Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Кучухідзе: «Нардепи намагаються усунути юридичну колізію в законі про азартні ігри»

Владислав Стародубцев
Політолог-міжнародник, голова Гемблінг асоціації України Антон Кучухідзе відреагував на факт реєстрації у Верховній Раді низки законопроєктів, пов’язаних з легалізацією грального ринку. На переконання експерта, найоптимальнішим для прийняття є проєкт закону №5207-1 за авторством народного депутата від фракції «Слуга Народу» Андрія Мотовиловця.
Кучухідзе: «Нардепи намагаються усунути юридичну колізію в законі про азартні ігри»

Кучухідзе: «Нардепи намагаються усунути юридичну колізію в законі про азартні ігри»

«У парламенті з’явилися законопроєкти, головна мета яких – прибрати колізію щодо призначення членів Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей. Розв’язання даного питання звичайно ж допомогло б зняти будь-які спекуляції щодо КРАІЛ.

Визначення чітких правил гри за допомогою закону завжди надає довіру до чесної позиції держави з регулювання або ж контролю будь-якої сфери життя і діяльності суспільства.

Дуже важливо, щоб державні рішення приймалися настільки чітко і без різночитань, аби не було спекуляцій або можливостей щось заперечити у суді. Значиму роль така визначеність грає для інвесторів і представників бізнесу.

Коли минулого року в парламенті 9-ого скликання голосували спецзакон про легалізацію азартних ігор, то очевидно, що ключовою політичним завданням було саме проходження законопроєкту та остаточна легалізація сфери азартних ігор. Зважаючи на те, які палиці намагалися вставити деструктивні депутати 3 колеса легалізації, стало зрозуміло, що юридичний процес легалізації азартних ігор на законодавчому рівні буде складатися з декількох фаз:

  • Фаза легалізації;
  • Внесення необхідних правок в спецзакон про азартні ігри;
  • Стабільне функціонування ефективного законодавства.

Ці 3 фази, з одного боку, є класикою процесу, коли держава щось створює, але з іншого боку, це практична реальність політичної кон’юнктури і противаги білому ринку, котра продовжує існувати. Якраз сьогодні, на порядку денному – внесення необхідних правок в спецзакон про гемблінг.

Звичайно, можна покращувати Конституцію або ж будь-який затверджений закон до нескінченності, але зараз ми розглянемо конкретний кейс внесення змін до закону щодо призначення членів Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. Спекуляцій навколо цього питання надзвичайно багато, і вирішення існуючої колізії допомогло б багатьох заспокоїти, особливо тих, хто захищає інтереси тіньового ринку.

Після нелогічного провалу даного питання у сесійній залі в цьому році, вже з’явився новий законопроєкт 5207-1 нардепа Андрія Мотовиловця, у якому викладено бачення упорядкування питання призначення відповідно до конституційних норм України.

Не буду писати банальні речі, але для цілісності картини не можу не позначити основу основ нашої Конституції (ст. 6): «Державна влада в Україні реалізовується на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову». Своєю чергою, ст. 6 спецзакону про азартні ігри чітко визначає функціонал кожної гілки влади в Україні і дає визначення статусу КРАІЛ, а саме – це центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який створюється і координується Кабміном.

Якщо аналізувати законопроєкт 5207-1 з вищевикладених юридичних принципів, то цей законопроєкт дуже навіть ефективний. Він передбачає, що члени КРАІЛ буду призначатися за результатами конкурсу, проведеного Комісією з питань вищого корпусу державної служби.

Також зберігається принцип створення конкурсної Комісії Кабінетом Міністрів України, ніякого функціоналу і можливості втручатися в цей процес для депутатів і поруч немає.

Чи всі зацікавлені в упорядкуванні цього питання таким шляхом? КРАІЛ, прихильники легалізації – так, а маргінали і тіньовики – ні. Коли буде прибрана колізія із закону, то у неадекватно амбітних людей і у тіньовиків не буде можливості подавати в суд якісь позови, щоб гальмувати роботу Комісії, та й в медіа стане менше чорнухи навколо сфери азартних ігор в даному контексті, з цієї теми нічого неможливо буде розігнати, ніяку «зраду», оскільки все буде чітко унормовано.

Чи є сюрпризом те, що боротьба нелегалів проти азартних ігор триває? Абсолютно ні. Цього варто було очікувати з двох причин: перша – питання політичних технологій окремих партій, друга – силові структури посилено працюють по закриттю нелегальних пунктів проведення азартних ігор у всій країні. 

Одним словом, намір влади реально проводити детінізацію економіки багатьох не влаштовує, але без таких змін і боротьби не буде реформ і посилення продержавної вертикалі в Україні», – резюмував пан Кучухідзе у власному блозі на сайті «Українські новини»

Водночас Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей у затвердженому висновку до законопроєкту №5207-1 теж рекомендує підтримати документ. 

«Законопроєкт №5207-1 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (щодо сприяння боротьбі з ігровою залежністю), може прийнятий за основу та в цілому підтримується», – зазначили там. 

Як інформував «Рейтинг Букмекерів», юристка Ганна Буяджи озвучила умову, за умови виконання якої оператори з Грузії готові вийти на ринок азартних ігор України. 

Рудий розповів про механізми захисту прав гравців

Загальну сума надходжень у бюджет від продажу гемблінг-ліцензій перевищила 300 млн грн

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт