Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

«Хочеться плакати»: член робочої групи ВР вважає гральний законопроєкт «дуже корупційним»

Владислав Стародубцев
Голова ГО «Підтримка легалізації грального бізнесу» Олена Мочалова, яка входила до робочої групи Верховної Ради з обговорення законопроєкту №2285-Д «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» пояснила, що не так із відповідним проєктом закону та розповіла, чи варто очікувати на заплановані надходження до державного бюджету після легалізації азартних ігор.
Олена Мочалова

Олена Мочалова

«Чесно кажучи, я дивлюся на законопроєкт про легалізацію грального бізнесу і мені хочеться плакати (посміхається).

Чому? Тому що наскільки це було можливо, відпрацьовувався цей проєкт закону ще до першого читання і до другого читання намагалися зробити все що могли, проте, на жаль, все сталося як завжди: кулуарно, тихенько, підкилимно.

В результаті – ми маємо законопроєкт, який, гадаю, не здатний задовольнити ті бюджетні видатки, які повинні бути. Чому так? Є низка проблем: створення уповноваженого органу, відсутність модулю онлайн-моніторингу, окремий законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, зокрема з системою оподаткування грального бізнесу, створення спеціального фонду.

Проблем дуже багато: з розташуванням, з нормами роботи бізнесу. Але я не вважаю проблеми у нормалізації роботи бізнесу настільки страшними. Страшніше те, що держава не зможе отримати ті прибутки, бо законопроєкт дуже корупційний.

Хто автори законопроєкту? Відповідальний за проєкт закону №2285-Д – Олег Марусяк. Впевнена, що Офіс Президента також доклав руку. Я не можу сказати на 100% чи це правда, не хочу говорити те, чого немає, але, мені здається, що одні з авторів були зацікавлені у ринку – букмекери. Можливо, російські букмекерські компанії, а також «чорнушники» грального бізнесу, які під виглядом «Космолоту» працювали з 2015-го року, заробили чималі кошти, пригріли до власних грудей правоохоронців, тому їм зараз легко дихається.

Щоправда, була низка депутатів, які ставилися до розробки законопроєкту дуже відповідально. Прописували дуже класні альтернативи, правки, але вони не були враховані, бо це стало не цікаво для «чорнушного» бізнесу. До того ж, «договірняки» не могли б пройти в такому випадку. Маємо те, що маємо.

Чи можна вважати цей проєкт закону лобістським? Ви знаєте, я не можу сказати, що лобізм – це щось страшне і погане. Якщо це «хотілка», яка завдасть шкоди державі – це, звичайно, погано. А якщо лобізм передбачає нормалізацію ринку, запровадження світових норм та цікаві умови, які б задовольняли потреби ринку і соціуму, то нехай буде такий лобізм.

Якщо дивитися на законопроєкт з точки зору того, що він прописаний під конкретні побажання, думаю, він лобістський.

Гральний бізнес залишиться в тіні, бо, якщо є норма у №2285-Д, що не буде модуля онлайн-моніторингу протягом двох років, то 100% у нас не буде податків два роки. Податки будуть сплачувати лише ті, які проходитимуть через РРО. Буде як завжди: біла каса і чорна каса. Покажуть якісь копійки і на цьому усе закінчиться.

Як хочуть заробити перші кошти до бюджету і наповнити його бодай на 2-3 мільярди? Ліцензію коштуватимуть втричі більше, допоки не буде запроваджений державний модуль онлайн-моніторингу. Тобто, якщо ліцензія коштувала 300 тисяч доларів на рік, то спершу вона коштуватиме 900 тисяч, але оподаткування не буде взагалі», – розповіла Мочалова в етері радіо «НВ».

Нагадаємо, Верховна Рада понад тиждень тому розпочала розгляд у другому читанні законопроєкту №2285-Д. Представники монобільшості сподівалися швидко ухвалити документ, однак опозиційні депутати почали ставити на підтвердження кожну запропоновану поправку, що значно загальмувало роботу парламенту. Найімовірніше, народні обранці легалізують азартні ігри під час наступного пленарного тижня.

Чи можливо в Україні створити Лас-Вегас: думка економічного аналітика

Політолог пояснив, чому варто легалізувати гральний бізнес в Україні

Гетманцев назвав суму, яку отримає бюджет України від легалізації азартних ігор

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт