операторів – це шалені кошти для реалізації програм щодо захисту населення від гральної залежності.

Переконаний, що українські компанії прийдуть до такого рівня відповідальності. Й тут ключове питання не в тому, щоб наші оператори виділили 100 млн фунтів, це нереально – у нас не такий великий обсяг ринку, як в Британії, а в тому, щоб вони зрозуміли, що протидіяти фейкам та демонструвати свою соціальну відповідальність необхідно через самоорганізацію зусиль навколо спільних для всієї сфери проблем. 

Держава як інститут влади головне завдання вже виконала – вона легалізувала ринок, тепер більшість питань переходить під відповідальність бізнесу та громадськості», – написав Антон Кучухідзе у своєму блозі на сайті «Українських новин».

Як інформував «Рейтинг Букмекерів», минулого тижня першим ліцензованим букмекером, що став членом Всеукраїнської ради гемблінгу стала букмекерська компанія Parimatch. 

Закревська розповіла, як перетворити Україну на центр гемблінгу Східної Європи

БК Favbet анонсувала створення Академії беттингу

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт