Страховка пари до ₽1500 от БК GGBet.ru

Промокод: BR1500

Отримати бонус

Франческо Баранка: «Збираємося впровадити низку модифікацій на наступний сезон»

Сергій Деркач
Голова Комітету етики та чесної гри в ексклюзивному інтерв’ю «Рейтингу Букмекерів» розповів про перші місяці роботи на чолі Комітету етики та чесної гри ФФУ, що буде з минулими справами та чого чекати від наступного сезону. 
«З наступного сезону новостворені мною відділи будуть з першого дня моніторити ситуації по всіх футбольних чемпіонатах України»

«З наступного сезону новостворені мною відділи будуть з першого дня моніторити ситуації по всіх футбольних чемпіонатах України»

– Оновлений Комітет етики та чесної гри ФФУ запрацював два місяці тому. Розкажіть, які перші висновки ви зробили на новій посаді?

– Наразі ми збираємося впровадити низку модифікацій на наступний сезон. Коли ми почали роботу два місяці тому, то ми усвідомили, що УПЛ – це досить чистий чемпіонат. Впродовж сезону невеличкі моменти були, але після запуску роботи оновленого Комітету жодних дивних рухів ставок в УПЛ не було. Ми продовжимо нагляд за елітним дивізіоном, але наразі немає необхідності вживати якихось заходів щодо нього.

Після запуску роботи оновленого Комітету жодних дивних рухів ставок в УПЛ не було

Але ми точно маємо великі проблеми в Першій і Другій лігах, а також в чемпіонатах U-21 та U-19. Ми вирішили агресивно діяти в напрямку подолання цієї проблеми.

З наступного сезону новостворені мною відділи будуть з першого дня моніторити ситуації по всіх футбольних чемпіонатах України.

– Які методи протидії матчам з фіксованим результатом будуть впроваджені?  

– По-перше, ми на рівні молодіжних та юнацьких першостей збираємося потестувати механізм зупинки матчу, якщо виявлено загрозу фіксованого результату. В таких випадках ми будемо зважувати ситуацію. Матч може бути перенесено або скасовано. І, в залежності від того, яка саме команда мала забезпечити результат, їй може бути присуджена технічна поразка. Якщо буде виявлено, що обидві команди у змові, то розглядаємо можливість дати обидвом по 0:3.

Ми вже обговорювали можливість введення такого правила з керівництвом УПЛ і Першої ліги, і воно налаштоване надзвичайно відкрито. Потестуємо спочатку цей механізм на рівні молодіжних та юнацьких команд, бо там це робити легше: результати не настільки важливі, а проблема більша, ніж в УПЛ. Справа в тому, що молодих спортсменів набагато простіше схилити до злочину, вони більш вразливі до подібного роду маніпуляцій.

Маємо великі проблеми в Першій і Другій лігах, а також в чемпіонатах U-21 та U-19

Друге вдосконалення, яке ми плануємо використати, стосується даних про матч, які передають для гри у букмекерських конторах. Багато разів у моїй кар’єрі мене питали, чому ми не блокуємо можливість робити ставки на матч. Але ж ми фізично не можемо цього зробити. Ми не можемо заборонити букмекерам виставляти лінію на матч.

Вихід може бути таким: блокувати передачу даних зі стадіону про хід матчу. Світові букмекери не дуже розчаруються, коли їх позбавлять можливості виставляти лінію на матчі U-19 і U-21. Відповідальними за це слід робити клуби. Не думаю, що хтось буде проти такого методу. ФФУ може стати першою у світі федерацією, яка піде на такий крок. І я думаю, що решта світових федерацій піде тим же шляхом.

Клуби не отримають гроші за інформацію про хід гри, яка передається зі стадіону, їм від того немає жодного зиску. Нещодавно був випадок, коли на матчі юнацької першості було два глядачі, і один із них був скаутом (людина, яка передає інформацію про хід матчу для її використання букмекерами).

ФФУ може стати першою у світі федерацією, яка заблокує передачу даних зі стадіону букмекерам

Який взагалі сенс пропонувати ставки на юнацькі та молодіжні турніри? Нічого іншого, окрім матчів з фіксованих результатом, в результаті не можна отримати. Керівники команд U-19 і U-21 мають зрозуміти, що якщо все продовжиться, то надалі ці турніри можуть просто закрити.

Все це ми спробуємо і подивимося, чи буде процедура коректною. Федерація і керівництво ліг згодні на такий експеримент.

Якщо наш експеримент буде вдалим, ми спробуємо домогтися введення кримінальної відповідальності за надання даних для ставок на молодіжні та юнацькі турніри у всіх видах спорту.

Також ми збираємося заборонити робити будь-які ставки всім, хто працює у футболі. Йдеться також і про їх родичів, бо мова йде про заборону як пряму, так і опосередковану. Це правило буде логічним продовженням правила, що діє наразі, а саме заборона робити ставки на турнір, в якому береш участь.

Баранка: якщо буде виявлено, що обидві команди у змові, то розглядаємо можливість дати обидвом по 0:3

Баранка: якщо буде виявлено, що обидві команди у змові, то розглядаємо можливість дати обидвом по 0:3

– Тобто навіть якщо гравець в УПЛ вирішить поставити на фінал ЛЧ, це привід для дискваліфікації?

– Ми будемо домагатися можливості дискваліфікувати на один рік навіть за одну ставку. Бо якщо ви хочете, щоб у вас були спортсмени, робіть спортсменів, якщо хочете, щоб у вас були гравці на ставках, робіть гравців на ставках. Немає значення, на який турнір робиться ставка, хоч на фінал Ліги чемпіонів. Ставки – це перший крок до організації матчів з фіксованим результатом.

Збираємося заборонити робити будь-які ставки всім, хто працює у футболі

Ще одне нововведення – це кара за навмисне неповідомлення про випадок організації матчу з заздалегідь відомим результатом, навіть якщо сама людина не бере участі у ньому. І карати за це треба так само суворо, як і за організацію такого матчу.

Є всесвітньо відомий прецедент із Антоніо Конте. Його дискваліфікували за те, що він знав про те, що готується злочин, і не доповів про нього.

Карати за неповідомлення про випадок організації матчу з фікосваним треба так само суворо, як і за організацію такого матчу

Ми ще узгодимо з Комітетом впровадження всіх вдосконалень, але ми маємо попередню згоду на всі із них.

Останнє впровадження – це пожиттєва заборона виступати за національну команду. Якщо гравцю 17 років, і його команда дискваліфікована за матч з фіксованим результатом, він ніколи більше не зможе грати за національну збірну.

– А якщо буде доведено, що гравець не брав участі у змові і нічого не знав про неї?

– Йому ще треба буде довести це. Він має працювати зі слідством. Він сам має бути зацікавленим у тому, щоб його команда не брала участі ні в чому подібному.

Ще одне впровадження – пожиттєва заборона виступати за національну команду

– Чи буде донецький «Олімпік» представляти країну на європейській арені наступного сезону?

– Ми просуваємося у справі «Олімпіка». Ми знову спробуємо поговорити з його гравцями, тому що є надія, що щось ще зміниться. Я особисто ще вірю в позитивне вирішення. Це буде остання спроба.

Ми попереджали, що з квітня почався новий відлік

Далі подивимося, скільки лишилося часу. Бо відбір Ліги Європи починається дуже скоро. Я ще вірю в диво, що «Олімпік» почне співпрацю. Якщо ні, то ми зробимо те, що маємо зробити, і передамо всі матеріали в КДК. Врятувати ситуацію ще можна, тому все в руках донецького клубу.

Ми попереджали, що з квітня почався новий відлік, що ми слідкуємо. «Олімпік» зробив одну «помилку», потім за тиждень ще одну. І вже два роки, як ми почали це фіксувати.

Розкажіть про хід співпраці з правоохоронним органами. Чи вже передали матеріали по якихось матчах до поліції?

Поки що ми не передавали у поліцію жодних справ. Нам треба все зібрати і систематизувати для того, щоб була цілісна картинка злочину. У рамках розслідування розглядається не лише один матч. Наприклад, у справі «Олімпіка» близько 20-ти «дивних» матчів за останній рік.

На наступному засіданні Комітету ми розглянемо, зокрема, цю справу і будемо приймати остаточне рішення.

– У одному з ваших попередніх інтерв’ю ви зазначили, що не будете розглядати попередні справи…

За останній рік було надто багато випадків. Якщо ми зосередимо наші зусилля на минулих справах (а їх сотні), у нас не залишиться час щось зробити для майбутнього.

Але документи по справах, де розслідування вже завершено, наприклад, матчі «Гірник» – «Іллічівець» та «Верес» – «Арсенал», будуть передані в поліцію.

«Якщо ми зосередимо наші зусилля на минулих справах (а їх сотні), у нас не залишиться час щось зробити для майбутнього»

«Якщо ми зосередимо наші зусилля на минулих справах (а їх сотні), у нас не залишиться час щось зробити для майбутнього»

– Є якісь новини щодо «дивних» матчів «Тернопіль» – «Скала» і «Скала» – «Суми», незвичність рухів ставок на які ви нам підтверджували?

– Я підтверджую, що були незвичайні рухи ставок, «Скала» – це проблемна команда. І вона перебуває під нашим пильним наглядом. Ми отримували рапорти з УЄФА щодо цієї команди.

Документи по справах, де розслідування вже завершено, будуть передані в поліцію

Ці матчі будуть розглянуті в рамках розслідування. Але хочу зазначити, що наприкінці чемпіонату «Скала» ні за що не боролася. Пояснити падіння коефіцієнтів та незвичайні об’єми ставок тут набагато легше, ніж у справах «Олімпіка» чи матчі «Десна» – «Арсенал». Поки не стверджую, що це були матчі з фіксованим результатом, але таке пояснення цілком може бути.

– Через журналістів ви можете зробити послання, щоб потенційні злочинці знали, що за ними спостерігають.

– Зазвичай у більшості країн це працює. Але в Україні я відчуваю, що хтось ніби кидає мені виклик, ніби хочуть випробувати мої можливості, хоче показати, що він розумніший за мене.

В Україні я відчуваю, що хтось ніби кидає мені виклик

Але я готовий прийняти виклик, і ми подивимося, хто розумніший насправді.

– Інші спортивні федерації України не прохали про вашу допомогу? Ви казали, що в Україні є проблеми в баскетболі, волейболі, настільному тенісі і інших видах спорту…

Єдина, окрім футбольної, федерація, яка звернулася до мене по допомогу, – це Федерація гандболу України. Більше ніхто. Це не стосується моєї роботи у ФФУ, але, якщо це їм треба, я можу з цим допомогти. Взагалі перша у світі федерація футболу, яка попрохала мене про допомогу, – це ФФУ.

– Президент УПЛ Володимир Генінсон зазначав, що із вашою допомогою стане можливим викривати IP-адреси. Чи це правда і як це буде діяти?

– Якщо підозрілі ставки були зафіксовані нашими партнерськими букмекерами, то так, така можливість є. Ці БК діляться зі мною інформацією. Серед наших партнерів – Favbet, Parimatch, Fonbet, SKS365, Domusbet.

Перша у світі федерація футболу, яка попрохала мене про допомогу, – це ФФУ

Розповім, як це працювало в Італії через Federbet. Наші партери серед букмекерів надавали нам IP-адреси та імена гравців, які зробили аномальні ставки. Після того ми йшли в поліцію. Поліція розпочинала розгляд справи. Це не означало, що висувалися обвинувачення тим, хто ставив на ці матчі, але ці гравці безперечно мали якусь інформацію.

– Ми постійно спостерігаємо за ситуацією на ринках Betfair і можемо відзначити, що після вашого приходу кількість матчів, які викликають підозри, суттєво зменшилася. Це ефект Баранки?

Буду вважати ефектом Баранки ситуацію, коли не буде жодних «дивних» матчів взагалі. Що стосується УПЛ, то їх кількість і правда зменшилася набагато. Але не слід забувати, що останнім часом про всі ці випадки є змістовна полеміка. І навіть незважаючи на це, вже після мого приходу ми зафіксували близько 20-ти підозрілих матчів. Переважно за участі один із тих же команд. Наприкінці сезону зазвичай буває більше підозрілих матчів, бо їх легше приховати.

Залишились запитання? Спитайте у наших знавців!
Коментарі
Підписка на прогнозиста
Підписка на автора

Сповіщення про нові публікації цього автора будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Сповіщення про нові прогнози цього експерта будуть приходити на електронну адресу, вказану вами при реєстрації на «РБ»

Підписка на автора
Підписка на прогнозиста

Це означає, що ви більше не будете отримувати сповіщення про нові вебінари на вашу електронну адресу електронної пошти.

Це означає, що ви перестанете отримувати сповіщення про нові відповіді цього експерта на вашу електронну адресу

РБ рекомендує грати тільки в перевірених конторах.
Вас буде перенаправлено на сайт
Перейти на сайт