Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Гаврилечко: «Інвестиції у гемблінг потребують збалансованого податкового законодавства»

Владислав Стародубцев
Економічний експерт, співзасновник Ukrainian Think Tank Юрій Гаврилечко вважає, що гемблінг-ринок України може перетворитися на історію виключно з локальними гравцями – без іноземних компаній, якщо Верховна Рада не врегулює питання лібералізації податкових ставок для організаторів азартних ігор.
Гаврилечко - про оподаткування гемблінг-операторів

Гаврилечко – про оподаткування гемблінг-операторів

«Рік коронакризної пандемії став одним з найстрашніших для багатьох галузей бізнесу: від туризму до сільського господарства. Але, як стверджують працьовиті китайці, будь-яка криза це не тільки проблеми, а й можливості. У тому числі і можливості для зростання бізнесу.

Одночасно із занепадом одних галузей, ми можемо бачити і суттєве зростання у інших галузях. Так, наприклад, стрімке збільшення капіталізації і оборотів продемонстрували онлайн-торгівля і логістика, онлайн-телебачення і ігрова індустрія. Крім того, активно розвиваються проєкти, що створені на стику різних галузей, наприклад усе тих же онлайн-ігор і ринку азартних ігор. На сьогодні вже нікого не дивують мікротранзакції, за допомогою яких гравці у різні «стрілялки» і «дії» відкривають собі шлях в  топи рейтингу цих онлайн-ігор або ж ставки на кіберспортивні змагання з вельми пристойними виграшами і значною кількістю учасників.

Для більшості українців, найімовірніше, буде несподівано дізнатися про те, що минулий, 2020-й рік, став роком стрімкого зростання інвестицій в ігрову індустрію, показавши збільшення вкладень на 77% у порівнянні з попереднім періодом. 

Що ж стосується договірних операцій на цьому ринку, то минулого року було укладено 400 угод, що перевищило попередній максимум в 300. Було проведено 220 злиттів і поглинань, 10 публічних розміщень акцій. В цілому обсяг інвестицій, злиттів і поглинань склав 600 угод, що на 38% більше, аніж роком раніше.

Це серйозно підсмикнуло до розвитку і ринку азартних ігор, де з року в рік зростає частка беттингу і збільшуються обсяги саме онлайн-контенту та попиту на нього. Як відзначають дослідники онлайн-геймінгу, динамічне зростання дистанційного ринку азартних ігор, в першу чергу, визначається наступними факторами:

  •  зростає частка населення має доступ до відповідних технологій;
  •  технології стають все більш зручними і інтегрованим
  •  електронні платіжні системи підвищують зручність і легкість фінансових операцій;
  • доросле населення усе більше і більше складається з людей, які виросли з електронними іграми і використанням комп’ютерів в повсякденному житті;
  • підвищується винахідливість існуючих і виникаючих технологічних компанії і віддалених операторів для забезпечення доступу до азартних ігор за допомогою нових технологій;
  •  зростають витрати на дозвілля і розваги як поза домом, так і в домашніх умовах.

Додам до цього, що за рік пандемії істотно зріс ринок дистанційної освіти і віддаленої роботи, що за умови зниження можливостей доступу до традиційної оффлайн-системи рекреацій призвело до збільшення популярності ігрових онлайн-сервісів. Україна, в цьому плані, не сильно відрізняється від своїх ближніх і дальніх більш економічно розвинених сусідів.  До того ж вартість доступу до Інтернету в Україні одна з найнижчих у світі (фактично, це найбільш висококонкурентний ринок в країні, тому і ціни такі).

Здавалося б, усі вищевикладені фактори, вкупі з прийнятим торік Законом України «Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор» № 768-IX, дозволяють нам розраховувати на стрімкий розвиток легального грального ринку і збільшення бюджетних доходів від оподаткування його діяльності. Але, на жаль, на цьому шляху ось уже десять місяців як, перебуває перешкода у вигляді неврегульованої ситуації з оподаткуванням.

Доводиться з жалем констатувати, що податковий законопроєкт для грального бізнесу став жертвою політичних баталій. І, в результаті, уповільнення проходження через парламент податкового законопроєкту працює тільки в інтересах противників легалізації, зберігаючи масу можливостей для функціонування в Україні «сірого» і «чорного» грального ринків.

До того ж досить заплутане податкове законодавство з масою експропріаторських норм (наприклад, потрійне ліцензування для операторів офлайн-казино і залів ігрових автоматів) перешкоджає виходу на вітчизняний ринок як провідних світових операторів, так і серйозних і довгострокових інвестиційних проєктів під розвиток ігрового бізнесу. 

Так, на цей момент уже видано близько двох десятків ліцензій на різні види гемблінгу, але здобувачами стали виключно національні компанії, ресурсні можливості яких у частині розвитку сильно обмежені.

Необхідно якомога швидше розв’язувати питання з врегулюванням фіскального законодавства для легального ринку азартних ігор. В іншому випадку, український ринок залишиться суто локальним, а обіцяних іноземних інвесторів і їхніх грошей, відповідно, ми тут не побачимо», – зауважив пан Гаврилечко у своєму блозі на «Цензор.Нет»

Учора народні депутати вдруге за два місяці так і не перейшли до розгляду законопроєктів «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від організації та проведення азартних ігор», хоча відповідне питання було на порядку денному сьогоднішнього засідання.

«Далі тягнути не можемо»: як «слуги» у чаті обговорювали оподаткування грального ринку

Всеукраїнський союз розвитку букмекерства став членом Ukrainian Gambling Council

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт